Chinees Nieuwjaar: alles over het jaar van de Rat

Gepubliceerd op 24 januari 2020 door Lore Ginneberge
Chinees Nieuwjaar: alles over het jaar van de Rat

Op zaterdag 25 januari viert China haar belangrijkste feestdag, want een nieuw jaar wordt feestelijk ingeluid. Tegelijkertijd betekent dit dat een nieuw horoscoopteken in de spotlights staat: 2020 is het jaar van de Rat.

Wie is een rat volgens de Chinese horoscoop?

Zoals je misschien al weet, berekenen Chinezen een horoscoop niet aan de hand van de sterren, maar per jaar. Alle mensen uit éénzelfde geboortejaar delen dus hetzelfde teken. Tenminste als je de Chinese jaartelling volgt, want die is doorgaans enkele weken later dan de onze. Men viert er nieuwjaar immers afhankelijk van de maan; op de tweede of derde nieuwe maan na de winter, vandaar de naam 'Lunar New Year'.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 林倩 🌹 Mercedes Lin (@ooo_lin_ooo) op

Elk jaar staat in het teken van een dier uit de Chinese dierenriem. Dit jaar is dat het Jaar van de Rat. Aangezien de dierenriem twaalf tekens telt, is het dus de beurt aan heel wat mensen om 'hun jaar' te vieren. Hier een overzicht van alle recente 'Jaren van de Rat':

 • 5 februari 1924 - 23 januari 1925
 • 24 januari 1936 - 10 februari 1937
 • 10 februari 1948 - 28 januari 1949
 • 28 januari 1960 - 14 februari 1961
 • 15 februari 1972 - 2 februari 1973
 • 2 februari 1984 - 19 februari 1985
 • 19 februari 1996 - 6 februari 1997
 • 7 februari 2008 - 25 januari 2009
 • 25 januari 2020 - 11 februari 2021

Waarvoor staat de Rat?

De Rat is het eerste teken van de Chinese dierenriem. In de Chinese cultuur werden ratten gezien als een teken van rijkdom en overvloed. Vanwege hun voortplantingssnelheid, baden echtparen ook tot hen voor het krijgen van kinderen.

Persoonlijkheid

De Rat is door de band genomen optimistisch en energiek. Wie in dit jaar geboren is, komt zeer sympathiek over naar de buitenwereld toe.  Ratten zijn erg gevoelig voor andermans emoties, maar kunnen tegelijk erg koppig en doof lijken voor de mening van anderen. Hun persoonlijkheid is vriendelijk, maar door  zwakke communicatieskills kunnen ze onbedoeld onbeleefd overkomen.

Als het op financiën aankomt houdt de Rat van sparen, in die mate dat dit teken weleens gierig kan zijn. Hun liefde voor het hamsteren zal er soms toe leiden dat ze wel geld verspillen aan nutteloze dingen.

Astrologische kenmerken

De Rat wordt aan verschillende elementen gelinkt:

 • Element: water
 • Energie: Yang
 • Maand: 11
 • Geluksgetallen: 2, 3, 6, 8
 • Ongeluksgetallen: 4, 5, 9
 • Bloem: alle soorten lelies
 • Gelukskleuren: goud, blauw, groen
 • Ongelukskleuren: geel, bruin
 • Seizoen: winter
 • Westers teken: boogschutter

Beste match met de Rat

Over het algemeen wordt gedacht dat Ratten het best opschieten (zowel vriendschappelijk als amoureus) met andere Ratten, met Apen en met Draken. Check dus zeker het geboortejaar van een nieuwe vriend/liefde. De Rat heeft daarentegen het minst voeling met het Paard en Konijn. De overige dierentekens bevinden zich ergens tussenin.

Deze bekende personen zijn Rat

Historische beroemdheden die onder dit teken staan zijn onder meer George Washington, T.S. Elliot en William Shakespeare. Meer recent zijn er ook ook Gwyneth Paltrow, Mark Zuckerberg, Katy Perry en Zendaya.

chinees nieuwjaar jaar van de rat

Lunar New Year shopping

Chinees Nieuwjaar is ook de mode-industrie niet ontgaan. Ter ere van het Jaar van de Rat brengen heel wat grote modehuizen een capsulecollectie uit. Zo gebruikte Gucci vorig jaar de drie biggetjes van Disney, en is het dit jaar Mickey Mouse die de collectie siert. Een muis en een rat liggen dicht bij elkaar, zo blijkt, want ook Moschino neemt de 'Mickey Rat' als leidraad voor de feestcollectie. Wie had gedacht dat de rat het zou schoppen tot luxebeestje?

Voor wie het feest op een subtiele manier wilt vieren zijn er deze kousen. Spot jij de ratjes?

rat kousen chinees nieuwjaar
Chinese New Year-kousen, Wolford, €39

Shop hier

Voor een jaar vol geluk... Deze sleutelhanger van Louis Vuitton.

louis vuitton chinees nieuwjaar
Rat sleutelhanger, Louis Vuitton, €325

Shop hier

M.A.C stopte haar bestsellers in een nieuw jasje ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar. Deze Ruby Woo is een echt collector's item.

mac lipstick lunar new year chinees nieuwjaar
Ruby Woo Limited Edition, M.A.C, €20,50

Shop hier

Ook make-upmerk Nars pakt uit met een feestelijke collectie, waaronder dit settingpoeder hoog op ons verlanglijstje staat.

nars poeder chinees nieuwjaar

Shop hier

We hadden het al eerder over deze collab tussen Disney en Gucci. Een uiterst stijlvolle manier om Chinees nieuwjaar te vieren.

chinees nieuwjaar gucci
Zijden-sjaaltje, Disney x Gucci, €350

Shop hier

Laat het aan het ontwerpteam van Kenzo over om een rat om te toveren in een verrassend fashion statement.

kenzo handtas
TALI handtas 'Chinese New Year', Kenzo, €590

Shop hier

Ook Moschino haalde de mosterd bij 's werelds bekendste muis. Deze 'Mickey Rat' siert de hele Chinese New Year-collectie.

moschino nieuwjaar collectie
'Mickey Rat' trui, Moschino, €570

Shop hier