Dure designertas lijkt verdacht veel op blauwe zak van Ikea

Gepubliceerd op 20 april 2017 door Laure Vandendaele
Dure designertas lijkt verdacht veel op blauwe zak van Ikea

De nieuwe prijzige tas van Balenciaga komt ons verdacht bekend voor. Nog iemand plots trek in Zweedse balletjes en een bezoekje aan Ikea? 

Het gebeurt wel vaker dat grote modeketens hun inspiratie halen (lees: letterlijk kopiëren) bij de grote ontwerpers. Dat een groot modehuis de mosterd haalt bij een wereldberoemd meubelbedrijf, is minder courant. En toch kan niemand naast de gelijkenissen tussen de nieuwe Extra-large Shopper Tote bag van Balenciaga en de Frakta van Ikea, de iconische blauwe zak, kijken. Met zijn bootvormig model, felblauwe kleur en stevige, lange handvatten lijkt het wel een exacte kopie.

balenciaga ikea tote shopper mannen ss17
Mannendefilé SS17 van Balenciaga

Het grootste verschil is ongetwijfeld het prijskaartje. Liefhebbers van de designertas tellen daar maar liefst 1695 euro voor neer, een praktische blauwe shopper van Ikea kost slechts 60 cent. Daarvoor biedt het Spaanse modehuis wel een tas van lamsvel, bij het Zweedse woonwarenhuis bestaat die uit 100 % polypropeen.

 frakta balenciaga shopper
De Frakta tas, zoals aangeprezen in op de website van Ikea

 

Geflatteerd

De berichten over de gelijkenis tussen de Balenciaga tas en de Frakta hebben intussen ook de hoofdzetel van Ikea bereikt. De Zweden laten het alvast niet aan hun hart komen. "Onze duurzame Frakta tas is al jaren een populair product uit ons gamma. We zijn er ons van bewust dat de tas op verschillende manieren in het dagelijkse leven van onze consumenten wordt gebruikt. We vinden het dan ook flatterend dat anderen geïnspireerd raken door de vorm en het gebruiksgemak van onze tas.", aldus het officieel statement. Niet meteen even spitsvondig als hun repliek op het gerucht dat Kanye West voor de meubelgigant zou gaan ontwerpen, maar toch.

ikea kanye west balenciaga yeezy
Ikea reageert op het gerucht dat Kanye West als gastontwerper zou aantreden, augustus 2016