Dit is waarom we het liefst Belgisch kopen

Geüpdatet op 17 juli 2019 door ELLE België
Dit is waarom we het liefst Belgisch kopen

Met onze nationale feestdag in het vooruitzicht zetten we Belgische ontwerpers en labels graag extra in de kijker. Maar waarom kunnen we eigenlijk best zoveel mogelijk Belgisch kopen? En waar koop je het? Wij leggen het je graag uit.

Belgische ontwerpers en hun rol in de mode-industrie

Belgische ontwerpers zijn tegenwoordig essentieel voor de mode-industrie. Het succesverhaal dat begon met de Antwerpse Zes is uitgegroeid tot een nieuwe generatie van dynamisch talent. Vandaag wordt Belgische mode internationaal erkend als avant-garde, kwaliteitsvol en visionair.

Waarom koop je Belgisch?

Laten we eerlijk zijn: het ontbreekt ons soms toch écht wel aan een gezonde dosis chauvinisme. Eigenlijk zouden we trots moeten zijn om een merk van eigen bodem te mogen dragen. Door Belgisch te kopen steun je niet alleen een lokale droom, je geeft ook onze locale economie een duwtje in de rug. Daarnaast zijn Belgische kledingstukken per definitie een stuk unieker en kwalitatiever dan spullen van fast fashion-ketens.

Waar koop je Belgisch?

'Ik koop Belgisch' stickers

Om Belgische labels meer zichtbaarheid te geven, startte Flanders DC in 2016 met een 'ik koop Belgisch' stickeractie. Dankzij deze stickers die winkels op hun etalages plakken, weet je dus direct dat ze of Belgische merken verkopen of zelf Belgisch zijn. Vraag zelf je sticker aan op: www.ikkoopbelgisch.be

Belgische stockverkopen

Wie houdt van designerlabels maar niet graag veel geld uitgeeft, woont in april volgend jaar best de Mad fashion sales bij. Tijdens deze soldenperiodes stellen Brusselse ontwerpers hun magazijnen open om de stockoverschotten van het vorige seizoen alsnog weg te werken. Zeker een bezoekje waard dus als je die ene blouse van Dries Van Noten maar niet uit je hoofd krijgt.

Social media

Tegenwoordig hebben bijna alle Belgische merken een Facebook- en/of Instagram-account. Hiermee blijf je als klant op de hoogte van nieuwe collecties en geplande evenementen. Ook kan je op de website van 'ik koop Belgisch' terecht voor een overzicht van alle Belgische merken in de categorieën mode en design.

Belgisch en duurzaam

w.r.yuma

"It's not waste until it's wasted", zegt eigenaar Sebastiaan De Neubourg van w.r.yuma. Met zijn Antwerpse zonnenbrillenmerk is hij de eerste producent van 3D-geprinte, circulaire en recycleerbare zonnebrillen. Om dit allemaal mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van materialen als dashboards, koelkasten, bamboe en oude zonnebrillen. Enthousiastelingen kunnen in de winkel dus hun oud montuur inruilen voor een nieuw exemplaar tegen een veel lagere prijs. Leuk toch?

go as u.r

Het nieuwe Belgische label go as u.r produceert kledij van hoogwaardige, innovatieve materialen die een lage impact uitoefenen op het milieu. Met haar krachtige vormen en silhouetten richt het label zich op vrouwen met een actieve levensstijl. Verder beschikt go as u.r over een breed gamma aan veganistische schoonheidsproducten. Hiervoor worden uitsluitend natuurlijke ingrediënten en wetenschappelijke formules gebruikt die de huid beschermen en veroudering tegengaan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

go as u.r is a state of mind. A desire to be bold and free, to experience, explore and express #goasur

Een bericht gedeeld door go as u.r (@goasur) op

toujours sincère

Het Gentse streetwear merk toujours sincère van Henri Wuyts brengt nieuwe, excentrieke uniseks ontwerpen waarbij gebruikt wordt gemaakt van organisch katoen. Voor mede-Gentenaren doet Henri zelfs nog iets extra: online gekochte stuks levert hij persoonlijk, ook op een milieuvriendelijke manier natuurlijk, met zijn fiets of hybride auto af.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

www.toujourssincere.com

Een bericht gedeeld door (@toujourssincere) op

Onze favoriete items van Belgische bodem

 

Ben jij fan van Belgische mode? Shop ook deze Belgische tassenlabels, juweeltjes of neem een kijkje op deze Belgische webshops met vegan beautyproducten

(Stagiaire Sofie Kegelaers)