HOW TO: make up penselen schoonmaken

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
HOW TO: make up penselen schoonmaken

artikelphoto

Je make up penselen maken jou mooi en het is nodig dat jij hetzelfde voor hen doet. Zo hou je je brush roll hygiënisch en verleng je de levensduur van je favoriete borstels. Ontdek hier onze tips en favoriete producten.

HOE VAAK: Professionele make-up artiesten zijn verplicht hun gebruikte penselen na elke sessie schoon te maken, voor je eigen kit volstaat het om de poetsproducten één keer per maand boven te halen. Veel hangt af van hoe vaak je je penselen gebruikt maar hou er rekening mee dat foundation en concealer borstels een regelmatige schoonmaakbeurt kunnen gebruiken.

HOE: Maak onderscheid tussen ‘poeder’ (die waarmee je blush, compacte foundation, oogschaduw, los poeder, bronzer,…aanbrengt) en ‘foundation’ (die waarmee je vloeibare foundation, primer en concealer aanbrengt) borstels.

POEDER BORSTEL: verwijder de make-up resten uit de borstel met een brush cleanser. Heel wat make-up merken hebben er eentje in hun accessoire gamma zitten. Sommige cleansers kan je op de borstels verstuiven, anderen giet je in een glas waarin je de borstels ‘schoon roert’. Masseer het product in de haartjes en dep droog met een tissue. Laat drogen op een stukje keukenrol.

Producten

Brush Cleanser van Hema - 4,50 €

BrushCleanserHema

Make-Up Store Cleanser - 16 €
makeup_imagelarge

Kiko Brush Cleanser - 7,5 €
kiko_imagelarge

Sephora Collection Purifying Brush Shampoo - 12 €

SephoraBrushCleanser

M.A.C Brush Cleanser - 12 €
MACBrushCleanser

FOUNDATION BORSTELS: borstels die in contact komen met ‘vloeibare’ make-up zoals fond de teint, concealer en primer worden sneller vuil waardoor ze minder handelbaar worden en kwaliteit verliezen. Vul je lavabo met lauw water en maak een sopje met baby shampoo. Was de haartjes met kleine circelvormige bewegingen en spoel met lauw water. Laat de borstels drogen op een velletje keukenrol.

Producten

Boots Baby Shampoo - 1,30 €
boots_imagelarge

HOESJES: Bescherm je borstels na gebruik steeds met hun hoesjes, zo wordt je brush roll minder snel vuil en blijven de haartjes beter in vorm. De hoesjes reinig en ontvet je met een gewoon afwasmiddel. Vul een kommetje met lauw water, voeg enkele druppels detergent toe en spoel de hoesjes met het sopje.

(LV)