‘Het Melkmeisje’ van Vermeer op reis in koffer van Louis Vuitton

Gepubliceerd op 8 oktober 2018 door Laure Vandendaele
‘Het Melkmeisje’ van Vermeer op reis in koffer van Louis Vuitton

's Werelds beroemdste melkmeisje reist van Nederland naar Tokio in een superdeluxe koffer van Louis Vuitton.

Niet alleen celebrity's laten hun Louis Vuitton-koffers door persoonlijke assistenten in het laadruim van de privéjet rollen, ook oerhollandse melkmeisjes reizen al eens in stijl de wereld rond. Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Making the Difference: Vermeer and Dutch Art' in Tokio, slaan het Franse modehuis Louis Vuitton en het Rijksmuseum de handen in elkaar om één van de grootste Nederlandse meesterwerken, 'Het melkmeisje' van Johannes Vermeer, te vervoeren in een op maat gemaakte Louis Vuitton Special Order koffer. De koffer werd met de hand gemaakt in het atelier van Louis Vuitton in Asnières in de buurt van Parijs. De gele en blauwe geschilderde strepen op het iconisch monogramcanvas verwijzen naar de twee hoofdkleuren van het meesterwerk.

melkmeisje johannes vermeer louis vuitton

Het is lang niet de eerste keer dat Louis Vuitton een koffer voor het vervoeren van kunst ontwierp. Al in 1924 maakte het huis een koffer voor de Franse galeriehouder René Gimpel, wat hem mogelijk maakte om samen met zijn bijzondere kunstwerken de wereld rond te reizen. Sinds die tijd werd regelmatig een beroep gedaan op Vuitton om kunstwerken veilig én met de nodige grandeur te vervoeren.

 

Louis Vuitton houdt rondreizende kunst niet alleen veilig, het Franse huis laat zich er ook door inspireren. Zo resulteerde de samenwerking met kunstenaar Jeff Koons in een collectie handtassen met daarop de met de handgeschilderde wereldberoemde werken van onder meer Rubens, Da Vinci, Fragonard, Van Gogh en Le Titien.

Zelf plannen om - al dan in het gezelschap met een rolkoffer van Louis Vuitton - naar Tokio af te zakken? De 'Making the Difference: Vermeer and Dutch Art' loopt nog t.e.m. 3 februari 2019 in het Ueno Royal Museum.