Yo, what’s up? Slow Fashion in het Modemuseum van Hasselt

Geüpdatet op 11 januari 2019 door Laure Vandendaele
Yo, what’s up? Slow Fashion in het Modemuseum van Hasselt

bag_jaspeNog tot 29 december kan je in het Modemuseum Hasselt het opmerkelijke project QUE ONDA VOS bezoeken. Dit project is een samenwerking tussen Belgische ontwerpster Hanne De Wyngaert en World Fair Trade organisatie Y’abal Handicrafts, met prachtige handgemaakte accessoires als resultaat.

Hanne De Wyngaert maakt al sinds ze afstudeerde aan de Antwerpse Modeacademie deel uit van het ontwerpersduo achter het label Ti+Hann. Vorig jaar echter, kreeg Hanne het idee om producten te ontwikkelen die een positieve sociale en economische impact hebben op de gemeenschap waar ze gemaakt worden. Voor dit project kwam Hanne in contact met Y’abal Handicrafts, een organisatie die al jarenlang Maya-vrouwen in Guatemala steunt door hun dagelijkse weefactiviteiten – sowieso een deel van hun cultuur – te vergoeden met een eerlijk loon.

ModeMuseumHasselt

In het Modemuseum Hasselt kan je nu het prachtige resultaat van deze samenwerking bewonderen: QUE ONDA VOS. De naam ‘Que onda vos’ is Guatemalteekse straattaal voor ‘Yo, what’s up?’. Alle tassen, sjaals en tapijten van het label zijn door Guatemalaanse vrouwen met de hand geweven. Het resultaat is een combinatie van de traditionele weefkunst van de Maya-vrouwen en onze westerse cultuur. Y’abal Handicrafts noemt dit een vorm van “slow fashion”: geen snelle productie in fabrieken, maar eerlijke handgemaakte producten van hoge kwaliteit.

scarf7B

De stukken uit de collectie zijn nog tot  29 december te bekijken in het Modemuseum Hasselt. Alle items zijn bovendien ook te koop.
Meer info: www.queondavos.eu

Een bijdrage van stag. (CVT)