Met deze handige tips vermijd je een tweede zit

Geüpdatet op 21 april 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en Maxine Detaellenaere
Met deze handige tips vermijd je een tweede zit

Wat zijn de goede gewoontes die je helpen te slagen en wat zijn de valstrikken die je best vermijdt? Wij geven je een handleiding voor tijdens blokken:

1/

Gouden regels

Het hele jaar door studeren. Een evidente regel, maar wel eentje die essentieel is. Wil je je kansen op slagen vergroten, dan maak je best van de blok een periode om te herhalen, niet om alles snel snel te leren. Zorg er dus voor dat je de leerstof al gelezen, geanalyseerd en idealiter geleerd hebt.

De verwachtingen van de prof herkennen. Zorg dat je goed weet aan welk soort examen je je mag verwachten. (open of gesloten vragen, multiple choice, openboekexamen,...) zo kan je gerichter studeren en is de kans op nutteloos werk kleiner. Ook je studeermethode hangt hiervan af.

Maak een realistische planning. Tien uur per dag studeren tijdens de blok is normaal, maar let op dat je ook tijd hebt om te ontspannen. Schat realistisch in hoeveel tijd je nodig hebt om alle leerstof goed te leren. Wanneer je tijdens het jaar regelmatig je lessen bekijkt, helpt dit om tijdens de blok een haalbare planning op te stellen.

Ontspanning. Zoals gezegd zijn pauzes ook erg belangrijk, kwestie van deze zware periode gemakkelijk vol te houden. Een uurtje Netflix lijkt enorm verleidelijk, maar sport is een betere keuze. Zo krijgen je hersenen extra zuurstof, geef je je ogen de nodige rust en kan je je hoofd even helemaal vrijmaken. Sport en ontspanning werken ook stressverlagend, want in deze periode erg handig is.

Maaltijden: Wil je goed studeren, dan eet je best gezond en gevarieerd - dus geen dagelijkse diepvriespizza uit tijdsgebrek. Zo krijgt je lichaam de nodige energie om de blok door te komen.

Slaap: Een nachtje doortrekken lijkt soms de enige oplossing, maar hou wel in gedachten dat het nadelig kan zijn voor de rest van je blok en je examens. Probeer echt voldoende rust en slaap te krijgen. Niet alleen kan je lichaam z'n batterijen weer opladen, tijdens je slaap verwerken je hersenen ook heel wat informatie, waardoor wat je geleerd hebt beter in je geheugen zit.

Bufferzones: cruciaal bij het opstellen van je planning zijn momenten die je volledig leeg laat. Deze komen gegarandeerd van pas wanneer je een dag niet zo goed hebt kunnen studeren. Of je kan deze momenten gebruiken om eens extra te ontspannen.

blok, studeren, tips, examens, unief, hogeschool, leren, slagen

2/

Valkuilen

Op dezelfde manier leren als in het middelbaar. Tijdens het middelbaar was leren een lineair proces: je ziet de theorie tijdens de les, dan zet je die om in praktijk en dan krijg je een evaluatiemoment. Zo gaat het er vaak niet aan toe in het hoger onderwijs. Je krijgt grote blokken leerstof die je zeer gedetailleerd moet kennen. Probeer dus verschillende manieren uit om de leerstof te memoriseren, zodat je op tijd weet wat er voor jou het best werkt.

Te weinig tijd incalculeren. Onderschat het blokken niet, je moet op korte tijd een erg grote hoeveelheid aan informatie zien te leren. Hou daar goed rekening mee, zodat je niet op het laatste moment hoeft te panikeren.

Geen hulp zoeken. Vaak heb je de mogelijkheid om aan je universiteit of hogeschool lessen te volgen waarin men je uitlegt hoe je het best kan studeren en hoe je met studiegerelateerde problemen omgaat (stress, faalangst,...). Dit kan echt een grote hulp zijn, woon als je kan zeker zo'n momenten bij.

Jezelf niet testen. In het hoger onderwijs krijg je vaak geen toetsen tijdens het jaar. Zorg er dus voor dat je zelf regelmatig eens checkt of je de leerstof wel onder de knie hebt. Zo kan je ook op tijd eventuele vragen of onduidelijkheden opsporen en die nog aan je prof stellen.

Te wild gaan met koffie, sigaretten, energiedrankjes... Deze helpen je misschien op één moment, maar - geloof ons, we spreken uit ervaring - je boet ervoor in the long run... 

blok, studeren, tips, examens, unief, hogeschool, leren, slagen

3/

Ben je gebuisd?

Wees niet te hard voor jezelf. Iedereen is menselijk, het kan altijd eens tegenvallen. Beschouw het als een leermoment.

Zoek uit waar het mis ging. Bekijk indien mogelijk je examen met je prof. Je kan heel veel leren uit je fouten en het maakt de kans op slagen in de toekomst groter.

Evalueer je studiemethode. Bekijk of je je leerstof misschien beter op een andere manier verwerkt en zo ja hoe je dit het best aanpakt.

ELLE wenst je heel veel succes tijdens de blok!

blok, studeren, tips, examens, unief, hogeschool, leren, slagen