Detox dossier: ELLE’s gezonde weekschema

Geüpdatet op 12 februari 2019 door ELLE België
Detox dossier: ELLE’s gezonde weekschema

detoxcouv

Het feestgedruis komt langzaam tot een einde, hoog tijd dus om weer wat gezonder te gaan leven: detox time!

Lekker, gezond en seizoensgebonden eten - dat is wat detox addicts van New York tot Hollywood bezighoudt. Aan kop van deze trend staat Terry Walters, gezondheids- en welzijnscoach en schrijfster van het geprezen boek ‘Clean Food’. Walters zweert bij tofu, prei, donkere chocolade en quinoa en verwerkte ze in tal van heerlijke recepten. Verder volgt ze simpele, maar cruciale regels zoals: vermijd eten drie uur voor je gaat slapen, kauw goed, luister naar je lichaam, kies kleurrijke seizoensgroenten, enzovoort. Met deze filosofie hielp ze onder andere Jessica Alba en Jennifer Garner aan hun prachtige post-zwangerschapsfiguur. Haar credo? “Eat clean, live well.”

Het lijkt een voor de hand liggende visie in een land van GGO’s en waar quasi elk stuk vlees behandeld wordt met hormonen. Hoe zit dat dan bij ons? Wat betreft de voedselsituatie in ons land, scoren we erg goed, maar dat neemt niet weg dat er een erg hoog verbruik is aan geïndustrialiseerd voedsel rijk aan conserveringsmiddelen en additieven. Resultaat? Een lichaam vol giftige stoffen, een vale teint, weinig energie en een laag moraal. Al helemaal na een seizoen van feestdagen en comfort food.

Om het detoxen een beetje makkelijker te maken, heeft ELLE een weekschema opgesteld met een selectie van Terry's lekkere en gezonde recepten. Daarnaast geven we je ook elke dag beauty- en fitnesstips. De ideale succesformule om nieuwe energie op te doen en die extra kilootjes te verliezen. Succes!

1/

MAANDAG = ZUIVERDAG am

✘ Bij het opstaan: een glas warm water met citroensap

✘ Ontbijt: groene thee + een kom muesli + een handvol bessen (diepvries)

✘ Lunch: een grote kom minestrone (diepvries) + een salade van dunne plakjes rauwe aardpeer, veldsla, notenolie en ciderazijn + appelmoes.

✘ Tussendoortje: citroen-gemberinfusie + een dozijn geblancheerde amandelen

✘ Diner: een kopje groentebouillon + ovenschotel met wintergroenten (recept hieronder) + een mango

Ovenschotel met wintergroenten

Schil 250 g zoete aardappelen, twee wortels en drie pastinaken, en snijd in plakjes van 2 cm dik. Leg alles in een braadpan. Voeg ook nog een gehakte ui en tien ontpitte pruimen toe. Meng 120 ml sinaasappelsap met een theelepel agavesiroop, een halve theelepel citroensap, nootmuskaat, zout en peper. Giet het sausje over de groenten. Dek af en zet 60 minuten in een voorverwarmde oven op 180° (gasstand 6).  Roer alles nog eens goed om na 45 minuten. Klaar!

BEAUTYTIP // een heldere teint

Neem een halve citroen en smeer je gezicht in. Vermijd dit als je een gevoelige huid hebt!

FITNESSTIP // een beter metabolisme

Ga op een stoel zitten met je voeten plat op de grond en een rechte rug. Ontspan je schouders. Open je armen tot 180° op schouderhoogte terwijl je diep inademt. Adem uit en buig naar voren met een rechte rug. Met je armen nog steeds gestrekt raak je met je linkerarm je rechter enkel. Wissel: rechterarm en linker enkel. Herhaal dit tien maal aan elke kant.

2/

DINSDAG = ELIMINEERDAG

Kale

✘ Bij het opstaan: een glas warm water met citroensap

✘ Ontbijt: groene thee + sneetje volkorenbrood met amandelpuree + twee gedroogde abrikozen

✘ Lunch: een kom erwtensoep met tijm (recept hieronder) + een gestoomde venkel + een peer

✘ Tussendoortje: infusie van kersentakjes, moerasspirae en ijzerkruid (natuurwinkel) + schapenyoghurt

✘ Diner: een wortelsap, 60 g halfvolle rijst + 100 g gestoomde zalm + een paar plakken boerenkool (in reepjes gesneden) en gebakken in 1 eetlepel olijfolie

Erwtensoep

Roerbak twee stengels bleekselderij en een gehakte ui in een eetlepel olijfolie. Voeg drie takjes verse tijm , een eetlepel sojasaus en peper toe en laat twee minuten bakken. Voeg daarna 200 g gespoelde erwten, twee biologische bouillonblokjes en water toe en laat het geheel gedurende anderhalf uur zachtjes koken. Mix het geheel tot een fluweelzachte soep en voeg tenslotte het sap en de zeste van een biologische citroen toe voor het opdienen.

