Ikea’s reactie op de ‘fake’ tas van Balenciaga is hilarisch

Geüpdatet op 26 april 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
Ikea’s reactie op de ‘fake’ tas van Balenciaga is hilarisch

Vorige week stond de sociale media in rep en roer: Balenciaga bracht een peperdure designertas uit die verdacht veel op de bekende blauwe tas van Ikea leek. De Zweedse meubelketen plaatste vandaag een schitterende reactie op zijn website. Eat this Balenciaga...

Waarover gaat het?

De Large Shopper Bag van Balenciaga die vorige week op hun online shop werd geplaatst zorgde voor heel wat controverse. De gelijkenissen met de iconische blauwe xl-draagtas van meubelgigant Ikea zijn dan ook niet te negeren. Grootste verschil: het prijskaartje. Voor de lamsleren versie van het Franse modehuis tel je maar liefst 1695€ neer. Bij Ikea heb je de versie uit 100% duurzaam polypropeen al voor 0,60€.

Een compliment

In het Hoge Noorden zagen ze geen graten in de 'kopie': "Onze duurzame Frakta tas is al jaren een populair product uit ons gamma. We zijn er ons van bewust dat de tas op verschillende manieren in het dagelijkse leven van onze consumenten wordt gebruikt. We vinden het dan ook flatterend dat anderen geïnspireerd raken door de vorm en het gebruiksgemak van onze tas." Die nuchtere Zweden toch.

Ikea, Balenciaga, kopie, blauwe tas, Frakta, reactie

Hoe herken je een echte Frakta?

Vandaag plaatste de meubelketen een tweede, hilarische reactie op de hetze. Onder de noemer 'Hoe herken je een originele Ikea Frakta tas' somt het op hun sociale media de diverse kwaliteiten van hun tas op.

  1. Schud, als het ritselt is het de real deal.
  2. Het is multifunctioneel, het kan hockeymateriaal, bakstenen en zelfs water dragen.
  3. Gooi het in de modder, een echte Frakta tas kan je gewoon met de tuinslang afspoelen.
  4. Vouw hem op. Slaag je erin hem tot de grootte van een clutch op te vouwen? Proficiat!
  5. Kijk binnenin, de originele heeft een Ikea-label.
  6. Prijskaart: slechts 0,60€

Of hoe de rollen soms compleet omgekeerd worden...

Lees hier hoe je andere designertassen van kopieën onderscheidt.

Wat kan je als ontwerper tegen namaak beginnen? Nele Somers, advocate intellectueel recht -in het bijzonder moderecht- bij Monard Law, geeft raad.