Dit is waarom je een citytrip naar Cinque Terre moet boeken

Geüpdatet op 6 augustus 2019 door ELLE België
Dit is waarom je een citytrip naar Cinque Terre moet boeken

Ah, la bella Italia: het land van de passie en een favoriete vakantiebestemming onder Belgen. Je vindt er een fascinerende mengeling van cultuur, natuur, lekker eten, eindeloos winkelplezier, folklore en hartstocht. Het is geen toeval dat 'La Dolce Vita' hier is opgenomen... .

Heb je het over stedentrips, dan denken vele mensen meteen aan Milaan, Rome of Venetië. Maar Italië heeft zo veel meer te bieden. Vandaag leggen we de focus op Cinque Terre, een parel aan de Ligurische kust. Denk: kronkelige weggetjes, balkons met drogend wasgoed en zonnige terrassen waar je kan genieten van een frisse zeebries.

Vijf schilderachtige dorpjes

Langs de Ligurische kust, aan de Golf van La Spezia, vind je Cinque Terre: een paradijselijke regio die bestaat uit vijf unieke, schilderachtige vissersdorpjes die samen een natuurpark vormen. De dorpjes, die trouwens al sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, worden ingesloten door een amfitheater van olijfbomen, wijngaarden en steile kliffen. Vroeger kon je deze magische plek enkel bereiken per boot, te voet of met een muilezel maar tegenwoordig zijn er tal van invalswegen, al blijft een boottocht de beste manier om het gebied te ontdekken. De vijf dorpjes: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore laten op hun eigen, aparte manier een onvergetelijke indruk na.

Monterosso al Mare

Van alle dorpjes in Cinque Terre is Monterosso al Mare het grootste en, dankzij zijn spectaculaire zandstrand, ook het meest bezochte. Het is de enige plek waar je auto's ziet rondrijden en in het hoogseizoen kan je er over de koppen lopen. Het plaatsje wordt in tweeën gesplitst door een steile klif met daarop een Kapucijnenklooster.

Cinque Terre, Monterosso al Mare

Vernazza

Vernazza, het meest karakteristieke dorp van Cinque Terre, bestaat uit smalle, kronkelige steegjes die allen uitkomen op één grote hoofdstraat. Het dorpje heeft twee mini-kiezelstranden en staat bekend om zijn op een uitstekende klif gelegen Belforte-toren met aanpalend kasteel. Vroeger was de toren een uitkijkpost om het dorp te beschermen maar vandaag dient deze toeristische trekpleister enkel en alleen als spectaculaire uitzichtplek.

Vernazza

Corniglia

Corniglia is met zijn 200 inwoners het allerkleinste dorp van Cinque Terre. Het is zo hoog op een klif gelegen dat er geen directe toegang is tot de zee, en dus ook geen haven. Je kan het dorp enkel te voet of met de trein - deze stopt iets buiten het dorp zelf - bezoeken. Je moet er wel een flinke wandeling voor over hebben: een trap van zo'n 365 treden verbindt het station met de dorpskern. Via één van de wandelroutes kom je bij het heiligdom van Madonna delle Grazie, een must-see bezienswaardigheid hoog in de heuvels net buiten Corniglia.

Cinque Terre, Corniglia

Manarola

Manarola, het oudste en meest charmante dorp van de regio, wordt gekenmerkt door een kerkje dat dateert uit de veertiende eeuw. De smalle, kronkelige steegjes die allen naar het centrale dorpsplein leiden, geven het dorp een unieke feel. Jaarlijks kan je er van acht december tot eind januari/begin februari de grootste kerststal ter wereld bezoeken.

Leuk om te zien: telkens wanneer de zee te ruw is, wordt er met man en macht gewerkt om de talrijke vissersbootjes uit het water te tillen.

Cinque Terre, Manarola

Riomaggiore

De dorpskern van Riomaggiore, bestaande uit één hoofdstraat met verschillende zijstraten, staat door middel van tunnels in verbinding met het station en de kade. Bekend om zijn wandelpad 'Via dell'Amore', is het dorp erg drukbezocht. Tal van dagjesmensen genieten op de vele terrasjes van een limoncello of palmen een plekje in op het kiezelstrand.

Riomaggiore

De smaak van Cinque Terre

Cinque Terre staat bekend om zijn farinata - een knapperig gebak gemaakt van meel op basis van kikkererwten, focaccia, pesto, verse zeevruchten en ansjovis. Deze laatste, in deze streken ook wel eens het 'brood van de zee' genoemd, vind je in alle mogelijke variaties: gevuld, gefrituurd, gemarineerd in olijfolie met citroen, gezouten,... Je hoeft trouwens niet te treuren als vis niet zo je ding is - op elke straathoek van ieder dorpje staat wel een kraampje met heerlijke pasta, pizza of gelato. Geniet je graag van een lekkere wijn bij je dessert? Dan moet je zeker de zeemzoete Siaccetrà proberen.

Cocktail van sport en gastronomie

In La Morra, zo'n drie uur rijden van Cinque Terre, wordt er ieder jaar op 25 augustus een eno-gastronomische toer georganiseerd. Tijdens deze tocht van vier kilometer doorkruis je prachtige heuvellandschappen en wijngaarden terwijl je proeft van typische, regionale producten en prestigieuze wijnen. Meer info? www.mangiolonga.com. Wie iets competitiever is ingesteld, schrijft zich in maart 2020 liefst in voor de Sciacchetrail, een wijnfestival en ultraloopwedstrijd langs citroenboom- en wijngaarden. Meer info? www.sciacchetrail.com.

