Haider Ackermann verlaat Berluti

Gepubliceerd op 30 maart 2018 door Marjolijn Vanslembrouck
Haider Ackermann verlaat Berlutiinfo@imaxtree.com

Na amper drie seizoenen verlaat ontwerper Haider Ackermann het Italiaanse mannenmodelabel Berluti. Het gonst van de geruchten dat hij plaats zou maken voor onze landgenoot Kris Van Assche, die net Dior Homme vaarwel zei.

Berluti, in 1895 opgericht als luxueus schoenenmerk, breidde in 2005 uit met kleinere lederwaren en lanceerde in 2011 een prêt-à-porter collectie. Ackermann werd in september 2016 binnengehaald en verlegde de focus van klassiek maatwerk naar informele mannenmode. Zijn sensuele, bohémien stijl die we ook uit zijn eigen lijn kennen, kon ook bij het Italiaanse huis op veel aanhang rekenen.

Haider Ackermann_Berluti_mode_LVMH_Virgil Abloh_Kris Van Assche_Dior Homme_Louis Vuitton_mode_mannenmode_fashion_Milaan
Uit de laatste wintercollectie (18/19) van Haider Ackermann voor Berluti

Antoine Arnault, Meneer Natalia Vodianova en CEO van Berluti, is in het vakblad WWD lovend over het werk van de ontwerper met Columbiaanse, Franse en Belgische roots: "Haider Ackermann was de afgelopen seizoenen het hart van de collecties en het imago van Berluti. Ik wil hem bedanken voor alles wat hij hier bereikt heeft. Zijn gevoel voor materialen, kleuren en zijn prachtige shows zullen altijd verbonden zijn aan de geschiedenis van het merk." Ook Ackermann zelf is naar eigen zeggen trots dat hij 'samen met een gepassioneerd team voor dit modehuis met een uitzonderlijke know-how kon werken'. Een duidelijke reden voor de breuk wordt niet vermeld, de cijfers zouden nochtans erg goed zijn. Het modehuis heeft intussen 52 eigen boetieks en plant dit jaar nog openingen in het Verenigd Koninkrijk, Australië en China.

Haider Ackermann_Berluti_mode_LVMH_Virgil Abloh_Kris Van Assche_Dior Homme_Louis Vuitton_mode_mannenmode_fashion_Milaan
Uit de laatste wintercollectie (18/19) van Haider Ackermann voor Berluti

Een opvolger voor Haider Ackermann zou binnenkort aangekondigd worden, maar volgens de internationale modepers wordt dat zonder fout de Belg Kris Van Assche. Vorige maand raakte bekend dat hij het na tien jaar bij Dior Homme voor bekeken hield. Hij werd er intussen vervangen door Kim Jones, die op zijn buurt bij de mannenlijn van Louis Vuitton plaats maakte voor Off-White designer Virgil Abloh. Of hoe het mannensegment van de LVMH-groep - waartoe Berluti, Dior en Louis Vuitton behoren - grondig dooreengeschud wordt.