De iconische Stan Smith-sneaker bestaat nu ook in een vegan versie

Gepubliceerd op 11 september 2018 door Maxine Detaellenaere
De iconische Stan Smith-sneaker bestaat nu ook in een vegan versie

De Adidas-schoen die het startschot gaf aan de witte sneakerrage van de laatste jaren krijgt een diervriendelijke variant.

Ben je dol op je Stan Smiths, maar vind je het jammer dat ze uit leer zijn vervaardigd en dus niet cruelty free zijn? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Adidas sloeg de handen in elkaar met ontwerpster Stella McCartney, die zelf nooit dierlijke materialen gebruikt voor haar eigen label. Het resultaat is een Stan Smith in volledig vegan uitvoering, die bijna identiek is aan de originele versie, op enkele details na. Naast het feit dat er geen leer gebruikt is om de sneaker te produceren, siert McCartney's gezicht de linkerschoen en ziet de hiel er anders uit, met Stella's naam en blauw-bordaux strepen.

Adidas en McCartney kozen niet voor kunststof om de sneaker te vervaardigen, maar voor veganistisch leer, een hoogwaardige materiaalsoort met dezelfde eigenschappen als dierenleder. Hoe de designer op het lumineuze idee kwam voor een vegan versie van deze iconische schoen? “Een paar jaar geleden kreeg ik veganistische schoenen van mijn man, ik zag het verschil tussen de echte variant niet”, stelt McCartney. “Zo kwam ik op het idee van de vegan Stan Smiths, prachtige schoenen die qua design de tand des tijds hebben doorstaan.”

Je kan je eigen exemplaren aanschaffen op de website van Stella McCartney. Kostprijs: € 250.

Ben je helemaal pro vegan? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in deze vegan sneakers en diervriendelijke make-upmerken.