Favoriete eetplekjes

Ristorante Miky

In het bruisende hart van Cinque Terre, in Monterosso al Mare, vind je ristorante Miky: een gerenommeerd high-dining restaurant bekend om zijn verfijnde gerechtjes met traditionele smaken. Er wordt gewerkt met producten van lokale vissers en boerderijen. De aangepaste wijnen zijn zorgvuldig uitgekozen: lokaal, nationaal en allen bedoeld om de culinaire ervaring van gasten naar een hoger niveau te tillen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Content Creator & SMM | Roma (@elisabetta.fusari) op

Meer info? www.ristorantemiky.it

Ristorante Belforte

In ristorante Belforte in Vernazza geniet je van ovenverse Ligurische gerechten op een panoramische locatie. De vis en zeevruchten die je op je bord krijgt, zijn heel waarschijnlijk diezelfde ochtend nog gevangen. Denk: rauwe ansjovis, spaghetti alla Bruno met zeevruchten, kerrierijst met scampi's, lasagnette, verse garnalen,... . Het restaurant beschikt ook over een wijnkelder die volledig gewijd is aan lokale wijnen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dont_mess_my_food (@dont_mess_my_food) op

Meer info? www.ristorantebelforte.com

LunchBox

Gelegen langs de hoofdweg van Vernazza, is LunchBox ideaal voor lekkere take-awaygerechten, huisgemaakte desserten en versgeperste sapjes.

Meer info? www.facebook.com/lunchboxvernazza

Gelateria Alberto

Voor de lekkerste ijsjes moet je in gelateria Alberto in Corniglia zijn. Hier kan je huisgemaakte, traditionele gelato in een overvloed aan smaken proeven. Wat dacht je van een ijsje met basilicumsmaak? Of ééntje gemaakt van lokale honing? Gelateria Alberto is een ideale plek om eventjes te af toe koelen en jezelf te belonen na een flinke wandeling.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alberto Gelateria (@alberto_gelateria_corniglia) op

Meer info?  www.facebook.com/gelateria-alberto

Nessun Dorma

Op de menukaart van Nessun Dorma vind je geen pasta of pizza, maar uitsluitend lokale gerechten. Geniet van een heerlijke Italiaanse bruschetta, vlees- of kaasplankjes of kies uit verschillende salades. Vanaf het terras van Nessun Dorma heb je een fenomenaal uitzicht over de haven van Manarola. Zorg dus dat je tijdig je plekje reserveert, want de plaatsen zijn beperkt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anna Izabella (@jannaizabella) op

Meer info? www.nessundormacinqueterre.com

Magische wandelroutes

Vroeger waren het de enige verbindingswegen tussen de dorpjes maar vandaag zijn het de populairste attracties van Cinque Terre: de vele wandelpaden die deze rivièra doorkruisen, zijn een ware trekpleister voor actieve toeristen. Er zijn drie grote paden die tussen de verschillende dorpen lopen en verder nog een aantal kleinere. De vaakst gekozen route is de 'Sentiero Azzurro' of het 'blauwe pad' en de naam zegt het al zelf: deze weg, bestaande uit vier aparte routes, loopt volledig langs de kuststrook. De volledige wandelroute langs Monterosso al Mare, Vernazza, Cornigloa, Manarola en Riomaggiore neemt zo'n zes uur tijd in beslag. Bekijk de routemap op www.cinqueterre.it/hikingmap.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door CTTours di Umberto Cattani (@cinqueterre_cttours) op

Karakteristieke overnachtingsplekjes

Exclusieve hotels maken in Cinque Terre plaats voor kleinschalige boetiekhotels, B&Bs en huurappartementen. Overnachten doe je er dus op authentieke plaatsen en dat betekent dat je des te meer de lokale 'feel' kan opsnuiven.

Onze favorieten

Hotel Porto Roca

Dit hotel, genesteld in een ongeëvenaarde omgeving met uitzicht op de baai van Monterosso al Mare, is de meest luxueuze verblijfplaats van Cinque Terre. Vanaf het balkon van de slaapkamer heb je een uitzicht op de steile kliffen die boven het kristalheldere water uitreiken. Ook het interieur, een mix van moderne architectuur met een lokale en antieke touch, laat gegarandeerd een blijvende indruk achter.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Hotel Porto Roca (@hotelportoroca) op

Meer info? www.portoroca.it

Trattoria Gianni Franzi

Op de Piazza Marconi in Vernazza vind je hotel-restaurant Trattoria Gianni Franzi. Het restaurant, bekend om zijn lokale en typisch Italiaanse keuken was er al eerder. Het werd aan het einde van de jaren '60 gerenoveerd met enkele slaapkamers voor gasten. Dankzij de ligging: hoog op de rotsen boven de zee, heb je er een adembenemend uitzicht op de Golf Van Cinque Terre.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ZIANIA RUBI (@zianiarubi) op

Meer info? www.giannifranzi.it

La Torretta Lodge

Dit luxe-boetiekhotel biedt dankzij zijn ligging in een middeleeuwse toren pal in het centrum van Manarola een spectaculair uitzicht over het dorp en de baai. In de kamers voel je je meteen thuis: stijlvol, gevuld met prachtige moderne kunstwerkjes en tot in de puntjes verzorgd. La Torretta Lodge is een ideale uitvalsbasis voor koppels.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door La Torretta Lodge (@latorrettalodgemanarola) op

Meer info? www.torrettas.com

Il Boma

In het hart van Riomaggiore vind je Il Boma, een eenvoudig herenhuis uitgebaat door een Italiaans-Amerikaanse familie. Het kleurrijke interieur en de vriendelijke bediening creëeren een warme en uitnodigende sfeer.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Il Boma (@il_boma) op

Meer info? www.ilboma.it

Lees ook: de mooiste Europese vakantiebestemmingen voor koppels.

(Stagiaire Sofie Kegelaers)