De vraag van vandaag: wat zijn de vereisten om model te worden?

Geüpdatet op 10 april 2019 door Marie Guérin en ELLE België
De vraag van vandaag: wat zijn de vereisten om model te worden?

Heb je er altijd al van gedroomd om model te worden, maar geen idee hoe? Geen nood, van lengte tot gewicht, wij geven jou alle nodige informatie.

Om te beginnen moet je aan zeer specifieke criteria voldoen, beginnende met je lengte. "Groot, heel groot zijn", bevestigt Marc Dochez, algemeen directeur van het bureau Dominique Models. "Een lengte tussen 1m73 en 1m80  is ideaal. Wanneer meisjes kleiner zijn, merken we niet alleen dat de kleding niet mooi valt, maar ook dat ze minder shoots boeken. Daardoor heeft het meisje in kwestie een dunner portfolio en dus ook minder werk".

Maar alleen lang zijn volstaat niet. Zo wordt er ook verwacht dat de meisjes slank zijn. "Tegenwoordig moeten modellen niet meer graatmager te zijn, maar we verwachten wel dat ze een fit, sportief en vooral mooi lichaam hebben". 

Bij andere modellenbureaus, zoals IMM (International Model Management), waar alle modellen bestemd zijn voor internationale mode, hebben ze dan weer andere selectiecriteria. "We casten geen meisjes die 1m73 zijn. De ideale lengte voor een defilé is echter nog steeds 1m77 /1m78 en maat 36," zegt Carine Cailleret, directrice van IMM. Ondanks dat niet iedereen de ideale maten heeft, hebben vele meisjes nog steeds de mogelijkheid om door te breken, mits ze aan andere eisen voldoen.

Zo werd de Belgische artieste Claire Laffut (Dominique Models) met haar 1m69 opgemerkt door het Ford-bureau in Parijs. Claire legt uit: "Als een meisje klein is, moet ze ook heel fijn van postuur zijn, zodat de verhoudingen kloppen. Ik ben van mezelf niet mager, dus vroeg mijn bureau in Parijs me om af te vallen met de hulp van een coach. Een vereiste om aan de top te staan ​​en voordat ze mij bij klanten introduceerden". Deze strenge eisen weerhielden Claire er niet van als model én als zangeres door te breken. 

En dan is er nog je profiel, persoonlijkheid en uitstraling dat agentschappen ervan kan overtuigen je een contract aan te bieden. Neem nu bijvoorbeeld Ugly Models, dat uitgroeide tot een internationale hit.

Hoe dan ook, als je de intentie hebt om model te worden, laat je dan zeker niet tegenhouden door cijfers, berekeningen en maten. De mode-industrie verandert namelijk voortdurend, dus wie niet waagt, niet wint!

(vertaling stagiaire Kaat Monsieur)