10 mythes over huidverzorging ontkracht

Geüpdatet op 19 juni 2018 door Laure Vandendaele
10 mythes over huidverzorging ontkracht

Paula Begoun is niet bang om de beauty-industrie tegen de schenen te schoppen en doet dat inmiddels al meer dan dertig jaar.  Sheetmasks vindt ze onzin en ingrediënten uit de 'Blauwe zones' zijn pure 'bullshit'. Doet een product niet wat het belooft, dan krijgt het een slechte score op haar online beauty encyclopedie Beautypedia. Ook deze 10 hardnekkige skincare mythes moeten eraan geloven.

paula begoun skincare cosmetic cop
Paula Begoun aka the Cosmetic Cop

"Alles wat ik in de jaren 80 schreef is niet meer waar. Bijna alles wat ik in de jaren 90 schreef is niet meer waar. En ook veel van wat ik in de jaren 2000 bleef niet overeind.." Paula Begoun is niet bang om klare taal te spreken, en al helemaal niet als het over skincare gaat. De vrouw die meer dan 20 boeken (waaronder 'The Original Beauty Bible', 'Don't Go to the Cosmetics Counter without Me' en 'Blue Eyeshadow Should Be Illegal') over cosmetica schreef en Beautypedia uit de grond stampte, heeft één stokpaardje: wetenschappelijk onderzoek. "Ik ga op zoek naar de truth in beauty. Ik geloof in niets, ik weet alleen wat de wetenschap zegt.", stelt ze. Een product, ingrediënt of formule waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen, maakt geen schijn van kans om met een goede score op Beautypedia te eindigen. Omdat ze als kritische Cosmetic Cop nergens meer aan de bak zou komen, besliste ze in 1995 om zelf een huidverzorgingslijn op te richten. Paula's Choice begon met tien producten en telt nu een bijzonder uitgebreid gamma met skincare voor alle huidtypes en - problemen.

Deze hardnekkige mythes over skincare helpt de vurige zestiger met plezier de wereld uit.

1. Ik moet huidverouderingsproducten gebruiken die voor mijn leeftijd bestemd zijn

beauty mythes paula begoun paula's choice

"Iedereen kent verzorgingsproducten die voor een bepaalde leeftijdscategorie ontwikkeld zijn. (vooral vrouwen ouder dan 49 behoren plots tot de groep met 'rijpe huid'.) Maar, leeftijd is geen huidtype, en het is daarom ook helemaal onnodig om je huidverzorgingsritueel op je leeftijd af te stemmen.
De waarheid? Iemand van 50 jaar kan hetzelfde huidtype en -problemen als iemand van 20 of 30 hebben. Vette huid, verstopte poriën en onzuiverheden gaan niet vanzelf weg op het moment dat je 50 wordt. Net zoals een droge, vale en een vlekkerige huid en tekenen van huidveroudering (denk aan zonneschade) even goed een probleem bij twintigers en dertigers kan zijn. Kies daarom steeds je huidverzorgingsproducten op basis van je huidtype en -noden, niet op basis van je leeftijd. "

1/

2. Ik moet me enkel op het strand tegen de zon beschermen

“Veel mensen denken dat ze zich alleen hoeven te beschermen tegen UV-straling als de zon schijnt. Dit is een misvatting: UV-straling beïnvloedt je huid 365 dagen per jaar en dus ook in de winter. Schadelijke straling is altijd aanwezig, zelfs als het bewolkt is of regent en je denkt dat de zon niet schijnt. De zon kan veel schade veroorzaken aan je huid: fijne lijntjes, rimpels, pigment­vlekken, een doffe teint en zelfs huidkanker. Daarom is het belangrijk om overdag altijd zonbe­scherming met minimaal SPF 30 te gebruiken om je hiertegen te beschermen. 365 dagen per jaar. De makkelijkste manier om dat te doen is een dagcrème met SPF te gebruiken."

2/

3. Dure cosmeticaproducten zijn beter dan goedkope

"Dit is vermoedelijk de meest hardnekkige beautymythe die ik tijdens mijn carrière tegenkwam. Nog al te vaak gaan mensen ervan uit dat dure producten betere ingrediënten bevatten dan de budgetvriendelijkere alternatieven. Ik geef het je op een blaadje: 'duurder' is in de wereld van skincare en cosmetica niet automatisch beter, en 'goedkoop' bekent niet slecht. Na meer dan 35 jaar researchen van meer dan honderden merken kan ik alleen maar concluderen dat er in beide categorieën goede en slechte producten bestaan. Conclusie: minder geld uitgeven schaadt je huid niet, net zoals bakken uitgeven je huid niet per se beter maakt. Geld verspillen is niet leuk, of het nu om 10 of 100 euro gaat. Een mooie huid hebben, hoeft geen luxe te zijn. Ga daarom steeds op zoek naar objectieve reviews om erachter te komen welke producten echt werken."