BEAUTYTIP // een zuivere teint

Houd je gezicht een paar minuten boven een kom heet (net gekookt) water verrijkt met bloemenwater (pompelmoes, kiwi, rozen) en scrub daarna zachtjes de huid. Smeer daarna een gezichtsmasker op je huid en laat inwerken door in te masseren. Spoel je gezicht met water en reinig met een tonic.

FITNESSTIP // giftige stoffen verwijderen

Adem in terwijl je je buik opblaast (staand of zittend). Vervolgens adem je uit terwijl je meerdere malen een pompbeweging maakt vanuit je navel. Doe dit acht à tien keer ’s ochtends, op een lege maag.

3/

WOENSDAG = RELAXDAGbaked-spaghetti-squash-garlic-butter-4564

✘ Bij het opstaan: een glas warm water met citroensap

✘ Ontbijt: groene thee + een smoothie van seizoensfruit

✘ Lunch: een gestoomde artisjok, op smaak gebracht met citroensap en olijfolie + een portie spaghettipompoen (biologische supermarkt) met paddestoelen (recept hieronder) + een plakje volkoren brood + een appel-pruimencompote

✘ Tussendoortje: munt-gemberthee + twee clementines

✘ Diner: 100 g geraspte wortelen met citroensap en olijfolie + een kippenbouillon verrijkt met sobanoedels, prei, korianderblaadjes en blokjes witte vis

Spaghettipompoen met paddestoelen

Snijd een spaghettipompoen open in de helft en schuif het ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200° (gasstand 7) . Bak in een pan vier fijngehakte teentjes look in een eetlepel olijfolie. Voeg na twee minuten 250 g shiitake champignons toe en bak vijf minuten op een hoog vuur. Wanneer de pompoen gaar is, verwijder het vruchtvlees met een vork. Serveer het vruchtvlees warm met de champignons en werk af met peper, zout en verse peterselie.

BEAUTYTIP // een geparfumeerd bad

Voeg een paar druppels geurende olie toe aan een warm bad. Droom heerlijk weg!

FITNESSTIP // anti-stress

Ontspan je schouders terwijl je je billen en buik opspant. Kruis je armen en sluit je palmen rond je ellebogen. Adem in terwijl je je ellebogen zo hoog mogelijk brengt. Terwijl je uitademt, open je de armen (met de ellebogen tegen je lichaam), trek je buik in en breng je kin naar beneden om je nek te "verlengen". Herhaal 10 keer. 

4/

DONDERDAG = VERWENDAGdyn009_original_345_258_pjpeg_2648235_748e69c39aa7aabeb9824dc482594d0d.2

✘ Bij het opstaan: een glas warm water met citroensap

✘ Ontbijt: groene thee + een kom muesli gegarneerd met geraspte appel

✘ Lunch: 100 g quinoa + een gegrilde kipfilet + 150 g in blokjes gesneden courgette (diepvries) gebakken in een beetje olijfolie en bestrooid met versgehakte munt + schapenyoghurt met vanille

✘ Tussendoortje: infusie van kaneel en sinaasappelschil + een dozijn geblancheerde amandelen

✘ Diner: twee sneetjes volkorenbrood + linzen-walnotencrème (recept hieronder) + veldsla, andijvie en radijs

Linzen-walnotencrème

Kook 150 g groene linzen gedurende 35-40 minuten (in water). Rooster 75 g gehakte walnoten gedurende tien minuten in de oven op 220 ° C ( gasstand 7). Mix de uitgelekte linzen met de warme noten + een halve gesnipperde ui + een eetlepel olijfolie + zout + peper + een vleugje ciderazijn.

BEAUTYTIP // een frisse teint

Maak ijsblokjes van biologisch bloemenwater.  Wanneer ze klaar zijn, wikkel ze in gaas en druk tegen het gezicht. De koude temperatuur, in combinatie met de actieve vitaminen van het bloemenwater, zullen je meteen een frisse teint geven.

FITNESSTIP // anti-stress

Ga liggen op je buik en neem je enkels vast met je handen. Adem diep in en richt terwijl je romp recht. Wanneer je rechtgekomen bent, adem dan zes à acht keer kort door de neus. Laat je terug zakken en draai je op je rug, met je knieën op je borst. Doe dit tweemaal per dag voor het eten als ontspanning.

5/

VRIJDAG = RUSTDAG53b6605a1ef9300207294fd098402d08

✘ Bij het opstaan: een glas warm water met citroensap

✘ Ontbijt: groene thee + twee sneetjes volkorenbrood met amadelpuree en een klein beetje frambozenconfituur

✘ Lunch: een portie bruine rijst + 100 g garnalen met gember (recept hieronder) + ¼ Chinese kool met sojasaus + een pompelmoes

✘ Tussendoortje: een infusie van biologische citroen en honing

✘ Diner: pompoensoep met kurkuma + salade van witte bonen (uit blik, afgespoeld en uitgelekt) + gerookte forelfilet + waterkers + olijfolie + citroensap

Garnalen met gember

Bak in een koekenpan een fijngehakt teentje knoflook met een theelepel geraspte gember en een eetlepel olijfolie. Voeg 100 g grote garnalen toe, een vleugje milde curry en roerbak twee à drie minuten. Voilà.

