Vintage shopping: Hoe onderscheid je echt bont van fake fur

Geüpdatet op 22 februari 2018 door Maxine Detaellenaere
Vintage shopping: Hoe onderscheid je echt bont van fake fur

Je bent aan het rondsnuffelen in een vintage boetiek en plots sta je oog in oog met een fenomenale wintermantel. Maar je vreest dat je fake fur pareltje wel eens echt bont zou kunnen zijn. Wat doe je in zo'n geval? Met deze tips ontdek je snel of het om een echte dierenhuid gaat of een faux exemplaar.

In de reguliere winkels is het een pak gemakkelijker om echt bont te herkennen aan het prijskaartje. Een luipaardhuid of zilvervos is namelijk onbetaalbaar, je zal zo'n jassen dan ook nooit in een rek bij Zara tegenkomen. Maar kleine accessoires kunnen wel eens uit bont gemaakt zijn, of afgezet zijn met een bontstrook.

Blijf je liever ver weg van echt bont, dan raadpleeg je best eens deze lijst met merken die zich geëngageerd hebben om geen dierenhuiden te gebruiken. Gelukkig kiezen meer en meer (grote) merken - zoals onlangs Gucci en Michael Kors - ervoor om bont te weren.

Maar in een tweedehandswinkel wordt het onderscheiden van de twee een pak moeilijker aangezien de prijs niet langer een indicatie geeft.

bont, fake, faux, fur, imitatie, verschil, onderscheid, mode, fashion, dieren, diervriendelijk

Hoe herken je nu echt bont?

Laat je leiden door je zintuigen:

1. Voelen. Echt bont is zeer zacht en de haartjes zijn soepel. Wanneer je erop blaast, zie je ook hoe de haartjes uiteengaan. Bij imitatiebont zijn de haartjes vaak een pak stugger en harder en klitten ze meer samen.

2. Kijken. Bont bestaat uit haartjes van verschillende lengtes. Aan de basis vind je korte, zijdeachtige dons met daartussen langere, onregelmatige haren. Bij fake fur zien de meeste haartjes er hetzelfde uit. Nog een tip: wanneer je bij echt bont de haartjes van elkaar scheidt, zie je dat de basis uit leder bestaat.

3. Ruiken. Ben je nog altijd niet overtuigd of je echt bont in je handen houdt, probeer dan een haartje uit te trekken en het te verbranden. Wanneer het the real deal is, ruik je dezelfde stank als bij verbrand haar, terwijl bij imitatiebont de geur van verbrand plastic vrijkomt.

Ben je liever 100 % zeker dat je wintermantel een fake fur exemplaar is? Deze imitatiebonten winterjassen zijn net zo nep als de boezem van Pommeline uit Temptation Island.