LEES OOK: beste dagcrème kost slechts 2,25 euro.

3/

4. Producten met natuurlijke of organische ingrediënten zijn beter voor de huid dan die met chemische ingrediënten

"Beweren dat natuurlijke of organische ingrediënten geen 'chemicaliën' zijn is #fakenews omdat alles in een cosmetische formule een chemische stof is, ook water, die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen vooraleer het gebruikt kan worden. Het is dus niet chemisch versus natuurlijk, maar synthetische (in een laboratorium ontwikkelde ingrediënten) versus natuurlijke ingrediënten, die op aarde ontgonnen worden. (maar nog steeds verwerkt worden voor ze in een skincare formule gebruikt kunnen worden.)
Het idee dat natuurlijke en/of organische ingrediënten beter of veiliger voor de huid zijn dan synthetische ingrediënten is nooit wetenschappelijk bewezen. Nooit! Het is eerder een emotionele overtuiging. Meer nog, er zijn veel natuurlijke, organische ingrediënten die slecht voor de huid zijn terwijl synthetische ingrediënten soms wonderen verrichten.
Wat is er zo slecht aan natuurlijke ingrediënten? Natuurlijke ingrediënten, zoals essentiële oliën, kunnen de huid irriteren, een fototoxische reactie ontlokken of,  zoals lavendel, de hormonenbalans verstoren. Alle huidtypes kunnen hier hinder van ondervinden. Aan de andere kant wordt er al te vaak angst gezaaid en zijn de veronderstellingen over synthetische ingrediënten vaak gebaseerd op verkeerd geïnterpreteerde onderzoeksresultaten.
Er bestaan wel degelijk natuurlijke ingrediënten die een gunstig effect op de huid kunnen hebben, net zoals er problematische synthetische ingrediënten (bijvoorbeeld met parfum) zijn. Toch is de angst voor synthetische ingrediënten ongegrond. Producten die beweren 100 % natuurlijk te zijn kunnen niet altijd alle huidzorgen tackelen, dit geldt vooral voor zonnebeschermingsproducten,  de meest performante vormen van antioxidanten, cel communicerende ingrediënten zoals retinol, ceramiden en peptiden. Kort samengevat: de beste ingrediënten voor de huid kunnen zowel natuurlijk of synthetisch zijn maar moeten allemaal afzonderlijk beoordeeld worden."

4/

5. Veel water drinken helpt om je huid te hydrateren

"Acht glazen water per dag drinken is goed voor je lichaam, maar het zal je niet van droge huid afhelpen. Als het zo eenvoudig was, had niemand nog last van een droge huid, in werkelijkheid is het allemaal wat complexer. Toch toonde één studie aan dat veel water drinken helpt om de huid te hydrateren, maar dan moest je wel iedere dag 16 glazen drinken om verbetering te zien. Wij zouden het zelfs niet aanraden, aangezien zoveel drinken schadelijk voor de gezondheid kan zijn.
Geen enkele hoeveelheid water heeft hetzelfde effect op de huid als ingrediënten zoals ceramiden, hyaluronzuur, omega vetzuren, lecithine en glycerine. Deze ingrediënten werken samen met het water in huid en houden het hydratatieniveau in balans en voorkomen het verlies van vocht.We juichen voldoende water drinken in combinatie met slim smeren toe, zeker als je daardoor geen suikerachtige drankjes meer drinkt."

5/

6. Potten zijn beter omdat je zo zelfs de laatste restjes kan opgebruiken

"Potjes lijken economischer en zijn vaak mooier dan tubes maar echte doeltreffende, bio-actieve ingrediënten die het meeste impact op de huid hebben blijven niet stabiel wanneer ze in contact met licht en lucht komen. Hun kwaliteit gaat achteruit en worden minder doeltreffend. Dit gaat vooral op voor plantenextracten, bijna alle vitamines, antioxidanten en andere state-of-the-art ingrediënten zoals peptiden, retinol, probiotia enz...Ook hygiëne is een probleem. Iedere keer wanneer je je vingers in de pot stopt, vervuil je de formule met bacteriën, zelfs als je je handen voordien hebt gewassen. Het is nu eenmaal onmogelijk om alle sporen van bacteriën weg te wassen. De besmetting met bacteriën maakt de formule minder stabiel waardoor die minder efficiënt wordt. Zelfs als er een spateltje bij de pot zit om de crème te verdelen blijft dat niet lang steriel en gaat de houdbaarheid van het product achteruit. De beste (en vooral anti-aging ingrediënten) moeten in een luchtdichte verpakking zoals een tube of een airless pompflacon zitten."

