5 stijltips om de perfecte outfit te creëren voor een sollicitatie

Geüpdatet op 17 augustus 2023 door Marthe De Mooter en ELLE België
5 stijltips om de perfecte outfit te creëren voor een sollicitatie ©Spotlight

Een outfit bedenken voor je sollicitatie, is niet makkelijk. Dankzij deze tips moet je je geen zorgen meer maken over wat je zal dragen.

Voor een sollicitatie stel je jezelf heel wat vragen: wat zijn mijn sterke en zwakke punten, hoe kan ik mezelf verkopen en welke outfit moet ik dragen tijdens het gesprek. Je kan soms uren voor je kleerkast staan, op zoek naar de perfecte combinatie. Om je die kopzorgen te besparen geven wij vijf stijltips voor een succesvolle sollicitatie.

1. Less is more

Tijdens een sollicitatiegesprek gaat het over jouw persoonlijkheid en talenten, niet over je outfit. Zorg er dus voor dat je kleding niet alle aandacht naar zich toe trekt. Opvallende prints of accessoires zijn uit den boze. Dat geldt voor alle jobs, dus ook wanneer je solliciteert in een modebedrijf. Less is more wil natuurlijk niet zeggen dat je geen leuke combinatie mag dragen. Zorg er gewoon voor dat jij met de aandacht gaat lopen en niet je kleren. Je kan inspiratie halen uit de volgende casual chic street styles.

casual chic
©Spotlight
outfit sollicitatie
©Spotlight
casual chic
©Spotlight

2. Wees geen grijze muis

Het is niet de bedoeling dat je toekomstige werkgever wordt afgeleid door je look, maar wees ook niet té braaf. Als je je tijdens een sollicitatie kleedt als een grijze muis, dan creëer je sneller de indruk dat je dat ook bent. Kies een goedgekleede outfit die je zelfvertrouwen doet uitstralen.

sollicitatie outfit
©Spotlight

3. Ken de huisstijl van het bedrijf

Je stemt je outfit best af op de job en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Een sales manager heeft namelijk een andere uitstraling dan een journalist. Je kan via sociale media makkelijk ontdekken hoe werknemers uit het bedrijf zich kleden. Als je tijdens de sollicitatie je outfit daarop afstemt, vergroot je de indruk dat je goed bij het bedrijf past.

4. Blijf jezelf

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de huisstijl van het bedrijf en je niet al te opvallend kleedt. Toch moet je ook jezelf blijven. Toon met je outfit dat je niet alleen goed past binnen het bedrijf, maar er ook een meerwaarde voor bent. Je kan iets extra toevoegen. Draag tijdens je sollicitatie ook geen outfit die oncomfortabel zit. Een jeukend stofje of knellende schoenen zullen je alleen afleiden tijdens het gesprek.

all white outfit
©Spotlight

5. Wees netjes en verzorgd

Het is vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat je een nette en verzorgde indruk maakt. Een stijlvolle outfit, verzorgd gezicht en haar dat niet alle kanten op staat, is waar je naar moet streven. Je kiest daarbij best voor een naturelle look. Overdreven make-up verbergt je gezicht, waardoor het lijkt dat je jezelf niet openstelt. Als je niet naar huis kan gaan voor je sollicitatie, neem je best wat basics mee in je handtas. Een borstel, parfum en mascara helpen je al een heel eind op weg.

LEES OOK: 30 stijlvolle outfit ideeën voor op kantoor