Catwalk inspiratie: 10 trendkleuren voor 2024

Geüpdatet op 4 december 2023 door Sam Vandenbosch en Lore Ginneberge Foto’s: Imaxtree
Catwalk inspiratie: 10 trendkleuren voor 2024 Louis Vuitton - Launchmetrics Spotlight

Het is al even geleden dat de modeshows van voorjaar 2024 plaatsvonden. Daarom een vriendelijke reminder met de trendkleuren van het seizoen.

Op de catwalks van 2024 staan de modekleuren centraal, maar de laatste seizoenen stappen designers massaal af van het traditionele seizoensgebonden kleurenpalet. Kersenrood, acid green en metallic goud domineren de trends, afgewisseld met zachtere tinten zoals pistache en lila. Deze trendkleuren, die opvielen bij modehuizen als Gucci, Elie Saab en Louis Vuitton, beloven een veelzijdige en levendige garderobe voor het hele jaar door, waarbij catwalkinspiratie direct vertaald wordt naar draagbare mode voor 2024.

1. Apricot Crush

Pantone riep Apricot Crush uit als kleur van het jaar 2024, maar de tint had al een prominente plaats gekregen in de collecties van heel wat designers. De optimistische oranjetint doet denken aan zonsondergangen is gemààkt voor zwierige jurken (zoals bij Roksanda en Balmain) of als accentkleur (zoals bij Ulla Johnson en Michael Kors).

2. Koningsblauw

Koningsblauw, vaak geassocieerd met kracht en adel, straalt vertrouwen uit en heeft een serene kwaliteit die op de catwalk een gevoel van rust brengt. Dit is een van de donkerste trendkleuren voor 2024, met de potentie om elk kledingstuk te transformeren in een statement piece. Gespot bij Dries Van Noten, Ann Demeulemeester en Burberry.

3. Kersenrood

Dieper en rijker dan zijn felrode voorganger, straalt kersenrood een verfijnde kracht uit die zelfs in de lente en zomer van 2024 niet kan ontbreken. Zowat de hele Hermès-collectie voor lente/zomer 2024 was een ode aan de kleur. Populair op de catwalks waren vooral lederen kersenrode silhouetten, gespot bij Gucci, Coach en Valentino.

4. Millennial pink

En de cirkel is rond! Na seizoenen van Barbie Pink, komt de meest populaire tint uit de jaren 2010 alweer terug. Millennial Pink roept dan ook nostalgie op bij, je raadt het al: millennials, maar voelt toch fris en hedendaags aan. Nadat Moschino, Victoria Beckham en Lapointe het op de catwalk introduceerden, werd het snel opgepikt door onder meer Hailey Bieber, en dan weet je dat het een trend wordt.

5. Metallics

Metallics zijn overal op de catwalks te zien geweest, van de glanzende zilveren creaties bij Paco Rabanne en Giorgio Armani tot het vloeibare goud van Celine. In 2024 wordt verwacht dat metallics niet alleen als accenten maar als complete outfits de show zullen stelen.

6. Pistache

Pistache is een van de meest yummy trendkleuren voor 2024, tegelijk lief en toch duidelijk aanwezig. Ontwerpers als Versace en Stella McCartney namen deze tint op in hun collecties voor komende zomer, waardoor het een nieuwe favoriet is geworden voor zowel avondkleding als alledaagse ensembles.

7. Lila

Lieflijk en romantisch bij Zimmermann en Nina Ricci of streng en koel bij Y/Project, Ujoh en Blumarine: lila was nog nooit zo overvloedig en veelzijdig aanwezig op de catwalks. De pastelpaarse kleur wordt de keuze bij uitstek voor zomerjurken en kostuums, daar mag je zeker van zijn.

8. Gifgroen

Gifgroen staat al een tijdje synoniem voor Italiaanse luxehuizen als Gucci en Bottega Veneta. Ook in 2024 keert de opvallende tint terug, onder meer bij Diesel, waar het een extra giftig en bijna neon-kantje krijgt, en bij AZ Factory, Giambattista Valli en Roberto Cavalli in rijke juweeltonen.

9. Capriblauw

Capriblauw, een heldere tint die de sprankelende wateren van de Blauwe Grot bij Capri weerspiegelt, wordt door Pantone beschreven als een kleur die "herinneringen aan het verleden combineert met een glimp van de toekomst". Deze tint kwam terug in de jurken van Patou en Elie Saab en in een glinsterend feestkostuum van Nina Ricci.

10. Kanariegeel

Dit levendige, sprankelende geel belooft een glimp van geluk en spontaniteit. Ga voor geel van kop tot teen, zoals gezien bij onder meer Carolina Herrera en Louis Vuitton. Coperni toont een stijlvolle manier om kanariegeel te dragen in combinatie met een donkere kostuumbroek.

LEES OOK: 5 opkomende modemerken om in te investeren