Paris Haute Couture Week: de mooiste looks om bij weg te dromen

Gepubliceerd op 28 januari 2021 door Lore Ginneberge
Paris Haute Couture Week: de mooiste looks om bij weg te dromenAZ Factory

In Parijs loopt de Haute Couture week op haar einde. Gevestigde huizen als Chanel en Dior showden er hun visie op lente 2021, met aan hun zijde nieuwkomers als AZ Factory en Charles de Vilmorin. Een ding hadden ze allemaal gemeen: de vloeiende jurken en perfect gesneden pakken zijn om bij weg te dromen. Een overzicht:

Wat is Haute Couture?

Eerst en vooral: wat is Haute Couture? Een selecte groep modehuizen presenteert haar tweejaarlijkse couturecollectie, een lijn die zich van de gebruikelijk prêt-à-porter onderscheidt door de techniciteit van de kleren. Artisanale technieken, nieuwe technologieën, doorgedreven vakmanschap én grotendeels handgemaakte creaties: dit om je een idee te geven waarom het prijskaartje van de gemiddelde couturejurk boven de €10,000 euro klimt. Met andere woorden: couture is de parel van de mode. Benieuwd hoe het er dit jaar uitziet? Je ontdekt het hier:

1. DIOR

Maria Grazia Chiuri mag zoals steeds de spits afbijten en doet dat met verve. De ontwerpster stelt haar collectie voor in een vijftien minuten durende film. We zien een betoverd kasteel waarin een tarotlezing plaatsvindt. Net zoals Christian Dior houdt Maria Grazia Chiuri van het mystieke, en dat zie je dit keer vrij letterlijk in haar creaties. De silhouetten beelden namelijk tarotkaarten uit, met een prachtige 'duivel' in een lange soepelvallende jurk, 'de dwaas' in een geborduurde rok, en 'de magiër' in een met pluimen versierde mantel.

dior haute couture 2021
Dior
dior haute couture 2021
Dior
dior haute couture fashion week 2021
Dior

Bekijk de volledige film hieronder.

2. CHANEL

Virginie Viard mist net als wij de magie van een bruiloftsfeest: de sprookjesachtige locatie, uitgedoste gasten, de trouwjurk... Het zijn dingen waar we momenteel alleen maar kunnen van dromen.  Dan maar zelf een feest orkestreren, moet de Chanel-ontwerpster gedacht hebben. Ze toonde haar couturedefilé voor enkele muzes, denk Lily-Rose Depp en Marion Cotillard, terwijl de rest van de wereld de show te zien krijgt via een video. De couturecollectie oogde vreugdevol en ademt Chanel chique (borduurwerk, mantelpakjes, snoepjeskleuren),  met hier en daar een streepje blote buik of overdosis steentjes. Sluitstuk van de show was de bruid - natuurlijk! -, die het Grand Palais in galoppeerde in een wit geborduurde trouwjurk waar je alleen maar van kan dromen.

chanel defile haute couture spiring 2021
Chanel
chanel defile haute couture spiring 2021
Chanel
chanel defile haute couture spiring 2021
Chanel

Bekijk hier de volledige video:

3. VALENTINO

Zelfs in quarantaine zetten Pierpaolo Piccioli en zijn team een indrukwekkende collectie neer. Het vakmanschap van Valentino zat in de clevere vormen en nobele materialen, zonder een spoor van blingbling. De kledingstukken in kasjmier en zijde vertoonden een ongekende vloeiendheid en versmelten bijna met de dragers (vrouwen én mannen voor het eerst). Picciolo doopte zijn show 'Temporal', en wilde zonder een thema uit te pluizen vooral een collectie neerzetten die 'effortlessness' uitstraalt. En daar slaagde hij in met glans.

Valentino haute couture 2021
Valentino - Imaxtree
Valentino haute couture 2021
Valentino - Imaxtree
Valentino haute couture 2021
Valentino - Imaxtree

4. AZ FACTORY

Alber Elbaz is terug! De ontwerper die zes jaar geleden afscheid nam bij Lanvin, maakt een machtige comeback met zijn eigen ready-to-wear label 'AZ Factory'. Technisch gezien geen haute couture, maar aangezien Elbaz zijn allereerste collectie voorstelde tijdens de coutureweek, verdient hij zijn plek in de lijst. Waarom wachtte de ontwerper zo lang? "Ik had de tijd nodig om opnieuw verliefd te worden op mode", aldus Elbaz in zijn video voor de nieuwe collectie. De schijnbaar eenvoudige jurken en sneakers zijn een hele verandering met de satijnen drapages bij Lanvin, maar het talent van de designer zo toegankelijk(er) wordt, is dan weer een plus. Albert Elbaz maakt van AZ Factory een volledig digitaal merk. De eerste collectie is nu al te koop bij onder andere Net a Porter en Farfetch.

AZ factory alber elbaz
AZ Factory - Imaxtree
AZ Factory - Imaxtree coutureweek
AZ Factory - Imaxtree
AZ Factory - Imaxtree
AZ Factory - Imaxtree

Bekijk hier de volledige presentatie van AZ Factory:

5. FENDI

Het was uitkijken naar de eerste show van Kim Jones voor Fendi. De ontwerper - eerder bij Dior en Louis Vuitton - kreeg de zware taak om Karl Lagerfeld op te volgen. Jones liet zich inspireren door de schetsen van Karl, maar maakte er zijn eigen romantisch sprookje mee geïnspireerd door Virginia Woolfs 'Orlando'. De silhouetten oogden nu eens androgyn, dan weer overdadig, met glimmende stoffen, parels en rijke borduursels. Ook opvallend was de cast: Kim Jones haalde het grof geschut boven met Naomi, Demi Moore en Christy Turlington. Ook Kate schitterde op de catwalk, al kwam dat meer door haar aura dan de zilveren moeder-van-de-bruid-jurk.

couture fendi kim jones
Fendi - Imaxtree
couture fendi kim jones
Fendi - Imaxtree
couture fendi kim jones
Fendi - Imaxtree

6. SCHIAPARELLI

Hoewel de terugkeer van het legendarische modehuis nog zeer recent is, werd de toon vorige week gezet met Lady Gaga in een Schiaparelli-jurk tijdens de inauguratie van Amerikaans president Joe Biden. Net als Elsa in de jaren '30, injecteert designer Daniel Roseberry een dosis fun in zijn couture-ontwerpen. De collectie met Hulk-achtige wasbordjes (eerder te zien op Kim Kardashian), hints van 'shocking pink' en de humoristisch-chique accessoires vormt het voordien missende puzzelstukje in de couturewereld.

schiaparelli
Schiaparelli - Imaxtree
schiaparelli
Schiaparelli - Imaxtree
schiaparelli
Schiaparelli - Imaxtree

Bekijk de volledige video van de couture 2021 show hier