BEAUTYTIP // witte koffie

Drink net voor het slapengaan een tas warm water met een paar druppels oranjebloesemwater.

FITNESSTIP // ontspannen

Om de kaakgewrichten te ontspannen: adem diep in en roep "Aaah!". Als je het goed doet, zal je je stembanden voelen trillen. Herhaal zo vaak je wil.

6/

ZATERDAG = INSPIRATIEDAGbe859645a0f334d5bc5cf434fe768bf5

✘ Bij het opstaan: een glas warm water met citroensap

✘ Ontbijt: groene thee + een ‘blue smoothie’ (banaan + 100 g bevroren bosbessen + 10 cl havermelk + 1 eetlepel agavesiroop)

✘ Lunch: een salade van geraspte knolselder met citroen en platte kaas + salade van kikkererwten en krab (recept hieronder) + een kleine papaya

✘ Tussendoortje: infusie van pompelmoessap en honing

✘ Diner: een salade van jonge spinazie + kippenbouillon met groentenravioli en verse koriander + appelmoes met kaneel

Salade van kikkererwten en krab

Spoel een blik kikkererwten en laat uitlekken. Meng de kikkererwten met een gehakte sjalot, 100 g uitgelekte krab, wat fijngesneden selderij, zout, peper en olijfolie.

BEAUTYTIP // een reine huid

Een verwarmingsmasker is dé truc voor een reine huid. Door de warmte gaan je poriën open waardoor je zeer diep kan reinigen. Door zachtjes te scrubben kan je dan heel makkelijk onzuiverhuiden verwijderen en overtollig talg wordt geabsorbeerd door de matterende eigenschappen van het masker. Onder andere te koop bij Lancôme en The Body Shop.

FITNESSTIP // een sterk bekken

Ga achter een stoel staan, met je benen wijdverspreid en je vingertoppen op de rug van de stoel. Adem in en ga terwijl door je knieën. Adem uit en span hierbij je billen en buik op. Herhaal de oefening 15 à 20 keer aan het begin of einde van de dag.

7/

ZONDAG = BOOSTDAG484e36a5a0435f979e43dc6cb318fcfc

✘ Bij het opstaan: een glas warm water met citroensap

✘ Ontbijt: groene thee + twee sneetjes volkorenbrood + tijmhoning

✘ Lunch: avocado besprenkeld met citroensap + salade van gemarineerde komkommer (recept hieronder) + gestoomde vis + 60 g bulgur

✘ Tussendoortje: biologisch bosbessensap + peer + twee gedroogde pruimen geweekt in warm water

✘ Diner: gerstsoep met groenten (prei, wortel, ui) + een paar gestoomde broccoliroosjes + handvol bessen (diepvries) met een gebakken peer

Salade van gemarineerde komkommer

Snijd een halve komkommer in stukjes. Verwijder de zaadjes en kook drie minuten in kokend water. Giet af en koel af onder koud water. Meng de komkommer met een theelepel azijn, een theelepel honing, zout en wat fijngehakt zeewier. Laat minstens twee uur marineren in de koelkast. Voeg wat extra zout en fijne plakjes raap toe voor het opdienen.

BEAUTYTIP // voetmassage

Smeer je voeten in met een rijke crème en masseer vervolgens met een houten massageroller.

FITNESSTIP // de bloedsomloop stimuleren

Ga plat op handen en voeten staan en span je spieren op. Wanneer je nu je benen stretcht, zal dit je bloedcirculatie stimuleren. Doe dit gedurende acht à tien ademhalingen door de neus.

8/

DE 10 GE(zonde ge)BODEN

Michael Pollan, journalist bij 'New York Times Magazine' schreef zijn 'Regels voor een gezonde voeding' neer - 64 eenvoudige tips, toe te passen in alle omstandigheden. Dit is onze top tien:

1. Eet niets dat je grootmoeder niet zou herkennen.

2. Vermijd producten waarvan suiker of zoetstof een van de hoofdingrediënten is.

3. Vermijd producten die meer dan vijf ingrediënten bevatten, of waarvan je niet weet wat de ingrediënten zijn.

4. Eet alleen voedsel dat kan rotten.

5. Koop zoveel mogelijk verse producten.

6. Vermijd voedingsmiddelen die dezelfde naam hebben in alle talen (Big Mac, Pringles ... ).

7. Laat vlees geen hoofdrol spelen in je maaltijd.

8. Eet alle kleuren.

9 . Suiker en zout je eten zelf.

10. Eet geen ontbijtgranen die de kleur van melk doet veranderen.

(Stagiaire: Natalia Tjurina via Elle Belgique)