Kunst in huis: 6 tips om je perfecte kunstwerk te kopen

Geüpdatet op 21 april 2022 door Maxine Detaellenaere
Kunst in huis: 6 tips om je perfecte kunstwerk te kopen

Ben je een kunstliefhebber maar weet je niet waar te beginnen om een schilderij of beeldhouwwerk aan te schaffen? Met deze zes nuttige tips van de Young Art Addicts koop je de perfecte creatie.

1/

Cultiveer je kunstgevoel 

Ben je in de markt voor kunst, zorg er dan voor dat je goed weet waar je interesse ligt, voor je een werk koopt. Hoe doe je dat? Ga regelmatig kunst bekijken, lees erover en luister naar experts. Een goede manier is het bezoeken van exposities in musea en galerijen of een kunstveiling meepikken. Zelfs in de grote veilingshuizen kan je vrij binnenlopen en er de sfeer opsnuiven. Ook kunstbeurzen zoals Art Brussels zijn een goede manier op een kort tijdstip veel galerijen en artiesten te leren kennen.

Sluit je aan bij een kunstclub

Een andere interessante wijze om de kunstwereld te leren kennen, is door lid te worden van een kunstclub, zoals bijvoorbeeld de Young Art Addicts. Zo kom je in contact met heel wat interessante spelers en blijf je op de hoogte van belangrijke hoogtepunten in de kunstwereld. Je hoeft ook helemaal niet verlegen te zijn om met kunstverzamelaars, galeristen en specialisten te praten. Integendeel, dit helpt je om te weten te komen welk type kunst en kunststroming je het meest aanspreekt.

2/

Vind de reden waarom je iets koopt 

Wil je iets kopen puur omdat je het graag hebt of als investering? In het eerste geval telt enkel de vraag of je je het kan veroorloven. Zie je het juist als een investering, dan zorg je er best voor dat je genoeg kennis hebt over het werk. Stel je de vragen op welk punt in zijn/haar carrière de artiest zit en of hij door een galerij wordt vertegenwoordigd. Staat die galerij bekend voor het ontdekken van jonge artiesten? Welke type werk is het, een canvas of een werk op papier en met welke type verf? 

Bepaal je budget

Uiteraard is je budget een doorslaggevende factor wanneer je iets koopt. Hou ook rekening met de kostprijs om het werk te transporteren tot op je muur, eventuele onderhoudskosten of een verzekering. Denk eraan dat wanneer je een kunstwerk koopt in een veilinghuis er op de hamerprijs nog 25% bij komt voor het veilinghuis zelf. 

Heb  je een lager budget, dan zijn er ook opties. Je kan een werk kopen van een jonge artiest of een print, editie of vroege tekening van een bekende kunstenaar.

3/

Koop met je hart, maar koop slim 

Nu je genoeg kennis hebt vergaard, is het tijd om je ideale werk effectief aan te schaffen. Natuurlijk is belangrijk om met je hart te kopen, maar je mag niet vergeten om ook een verstandige keuze te maken. Probeer een strategie te hebben wanneer je kunst aanschaft en te bepalen of een nieuwe aankoop bij je huidige collectie past.

Volg je artiest op de voet

Gebruik social media om in contact te blijven met de artiesten, galerijen, kunstbeurzen en veilingshuizen. Instagram is hét medium om kunst op de voet te volgen. Je kunt heel veel te weten komen door hashtags van een artiest te volgen. Durf en probeer in contact te komen met de artiest. Kunstenaars verwelkomen verzamelaars vaak met plezier in hun atelier om uitleg te geven over hun werk.

Ten slotte nog een goede tip van YAA (Young Art Addicts): Momenteel zijn Zuid-Afrikaanse en Noord-Koreaanse kunst erg on trend.