Life changers: een jaar on the go met de urban nomads van fourweeksgood

Geüpdatet op 26 februari 2019 door Tine
Life changers: een jaar on the go met de urban nomads van fourweeksgood

Twaalf maanden, twaalf steden: het urban nomads concept van twentysomethings Seraina Silja en Simon spreekt tot de verbeelding. Onder het motto 'Nothing Is Impossible' ruilde het creatieve duo hun gesettelde bestaan in voor een jaar on the go. Hun life changing project startte op 1 januari 2017 in Auckland om precies een jaar later te finishen in Helsinki. Met hun blog fourweeksgood willen ze iedereen inspireren om het onmogelijke waar te maken.  

silja simon fourweeksgood
Silja en Simon, het duo achter fourweeksgood

Ik ontmoet het yolo koppel toevallig tijdens een late lunchmeeting in het restaurant van Graanmarkt 13. Amper drie dagen voor hun maand in Antwerpen afloopt en de koffers voor Stockholm ingepakt moeten worden. Nog net op tijd voor een babbel tussen pot en pint dus.

Professionele cityhoppers

Seraina Silja (uit Zwitserland) en Simon (uit Duitsland) leerden elkaar kennen op de universiteit van Konstanz en zijn intussen zes jaar samen. Na hun studies begon Silja als freelancer in de communicatiesector en vond grafisch ontwerper Simon een vaste job als web developper. Voor ze het goed en wel beseften waren ze gesetteld en lag hun leven vast. Een claustrofobisch gevoel, vooral voor de extraverte Seraina Silja. “Ik ben een echte people person, ik word graag omringd door mensen. Als freelancer werd mijn behoefte om te netwerken, te connecten en ideeën uit te wisselen met anderen nog sterker. Ik was voor mijn job niet gebonden aan een locatie en speelde al een tijdje met het idee om mijn wereld te verruimen. Op een dag zei ik half lacherig tegen Simon: als we nu eens een maand in een andere stad zouden gaan wonen? Of waarom geen twaalf?"

Wat begon als een silly idea bleek de start van een waanzinnige life journey.

"Hoe meer we erover nadachten, hoe realistischer het idee werd. We werden als het ware projectmanagers van ons eigen leven", vertelt Seraina Silja. "We begonnen te brainstormen en stelden een shortlist van leefbare steden op. De praktische bezwaren waren gemakkelijk op te lossen. We vonden snel een huurder voor ons appartement en als freelancer kon ik overal ter wereld aan de slag."

tokyobike seraina silja
Seraina Silja #tokyobike

Voor Simon lagen de kaarten anders. Zijn job opzeggen was voor hem wel een big deal. Maar niet onoverkomelijk. "Zodra de beslissing genomen was en ik mijn collega's had ingelicht, viel er een enorme last van me. Ik voelde me helemaal bevrijd. Ik kon mijn projecten in het buitenland verderzetten en ter plaatse op zoek gaan naar nieuwe opdrachten."

1/

Living on the go

Na amper een maand voorbereiden lag het scenario voor de eerste drie maanden vast. Auckland. Melbourne. Tokio. Daarna? Blinde vlek. Seraina Silja: "We gunden onszelf drie maanden om te wennen aan ons nieuwe levensritme, daarna lag alles open. We wilden voldoende ruimte om last minute beslissingen te kunnen nemen." Simon: "Waarschijnlijk ook omdat we op voorhand geen twaalf steden wisten. Sommige bestemmingen vielen onmiddellijk af wegens niet haalbaar, zoals New York, waar het leven gewoon veel te duur is. Onze reis is letterlijk gepland on the go. We kregen regelmatig suggesties van mensen die we tegenkwamen. Op die manier blijft de trip ook voor ons een verrassing. Soms hadden we geen idee wat onze volgende bestemming zou worden, maar uiteindelijk viel het altijd wel in de plooi."

Coffeebar Market Lane Melbourne
Coffeebar Market Lane Melbourne

Is vier weken voldoende om een stad te leren kennen? Silja: "Zoals uit de naam van het project blijkt, is die regeling eigenlijk perfect. Een maand is net genoeg om je aan te passen aan het ritme van de stad, bepaalde gewoontes in te bouwen, alles te ontdekken en terug te beginnen verlangen naar de volgende bestemming." Simon: "De wissels gebeuren zo stipt als een Zwitserse klok: altijd op de eerste van de maand. Dat maakt het voor iedereen duidelijk. Zodra de volgende bestemming bekend is, begint het plannen opnieuw. Meestal vinden we een appartement via airbnb, spreken we onze connecties aan of krijgen we insider tips via sociale media. Het is fantastisch om te zien hoe ons project leeft en gaandeweg vorm krijgt."

