Zo maak je je sneakers schoon als een professional

Geüpdatet op 2 november 2017 door Laure Vandendaele
Zo maak je je sneakers schoon als een professional

In de States bestaan er al speciale stomerijen waar je je favoriete sneakers kan laten schoonmaken. In afwachting geven we graag enkele DIY-tips mee.

DE ZOOL
Tandenborstel en tandpasta

Mijd de wasmachine! Die doet de lijm van je sneakers oplossen en de zolen vergelen. Gebruik gewoon een tandenborstel en tandpasta en droog af met een proper, vochtig doekje. Denk aan het milieu en vermijd white spirit en andere eco-onvriendelijke schoonmaakmiddelen. Die blijven hangen in de gaatjes van je zolen en het kan niet de bedoeling zijn dat je bij elke stap de geur van chemicaliën verspreidt. Gebruik evenmin knutsellijm voor peuters wanneer je zool los zit, maar hanteer lijm voor professionals zoals Shoe Goo, verkrijgbaar op Amazon.

LEES OOK: Zou jij deze lelijke dad sneaker dragen?

1/

HET LEDER
Azijn en ontschminker

Flip je bij het idee van azijn op je witlederen Airs? Had je ze maar waterdicht moeten maken toen ze nog nieuw waren. Om vlekken te verwijderen gebruik je een katoenschijfje met een beetje water en verdunde azijn. Het leder onderhouden doe je dan weer met reinigingsmelk: die voedt het leder en vormt een beschermlaagje.

2/

HET TEXTIEL
Afwasmiddel en tandenborstel

Gaas is de moeilijkste stof ter wereld om schoon te krijgen. Vuil stapelt zich op tussen de mazen en na een wasbeurt in de machine krijg je rare reflecties. De oplossing? Centimetertje per centimetertje schoonmaken, zonder hard te wrijven, met een zachte tandenborstel en afwasmiddel. (hoed je voor te veel schuim, want dan krijg je 'wolkjes' op je sneakers). Droog met een haardroger nadat je ze met krantenpapier hebt volgepropt.

3/

DE VELCRO
Luizenkam en pincet

Wordt je gek van al het vuil dat achterblijft in de velcro? Dat verwijder je in drie fasen. Wrijf de velcro's op elkaar (haakjes op haakjes en lusjes op lusjes) tot er een pluizenbol ontstaat. Gebruik vervolgens voorzichtig een dunne (luizen)kam om de laatste draadjes te verwijderen. Eindig met een epileerpincet.

4/

DE VETERS
Wees medogenloos

Vervang veters wanneer ze vuil zijn. Controleer altijd de lengte en de breedte van je originele veters en kies voor platte veters, geen ronde.

Juliette Debuxelles
meer info: jasonmarkk.com