Paris Haute Couture Week: de mooiste looks om bij weg te dromen

Gepubliceerd op 8 juli 2021 door Lore Ginneberge Foto’s: Imextree
Paris Haute Couture Week: de mooiste looks om bij weg te dromenCourtesy of Press Office

In Parijs loopt de coutureweek op haar einde. Gevestigde huizen als Chanel en Dior showden er (eindelijk weer live!) hun visie op winter 2022, met aan hun zijde graag geziene ontwerpers als Olivier Theyskens voor Azzaro, Iris Herpen en Daniel Roseberry voor Schiapparelli. Een ding hadden ze allemaal gemeen: de vloeiende jurken en perfect gesneden pakken zijn om bij weg te dromen. Een overzicht:

Wat is Haute Couture?

Eerst en vooral: wat is Haute Couture? Een selecte groep modehuizen presenteert haar tweejaarlijkse couturecollectie, een lijn die zich van de gebruikelijk prêt-à-porter onderscheidt door de techniciteit van de kleren. Artisanale technieken, nieuwe technologieën, doorgedreven vakmanschap én grotendeels handgemaakte creaties: dit om je een idee te geven waarom het prijskaartje van de gemiddelde couturejurk boven de €10,000 euro klimt. Met andere woorden: couture is de parel van de mode. Benieuwd hoe het er dit jaar uitziet? Je ontdekt het hier:

1. DIOR

Maria Grazia Chiuri mag zoals steeds de spits afbijten en doet dat met verve. De ontwerpster stelt haar collectie voor in het romantische Musée Rodin in Parijs. De Italiaanse designer ging daarmee terug naar de roots van het Parijse huis, en herwerkte iconische stukken tot nieuwe creaties. Zo is er een hedendaagse interpretatie op het gesculpteerde Bar-jasje uit 1947, naast stevige pied-de-pouleprints. De ontwerpster breidt daarnaast voort op het Griekse thema van afgelopen seizoen, met vloeiende japonnen in koele tinten. Ster van de show? De groene trouwjurk, elegant en transparant, bedekt met op de natuur geïnspireerd borduurwerk.

 

Bekijk de volledige film hieronder.

2. CHANEL

Ook ontwerpster Virginie Viard kiest voor een liveshow. Decor van dienst is Palais Galliera, niet toevallig het museum waar net een grote Chanel-expo te zien is. En om de cirkel rond te maken, liet Viard zich inspireren door negentiende-eeuwse impressionistische kunst. De poëtische collectie zit vol tweed, jurken geborduurd met waterlelies en pailletten die verfstreken nabootsen. Afsluiter van de show is - hoe kan het ook anders - een bruidsjurk in ware Chanel-stijl, gedragen door de Franse actrice Margarat Qualley.

Bekijk hier de volledige video:

3. BALENCIAGA

Deze couturecollectie is een historisch punt in de geschiedenis van modehuis Balenciaga. Het was immers 52 jaar geleden dat het Franse merk een couturecollectie presenteerde. Deze indrukwekkende comeback moest dan ook plaatsvinden op de Parijse Avenue Georges V, het adres waar ook de historische salons van Cristóbal Balenciaga plaatsvonden. Demna Gvasalia, artistiek directeur van het luxehuis, wilde echter geen kopie creëren van zijn illustere voorganger, maar koos voor een terugkeer naar couture verankerd in de wereld vandaag. Op de catwalk zien we genderneutrale silhouetten en monochrome looks, schitterend in al hun eenvoud. De hand van Cristóbal Balenciaga is zichtbaar in het architecturale lijnenspel, de oversized pasvormen en de fifties avondjurken.

Bekijk de volledige video van de couture 2021 show hier

4. SCHIAPARELLI

Net als Elsa in de jaren dertig, injecteert designer Daniel Roseberry een dosis fun in zijn couture-ontwerpen. Zijn excentrieke stukken werden al gesmaakt door sterren als Gaga, en dat zal met de collectie voor volgend seizoen niet anders zijn. Voor winter 2022 bracht Roseberry een eerbetoon aan 'romantiek, overdaad en dromen' met Matador-jasjes, barokke details, het 'shocking pink' van madame Schiaparelli en de trompe-l'oeil dat het Franse merk zo typeert. De bruidsjurk met ingewerkte disco-bh is op het lijf geschreven van bruidjes anno 2021, die staan te springen van verlangen om te mogen feesten.

Bekijk de volledige video van de couture 2022 show hier

5. AZZARO

Ook ontwerper Olivier Theyskens, artistiek directeur van Azzaro sinds 2020, kan duidelijk niet wachten om zich op de dansvloer te wagen. De Belgische designer showde een garderobe met eighties allures gemaakt om te feesten. Asymmetrie, zuivere lijnen, borduurwerk, kristallen en ingelegde pailletten schitteren op donkere zijden stoffen. Sensuele uitsnijdingen - een blote schouder hier, een onthulde dij daar -  maken het plaatje compleet. Een slimme mix van soberheid en fantasie!

Bekijk de volledige video van de couture 2022 show hier

6. IRIS VAN HERPEN

Trouw aan haar architectonische stijl, presenteerde Iris van Herpen een digitale show bestaande uit vluchtige en gestructureerde 3D-geprinte silhouetten en vloeiende cut-out jurken. De collectie getiteld 'Earthrise' is een ode aan onze planeet in al haar oneindigheid, een onuitputtelijke inspiratiebron voor de Nederlandse ontwerpster. De collectie bestaat uit negentien looks in degradé kleuren die zich ontvouwen als cocons, of uitwaaieren als paradijsvogels.

Bekijk de hele collectie hier