Dreamteam

Om de vier weken verhuizen naar een andere stad, hoe doe je dat?
Simon: "We zijn de pro's van het compact reizen geworden. Seraina Silja en ik hebben elk een Rimowa koffer met onze kleren en persoonlijke spullen. That's it! De kracht van fourweeksgood zit hem in de herinneringen, de ervaringen en de mensen die we ontmoeten. Materiële zaken loslaten is de ultieme vrijheid!" Silja: "Wat onze kleding betreft, investeren we in degelijke, duurzame en multifunctionele basics die we lang kunnen dragen. Door ons project zijn we nog bewuster gaan leven. We hebben geen auto, geen huis en geen leningen af te betalen. Financieel draaien we elke maand break-even. De uitgaven zijn elke maand ongeveer hetzelfde en we werken terwijl we reizen."

Simon Espace Louis Vuitton Tokyo
Simon Espace Louis Vuitton Tokyo

Simon: "Onze mindset is na tien maanden on the road compleet veranderd. We merken dat we alsmaar beter worden in leven met onzekerheden. Ook als koppel zijn we dichter naar elkaar gegroeid. Een jaar lang zijn we 24/24 u op elkaar aangewezen, we zijn elkaars klankbord bij twijfel, troosten elkaar als het even wat minder gaat en delen de mooiste momenten van ons leven. Door alle hoogtes en laagtes die we de afgelopen maanden hebben meegemaakt, staan we relaxter en zorgelozer in het leven. Whatever will come, will come." 

Lees verder: dit zijn de twaalf bucketlist steden van Seraina Silja en Simon.

2/

Twaalf steden, twaalf maanden

Januari 2017: Auckland, Nieuw-Zeeland

"We zijn het project bewust gestart aan de andere kant van de wereld, om een soort van psychologische afstand te creëren. De best mogelijke start ooit: positieve vibe, vriendelijke mensen en mooi weer op de koop toe."

fourweeksgood tokyobike auckland
Tokyobike, Auckland
Februari 2017: Melbourne, Australië

"Leven volgens de Aussie mentaliteit: relaxed, no stress."

Maart 2017: Tokio, Japan

"De moeilijkste maand van de hele reis: de culturele verschillen en de taalbarrière waren een echte killer. Hier hebben we onze meest extreme hoogte- en dieptepunten beleefd. Alles verliep stroef: van de weg vinden naar ons appartement tot eten bestellen op restaurant. Gelukkig konden de gidsen van tokyobike ons in het begin wegwijs maken in deze hectische metropool."

simon tokyo fourweeksgood
Simon #tokyobike
April 2017: Vancouver, Canada

"Een verademing na de drukte van Tokio, maar ook de maand waarin we het hardst gewerkt hebben. We moesten nog een project afwerken uit Tokio en hadden geen tijd om de stad te beleven. Dit was niet wat we met het project voor ogen hadden."

April appartement, Gastown, Vancouver
April appartement, Gastown, Vancouver
Mei 2017: Berlijn, Duitsland

"De maand waarin we geen bestemming hadden. New York was geen optie omdat we geen betaalbaar appartement hadden gevonden. Uiteindelijk zijn we in Berlijn beland, een veilige optie. Het deed deugd om even terug thuis te zijn en te herbronnen. Door het project hebben we de stad op een andere manier leren kennen."

Juni 2017: Boedapest, Hongarije

"De perfecte vakantiemaand. Heel chill, genoten van het weer en vooral de toerist uitgehangen. Weinig interactie met de stadsbewoners en ook het werk stond even op een laag pitje."

Juli 2017: Amsterdam, Nederland

"De ziel van het project was het meest tastbaar in Amsterdam. De behoefte aan interactie met andere mensen was nergens zo intens aanwezig als hier."

Augustus 2017: Kopenhagen

"Wat ons betreft: de meest leefbare stad ter wereld! Alles is er zo heerlijk gestructureerd, zo strak en clean. Loved it!"

fourweeksgood Copenhagen
Kopenhagen, Rundetaarn
September 2017: Antwerpen, België

"Kun jij me uitleggen wat dat is met die 'baksteen in de maag' van de Belgen. De huis-cultus in België is ongezien. De stad lijkt wel een grote bouwwerf. Maar het Havenhuis van Zaha Hadid en het Mas zullen ons zeker bijblijven. Ik herinner me vooral de dag dat we vrienden uit Amsterdam hadden uitgenodigd om ze een rondleiding te geven in 'ons' Antwerpen."

fourweeksgood st vincents
fourweeksgood, St.Vincents, Antwerpen

Bekijk hier het fourweeksgoodfilmpje van Seraina Siljai en Simon in Antwerpen

Oktober 2017: Stockholm, Zweden
November 2017: Wenen, Oostenrijk
December 2017: Helsinki, Finland

Benieuw naar het vervolg van de reis? Check de kanalen:

@fourweeksgood

@serainasilja

@smnmmnn

Kriebelt het ook om te vertrekken? Hier vind je de ultieme reisbijbels