Tips van een pro om je eigen zaak te starten

Geüpdatet op 19 juni 2019 door Laure Vandendaele
Tips van een pro om je eigen zaak te starten

Zin om een eigen zaak uit de grond te stampen? Maar waar begin je, hoe pak je het aan en met wie ga je in zee? Julie Delize, coach in professionele heroriëntatie deelt haar tips.

Hoe verliep uw parcours?

"Na mijn studie Rechten behaalde ik een master in Human Rescources en werkte ik als HR-directeur bij verschillende bedrijven. Na een tijdje ging ik er echter kapot aan. Ik wilde begrijpen hoe dat kwam en wat er precies met mij gebeurd was. Daarnaast wilde ik ook andere mensen helpen, dus volgde ik een opleiding over alles met wat leed op het werk te maken had en volgde loopbaanbegeleiding. Na een herscholing ging ik zelf aan de slag als coach. Vandaag ben ik ook een adviseur op het gebied van human resources om mee te blijven met wat er in de zakenwereld gebeurt."

Het ondernemerschap, een mannenwereld?

"Het evolueert, maar ik heb de indruk dat er nog te weinig vrouwen durven ondernemen. Er is nog steeds sociale druk, sommigen hebben nog steeds moeite om te begrijpen dat een onafhankelijke vrouw het kan maken in de zakenwereld. Meisjes en vrouwen moeten hun plek in die mannelijke omgeving opeisen en moeten zich vaak harder bewijzen. Ik denk dat we allemaal met hetzelfde zelfvertrouwen zijn geboren maar we verliezen het gaandeweg. De kleine meisjes van 30 jaar geleden die vaak seksistische clichés te horen kregen, moeten beseffen dat ze dezelfde kansen op slagen hebben als mannen."

Wat zijn net de sterktes van ondernemende vrouwen?

"Hun vastberadenheid, het gevoel voor detail en hun gevoeligheid. Wat vroeger eerder als een zwakte werd ervaren, wordt vandaag gezien als een sterkte gezien in de wereld van het ondernemerschap. Vrouwen voelen meer dingen aan. Ze letten op kleine details die mannen misschien niet zien en kunnen daardoor het verschil maken."

Wat zijn de grootste angsten van vrouwen die een eigen zaak starten?

"Door de band genomen hebben ze twee grote vragen: 'hoe trek ik het financieel?' en 'Hoe zal mijn omgeving reageren?' Wanneer ik met vrouwen praat, beseffen ze al snel dat je geen enorme bedragen hoeft te verdienen om een goede ondernemer te zijn. Vanaf het moment dat ze 100 procent overtuigd zijn van hun project, hoeven ze zichzelf niet langer te rechtvaardigen. Ze voelen het vertrouwen. Het is mijn taak om hen bewust te maken van hun eigen grenzen en ervoor te zorgen dat ze niet blokkeren. Als een vrouw geen zaak durft te starten omdat ze bang is om er vaak alleen voor te staan, leg ik uit dat er genoeg business clubs zijn om alles te bepreken. Je kan er relaties opbouwen met klanten, partners en leveranciers...Je moet gewoon durven springen!"

Welke stappen moet je volgen?

"Als je als ondernemer wil starten, moet je het project eerst op papier zetten. Hou het niet bij dromen en zeg niet alleen 'Ik wil dat doen', maar maak je plannen concreet. 'Waar, wanneer, hoe, voor welke doelgroep, in welke tempo, enz'. De tweede stap is het opstellen van een bedrijfsplan. Daarin bepalen we het bedrag dat nodig is voor de basisuitgaven (het huis, eten, de kinderen, enz.) De prijzen van de producten, de locaties waar onze reclame de grootste impact zal hebben,...De laatste stap is je zaak lanceren! Niet de makkelijkste, maar wel essentieel. Om dat rond te krijgen stellen we concrete doelen en maken we komaf met alles wat ons angst inboezemt. Bezorgt het financiële plaatje je slapeloze nachten? Stel dan een waterdicht businessplan op. Dat werkt geruststellend"

Welke eigenschappen moet je bezitten om een goede ondernemer te zijn?

"Je moet een goed inzicht hebben in de markt waar je in werkt en je bewust zijn van je eigen beperkingen. Integriteit is ook erg belangrijk. Je moet gepassioneerd zijn, dat is wat mij betreft de sleutel."

Tips van een pro om je eigen zaak te starten - 1

Meer info over Julie Delize www.itinérairebis.be