GETEST: Shakuma fitness

Geüpdatet op 18 februari 2014 door Laure Vandendaele
GETEST: Shakuma fitness

ShakumafrontMove over Zumba, Sh’Bam en Partyrobics. De nieuwste op dans geïnspireerde work-out heet Shakuma – vrij vertaald: shake your body – en moet het hebben van opzwepende afro-beats en sexy dansmoves. Je stress wegshaken in de fitnesszaal, ELLE.be probeerde het uit.

Het gebeurt wel vaker dat ik een vraag met ‘ja, natuurlijk’ beantwoord, terwijl ik eigenlijk ‘nee, danku’ bedoel. Eenzelfde situatie zorgde ervoor dat ik op een droeve winteravond met flinke tegenzin in de kleedkamer van een druk bezocht fitnesscentrum net buiten het centrum van Antwerpen belandde. Reden van mijn aanwezigheid: een proefles Shakuma fitness, een op Afrikaanse dans geïnspireerde work-out én de volgende craze in fitnessland, aldus bezieler en instructeur Franky Abutoh. Inspiratie voor deze nieuwe danssport vond de zelfgekroonde koning van de work-out in de traditionele dans en muziek van Nigeria. De afrobeat is opzwepend en klonk in mijn oren een pak vrolijker dan de Zumba-deuntjes waarop ik mijn heupen de jaren voordien in vorm wiegde.

Terwijl de eerste zomerse klanken uit de speakers rolden, begon de zon ook langzaam maar zeker in mijn hoofd te schijnen. Met sport is het immers hetzelfde als met opruimen, afwassen of aan een tekst beginnen. Eraan beginnen is de grootste uitdaging, eens in actie gaat het vaak als vanzelf en het voldane gevoel achteraf is goud (en vaak een punt taart) waard.

Schouders gingen ritmisch de hoogte in, heupen bewogen heen en weer en Franky bleek naast een koning der fitness ook nog eens een meestermotivator te zijn. Geloof me vrij, na zijn introductiepraatje kon ik bijna niet wachten tot het moment waarop ik helemaal bezweet en een honderdtal calorieën lichter op de grond zou ploffen.

Maar eerst die verrekte schaamte overwinnen. Hoewel ik in het verleden wel vaker aan groepslessen deelnam, gooide mijn verlegenheid deze keer aanvankelijk roet in het eten. In de spiegel zag ik immers hoe mijn bewegingen een stijf doorslagje van Frankie’s flexibele moves waren. Met schouders en billen ‘shaken’ is dé basismove van Shakuna en terwijl Franky als een onvermoeibare danskoning te keer ging, kon mijn houterige lijf met moeite volgen. Tot het moment waarop de eerste lading endorfinen vrijkwamen. De opzwepende muziek miste zijn uitwerking niet en ik gaf me helemaal over aan het ritme en de nieuwe pasjes. Halverwege de les veranderde de turnzaal zelfs even in een warm zandstrand en lonkte de verfrissende zee. Schaamteloos in groep shaken deed effectief wonderen voor lijf en leden en een uur later lag ik dan ook uitgeteld op de mat, helemaal klaar voor een relaxerende cool down. Hoewel de Shakuma les bij momenten vermoeiend was, lag de lat nooit echt té hoog. Hierdoor blijft de work-out voor iedereen met een basisconditie toegankelijk en leuk. Voor wie het wat meer mag zijn, kan deelnemen aan de Shakuma Bootcamps, een gelijkaardige dans work-out die je uitvoert mét gewichtjes in de handen. Zelf vond ik een basislesje Shakuma voor die eerste keer wel volstaan. Shake it, ‘till you make it!

Klik hier voor meer info over Shakuma