Foodfotografie: zo maak je Instagramproof foto’s van je gerechten

Geüpdatet op 17 december 2020 door Tine
Foodfotografie: zo maak je Instagramproof foto’s van je gerechten

Houd je van koken en van mooie foto’s? Combineer het beste van beide werelden met deze mini stoomcursus food fotografie. We verzamelden enkele professionele tips tijdens de Canon Experience Days.

1. Check de compositie

Zelfs met de meest professionele camera's ziet een stoofpotje opgediend in een diep bord er niet echt appetijtelijk uit. Het oog wil namelijk ook wat. Met een beetje foodstyling krijgt elk bord onmiddellijk een fotogenieke uitstraling.

Wees uiterst nauwkeurig bij de schikking van je bord en neem volgende regels in acht. Ziet je bord er een beetje flets uit op foto, zet er dan kleurrijk, speels of funky bord onder. Of omgekeerd: gebruik een neutraal onderbord om een overdosis kleur te doorbreken.

Verzin een originele mise-en-scene en werk je bord af met een takje vers groen, enkele bijpassende keukenaccessoires of specerijen.

Heel belangrijk: houd je bord altijd proper! Veeg vette vingers, druppels saus of andere sporen onmiddellijk af. De minste vlek werpt onverbiddelijk een smet op je foto. (En zal genadeloos afgestraft worden door je volgers!)

Tip van de pro: houd altijd een keukenhanddoek of een keukenrol bij de hand om vetvlekken onmiddellijk af te vegen.

1/

2. Kies voor daglicht

Het gebruik van de flash wordt afgeraden in de culinaire fotografie omdat het flitslicht te fel is en vloekt met het natuurlijke kleurenpalet van het eten op je bord.  Fotografeer bij voorkeur bij daglicht.

Is je keuken eerder donker en krijg je weinig daglicht binnen, zet je bord dan dichter bij het raam.

Tip: als het licht te fel is en je onnatuurlijke schaduwen krijgt op de foto, verduister dan het raam met een wit laken. Is er daarentegen te weinig licht, zorg dan voor meer lichtinval met een reflectiescherm. Hang een stukje aluminiumfolie tegenover de lichtbron om het licht diffuus op je bord te laten weerkaatsen. 

2/

3. Bepaal de hoek

De succesfactor van een culinaire foto hangt in grote mate af van de hoek waaruit je fotografeert. Er bestaat geen gouden regel om de juiste hoek te bepalen, het is een kwestie van testen en experimenteren om oog te krijgen voor dé perfecte hoek voor je foto's.

Enkele praktische tips:

  • Stapel dunne etenswaren (zoals wafeltjes bijvoorbeeld) op elkaar en fotografeer ze langs de zijkant;
  • Vloeibare middelen fotografeer je het best vanboven;
  • Culinaire composities in de hoogte (zoals torentjes) neem je het best vanuit een 3/4 perspectief
  • Van minder fotogenieke gerechten zoals het fameuze stoofpotje neem je beter geen close-up, maar een groter beeld om de sfeer weer te geven

Tip van de pro: niets beter dan een goede scherptediepte om je foto dimensie te geven. Kies voor de reflex EOS 200D de Canon voor een professioneel resultaat. Met zijn wendbare scherm is het mogelijk om foto's te nemen in om het even welke hoek.