10 geboden om te breken op het werk

Gepubliceerd op 7 april 2017 door ELLE België
10 geboden om te breken op het werkBeeld: The Devil Wears Prada

Geboden zijn er om te breken en al zeker op het werk!

Gij zult niet facebooken op het werk, gij zult kritiek altijd aanvaarden, gij zult met andere woorden de hielen van je baas likken. Tijd om deze geboden te breken!

(Nog aan het solliciteren voor een job? Deze 6 woorden mag je nooit op je CV zetten!)

1/

horrible bosses werk
Beeld: Horrible Bosses

#1: Geen seks op de werkvloer

Als vrouwen en mannen hele dagen bij elkaar vertoeven op de werkvloer, is het onmogelijk dat er geen intense spanningen ontstaan. Liefde op de werkvloer is dan misschien een foute gedachte, een klein verzetje tijdens het overwerken is dat helemaal niet. Uiteindelijk zal je baas er wel goed mee kunnen omgaan. Dus, waarom ook niet?

#2: Niet Facebooken, Instragammen of Twitteren

Je zit van 9 to 5 op je bureau en moet daarna weer alles inhalen wat er op social media is gebeurd. Wat een hel!  Het is nergens voor nodig om je sociale leven stop te zetten op je werk. Op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt is belangrijk! Log lekker even in op je smartphone, want dat zullen ze niet kunnen tracken!

#3: Over privékwesties hou je je mond

Privé en werk gescheiden houden: hoe cliché kan het zijn? Als je liefste huisdier is gestorven, je douche stuk is of je vriend je weer ambeteert, dan heb je alle redenen om chagrijnig rond te lopen op je werk. Doen of er niets aan de hand is? Liever niet hoor! Je brengt heel wat tijd door met je collega’s, dus vertel alles wat er op je maag ligt.

#4: Spullen zijn van het werk en horen daar te blijven

Af en toe per ongeluk iets meenemen van op het werk, kan echt wel. Niemand zal die pen, dat pakje bladeren of die paperclips missen. Is je WC-papier op thuis? Die rollen van het werk zal ook wel niemand missen. Kwestie van niet betrapt te worden!

2/

werk devil wears prada coffee
Beeld: The Devil Wears Prada

#5: Stagiaires, jobstudenten en interims zijn voor koffie

Over het algemeen zijn stagiaires, jobstudenten en interims best wel ambitieus. Voor een minimale vergoeding helpen ze je bedrijf verder. Koffie halen hoort dus niet tot hun takenpakket. Denk er altijd aan dat jijzelf ook ooit een stagiaire of jobstudent was, dus behandel iedereen met het respect waarmee je zelf ook behandeld wilt worden.

Dit zijn alvast de 10 coolste vakantiejobs voor studenten!

#6: Bespreek nooit je loon

Over het salaris bestaat altijd een soort taboe. Doorbreek dit en durf erover praten. Iedereen in het bedrijf zit in hetzelfde schuitje en wordt betaald door dezelfde mensen. Ook al zijn er functies ‘hoger’ en ‘lager’ in rang, het zou toch fijn zijn te weten voor hoeveel geld je collega’s hier komen werken. Verdient je mannelijke collega meer dan jou voor dezelfde job? Tijd dan om het glazen plafond te doorbreken!

#7: Werk zo veel mogelijk over

Er geldt vaak dat degene die de meeste overuren klopt en het laatst op het kantoor blijft, de hardste werker is. Mensen die van 9 to 5 de krant lezen, hun sociale media continu checken en zitten chatten, kunnen ook lang blijven zonder al te veel te doen. Ga liever op tijd naar huis, kijk je favoriete serie en geniet van je leven. Je baas weet heus wel dat ook jij hard werkt.

3/

werk deadline#8: Deadlines zijn er om te halen

Het is belangrijk dat je je werk doet en liefst goed. Hier horen uiteraard deadlines bij. Stem echter niet in met onredelijke deadlines die onmogelijk te halen zijn. Ook jij bent maar een mens en je kan ook hard werken zonder onmogelijke afspraken. Overleg met je baas voor redelijke deadlines. Lukt dit niet? Hou je dan van de domme als je je deadline mist!

#9: De hielen van je baas likken

De tijd van de hielen van je baas likken is voorbij. Woorden en slijmen helpen niet, enkel daden tellen. Als je hard werkt, zal je baas dat wel opmerken zonder zijn ass te kissen. Doe dus waar je goed in bent en verspil geen tijd aan onnodig geslijm.

#10: Knikken is het sleutelwoord

Iedereen maakt het wel eens mee: denken dat je kritiek goed kunt accepteren en zwijgen tijdens het gesprek, maar daarna woedend naar huis vertrekken. Tegenwoordig verwachten bazen heus wel wat tegenwerking. Wees nooit onbeleefd, maar spreek je baas rustig en beleefd tegen als hij iets zegt dat onterecht is. Je visie mag je gerust vertellen, dus stop met braaf luisteren en knikken.

Lien Egghe