In deze knitwear labels willen we deze winter wonen

Geüpdatet op 19 februari 2018 door Isabelle
In deze knitwear labels willen we deze winter wonen

Baby it's cold outside, tijd voor wat wollen comfort fashion in je kleerkast! Deze labels wil je tijdens je zoektocht alvast niet overslaan: 

De vrouw achter een bernadetteke draagt eveneens de naam van de heilige uit Lourdes en breit haar bekende cardigans gezellig vanuit haar salon in Brasschaat. Je moet een serieus bedrag ophoesten voor haar ontwerpen (zowel in klassiek als XXL formaat beschikbaar), maar je krijgt er wel handgemaakte en -gekleurde kwaliteit uit pure mohair. Last but not least: Bernadette was één van de eersten die met de welbekende cardigan op de proppen kwam.

Meer weten? Ontdek hier het fascinerende wereldje achter Bernadette.

maurice-knitwear-made-by-bernadette-wollen-cardigan-breigoed-ln-knits-wol-2

1/

&Other Stories doet ooit met Wool And The Gang en dat wil àlles zeggen. De Zweedse keten staat bekend om haar radar voor talent en daar vormt het knitwear label geen uitzondering op. “Het beste aan breiwerk is het rustige vakmanschap, de manier waarop je vanuit het niets iets echt substantieels creëert. Het gaat om de pure magie van je eigen kleding te maken! En aangezien er eindeloos veel steken bestaan, liggen er ook eindeloos veel mogelijkheden binnen handbereik,” zo legt Jade Harwood, creatief directeur van het Londense label de filosofie van het huis uit. Hier alvast een voorbeeld van de vele mogelijkheden:

other-stories-wool-and-the-gang

Pssst: de collab is vanaf 1 december verkrijgbaar in de webshop en winkels van &Other Stories.

2/

Niets tegen sjaals, wanten en een goede muts, maar breigoed kan naast cosywear ook dienen voor bijzonder hippe designs. Een filosofie die ze bij het Belgische I Love Mr. Mittens maar al te goed begrepen hebben. Kernwoord: oversized! Het label brengt gigantische sweaters en jassen, die je in combinatie met de juiste accessoires een streetstyle waardige look opleveren. Onze favoriet: de gebreide bomber. (Ook dit nog: elk stuk werd in België met de hand gebreid! Ontdek hier alles over de wereld van I Love Mr Mittens.)

 

Maurice knitwear made by bernadette wollen cardigan breigoed ln knits wol

3/

Valentine Witmeur Lab is het knitwear label van de gelijknamige Brusselse blogster. Amper enkele maanden na haar oprichting, stond dit al bovenaan de ranking wat fijn Belgisch breigoed betreft.  Brede sweaters met opvallende grafische figuren: dat is de handtekening van het label.

maurice-knitwear-made-by-bernadette-wollen-cardigan-breigoed-ln-knits-wol-13

4/

Hartverwarmend zijn de designs van het Nederlandse Granny's Finest, een label dat eenzaamheid bij ouderen bestrijdt door ze aan het werk te zetten in gezellige breiclubs. In het totaal werken zo'n 500 bejaarden reeds mee aan het project, waarvan de opbrengst wordt gebruikt om nog meer clubs te financieren. Leuk extraatje: de granny die jouw stuk breit, schrijft er telkens een leuke groet, wijsheid of spreuk bij -je bent dus zeker van een unieke creatie!

maurice-knitwear-made-by-bernadette-wollen-cardigan-breigoed-ln-knits-wol-16

5/

Authentiek met een twist: de ontwerpen van Veronique Leysen hebben alles weg van haar bijzonder muze, grootvader Maurice. Die laatste begon elke dag met een handstand en een glas limoensap, Veronique zelf verkiest een stevige koffie (verkrijgbaar in haar twee Antwerpse koffiebars) en een zachte sjaal om de dag goed door te komen. De mutsen, sjaals, sweaters en cardigans van haar label worden stuk voor stuk gebreid door haar legertje Maurice Grannies -geen bandwerk hier, alleen met liefde verpakte plukken wol. Leuk extraatje: quote alert!

maurice-knitwear-made-by-bernadette-wollen-cardigan-breigoed-ln-knits-wol-10

6/

Gebreide jurkjes: check! Stoere cardigans die je over een sexy bodysuit draagt: dubbelcheck! Het Belgische Claska haalt knitwear met haar luxe designs uit de luie zetel en katapulteert het recht in de partyscene. Ook leuk: feesten in alle zachtheid...

untitled-session9256-1-retouches-gamma

7/

Schots voor "stank". Dat is in drie woorden de betekenis van Howlin, het succesrijke knitwear label van de Antwerpse broers Jan en Patrick Olyslager. Mode zit de familie in het bloed, vader en moeder runnen sinds de jaren tachtig hun eigen label Morrison. In 2009 besloten hun zonen hier een vervolg aan te breien en zo geschiedde: Howlin zag het levenslicht. De sweaters worden volgens artisanale methoden en met lokale garen in Schotland of Ierland vervaardigd.

hd_howlin_stuf_437

8/

  • FAIR FASHION: LN KNITS

Verschillende pop-ups, een eigen winkel in Antwerpen, een sinds dit jaar ook een  kookboek: groot is de kans dat de naam Ellen Kegels je iets zegt. De Belgisch maakt al enkele jaren naam op het Belgische modetoneel met haar duurzame lijn gebreide sweaters, sjaals, mutsen en homewear. LN Knits wordt geproduceerd in kleine ateliers in Peru, waar minderbedeelde vrouwen in eerlijke omstandigheden aan het werk worden gezet. Een werkwijze die de laatste jaren trouwens steeds meer bijval kent, de opkomst van kleine, duurzame labels in België is flagrant.

Het hele verhaal (alsook een kijkje in het atelier) van LN Knits ontdek je hier.

maurice-knitwear-made-by-bernadette-wollen-cardigan-breigoed-ln-knits-wol-6