Belgische kunstenaar schildert auto voor Café Costume

Geüpdatet op 29 januari 2014 door Laure Vandendaele
Belgische kunstenaar schildert auto voor Café Costume

MichaelBorremansfront

Een kunstschilder die zijn atelier steeds strak in het pak betreedt, dan kon Café Costume uiteraard niet ontgaan. Samen met fotograaf Alex Salinas leveren het Belgische kostuumlabel en de kunstenaar Michaël Borremans nogmaals het bewijs dat mode en kunst wel degelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En dat een auto een verrassend dankbaar canvas is.

Wanneer Michael Borremans naar zijn werk vertrekt, gebeurt dat steeds strak in het pak. Een kunstschilder in een net kostuum aan het werk in een atelier, het is een vreemd gegeven. Maar het is een ritueel. De Oost-Vlaamse kunstenaar gaat er immers prat op dat hij gekleed in zijn mooiste pakken, de beste schilderijen maakte. Zo vertelde Borremans ooit aan Cityzine.be:  'In vuile kleren kan ik geen goed werk maken - hoe netter het kostuum, hoe beter het schilderij. Dat ritueel heeft met respect te maken, respect voor hetgeen je doet. Wanneer de mensen vroeger naar de mis gingen, deden ze toch ook een kostuum aan? Wel, het schilderen is mijn mis!.'

Ook de Belgische kleermakers van Café Costume kennen de wereld van revers, onderjasjes en machetteknopen van binnen en van buiten. Café Costume en Michaël Borremans vonden elkaar voor een project met fotograaf Alex Salinas. De beelden zijn het resultaat van een kruisbestuiving tussen mode, fotografie en kunst.

Michaël Borremans droomde er altijd al van om zelf minutieus een auto te lakken. Café Costumeaarzelde niet en haalde een witte Daf uit de jaren '70 naar hun garage, waar de kunstenaar zijn edgy canvas van kleur kon voorzien. Het resultaat: een portret op maat in beeld gebracht door Alex Salinas.