6/

7. Maskers en spa-behandelingen helpen om de huid te ontgiften

"Heel wat skincare producten beloven dat ze toxines of gifstoffen uit de huid halen, maar dat is simpelweg niet mogelijk. Toxines kunnen je lichaam niet via de huid of poriën verlaten, dat gebeurt via de lever en nieren. Bijna alles maakt gifstoffen aan, planten, dieren, insecten, industrieel afval, mensen, rokers, afval, zware metalen, auto's en ga zomaar door. Toch wordt nooit gespecifieerd welke type toxines die producten uit de huid verwijderen. Een aantal studies tonen aan dat zweet (en dus niet de huid of poriën) een manier is om toxines zoals zware metalen uit het lichaam te verwijderen. Wacht nog maar even voor je in de sauna springt want er zijn ook wetenschappers die twijfelachtig tegenover de resultaten van die studies staan. Zelfs al hielp zweet om te ontgiften, zou het aantal toxines die op die manier je lichaam verlaten zodanig verwaarloosbaar zijn. Laat je dus niet misleiden door loze beloften, die komen je huid en budget niet ten goede."

7/

8. ’s Nachts heeft je huid andere ingrediënten nodig dan overdag

"We horen vaak dat de huid 's nachts andere ingrediënten nodig heeft dan overdag maar er is geen enkele studie die aantoont waarom dat zou zijn of over welke ingrediënten het dan precies gaat. Het enige wat de huid overdag wél nodig heeft is zonnebescherming. Je hebt ongetwijfeld al gehoord dat de celvernieuwing van de huid 's nachts sneller werkt dan overdag (al is dat niet bij iedereen zo) en dat dit betekent dat je 's nachts een ander product moet smeren. Ook nu wordt niet gespecifieerd welke ingrediënten dat zijn en hoe ze een gunstig effect op de nachtelijke celvernieuwing - die trouwens maar lichtjes sneller gaat dan overdag - hebben. Daarnaast wordt beweerd dat de huid 's nachts meer ontvankelijk is voor actieve ingrediënten. Dit is zeker niet waar voor BHA's of AHA's, hydraterende ingrediënten en andere bio-actieve ingrediënten, van peptiden tot retinol, die ongeacht het uur hun werk doen. Cosmetische ingrediënten kunnen niet kloklezen!
Los van zonnebescherming mag je dezelfde gunstige ingrediënten zoals antioxidanten, cel communicerende, exfloriërende en hydraterende ingrediënten zowel overdag als 's avonds op de huid smeren.

8/

9. Een scrub is de ideale manier om dode huidcellen te verwijderen

"Fout. Een grove scrub beschadigt meer dan dat het goed doet. Het veroorzaakt microscheurtjes in je huid. Waar je huid wel veel baat bij heeft, is dagelijks exfoliëren. Voor ieder huidtype en huidprobleem kan een leave-on-exfoliant een groot verschil maken. Het toevoegen van deze stap aan je routine is de snelste, meest effectieve manier om een stralende, gladdere, gehydrateerde, egalere huid te krijgen."

9/

10. Het is gevaarlijk om zonnecrème rond je ogen te gebruiken

"Het is absoluut noodzaak om je huid dagelijks te beschermen tegen de zon. Dit geldt zeer zeker ook voor de huid rond de ogen. Helemaal als je last hebt van gezwollen oogleden, donkere kringen of een slappe huid: allemaal problemen die verergeren als je onbeschermd naar buiten gaat. Gebruik rond de ogen altijd een crème met een SPF van minimaal 30, die alleen zinkoxide en/of titaniumdioxide bevat. Niet omdat synthetische ingrediënten niet werken, maar omdat deze wat vaker lichte huidirritaties veroorzaken. Ook bieden minerale zonnefilters direct na het aanbrengen bescherming. Gebruik je toch een (oog)crème zonder zonnefilter rond je ogen, zorg dan dat je over je crème een concealer en/of foundation draagt die wél minimaal SPF 30 bevat. Een zonnebril is een belangrijke extra beschermende factor.