Milan Fashion Week in een notendop

Gepubliceerd op 26 februari 2018 door Marjolijn Vanslembrouck
Milan Fashion Week in een notendop

Milan fashion week zit er op en morgen verhuist het modecircus naar Parijs. Maar wat onthouden we van wat op de catwalk in Milaan gebeurde? Een korte samenvatting om helemaal up to date te zijn.

Dieren op de catwalk zijn altijd een hit

Schattige dieren werken goed op social media, een goed idee dus om er af en toe mee de catwalk op te sturen. Nog een beter idee: stop ze in de armen van hét belangrijkste model van het moment, Gigi Hadid. Dat gebeurde bij Tod's, waar verschillende modellen hondjes vasthielden. Toch gaat de prijs van populairste catwalkbeest naar de dragon puppy bij Gucci. Ok, geen levend dier, maar de social media waren er wel dol op.

Tod's_Gigi hadid_hond_catwalk_modeweek_Milaan_Milan fashion week_winter 2018_fw1819 Gucci_cyborg_milan_fashion week_modeweek_FW18_winter2018_dragon

1/

Dé show: Gucci

Over Alessandro Michele's Cyborg-collectie zal nog lang gesproken en geschreven worden, en terecht. We hadden ogen tekort om alles ineens te vatten. Modellen met hoorns, derde ogen op het voorhoofd en de handen, of mannequins met een replica van hun hoofd onder de arm. Een collectie in een mishmash van invloeden, culturen uit alle uiteinden van de echte én de fantasiewereld. Identiteit is, zo meent de Italiaanse ontwerper, een sociale en culturele constructie en is as such dus een keuze en een eindeloos proces. Elk individu kan zichzelf bij wijze van spreken verknippen en opnieuw samenstellen vertrekkend uit de diverse invloeden die hij of zij onderweg tegenkomt. Een erg boeiend verhaal.

2/

Een kleurbom

Vergeet de pastels van deze zomer, komende winter nemen de primaire kleuren het over. Geel overheerst, maar ook puur rood, blauw en groen kleuren de barre winterdagen. Fluo details zorgen voor extra pit, bij Prada nemen die het zelfs volledig over. En onthoud ook flessengroen, opvallend aanwezig op de catwalk. Voor zij die het net als ikzelf qua stijl liever iets soberder houdt, is er gelukkig ook veel, heel veel zwart, van zachte kasjmieren truien tot leren rokken, mantels en broeken.

 

3/

Check, mate!

Ruitjes komen in elk seizoen wel terug, maar komende winter is het echt een en al ruiten troef. Vooral de klassieke prince-de-galles krijgt een moderne metamorfose. Wees niet spaarzaam, combineer naar hartenlust diverse varianten. Of beter: draag ze samen met andere prints, zoals bij MaxMara, met leopard. Ook een mega trend trouwens, de luipaardprint, in verschillende versies en tinten gecombineerd.

De wijde rokken van MaxMara

4/

Nu de merknaam toch valt: tot de hoogtepunten in Milaan behoorden de twee eerste silhouetten van MaxMara. Lara Stone in lange rok en head to toe luipaardvariaties en Doutzen Kroes in xl-rok als een wollen deken om de heupen vast gegespt, gecombineerd met de gekende teddy-jas. Modern en tijdloos, elegant en comfi, vrouwelijk en stoer. In één woord: fenomenaal.

MaxMara_Lara Stone_Milan-fashion-week_modeweek_milaan_winter-2018
Lara Stone voor MaxMara
MaxMara_Doutzen Kroes_Milan-fashion-week_modeweek_milaan_winter-2018
Doutzen Kroes voor MaxMara

5/

The eighties are back here to stay

Het kan niet verbazen dat net nu powerdressing hoog op de modeagenda staat. Ondermeer de show van Fendi, Alberta Ferretti en Philisophy baadden in de jaren tachtig vibes. Denk brede schouders, jeanspakjes en glitterstoffen.