How to: welke tattoo’s flatteren je silhouet?

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Isabelle
How to: welke tattoo’s flatteren je silhouet?

Tegenwoordig is er heel wat te doen rond contouring en de verrassende effecten van make-up op je gezichtsvorm en zelfs op je kapsel. Waarom zou hetzelfde niet gelden voor je lichaam? Net zoals kleren en cosmetica je vormen kunnen beïnvloeden, hebben ook tattoo’s een verrassend effect. Ontdek hier onze tips voor flatterende body art:

1/

VORM

Tattoo’s zijn eigenlijk een verzameling lijnen en eventueel kleuren. Je kan ervoor zorgen dat ze de vorm van je lichaam volgen (om bijvoorbeeld een smalle taille of bepaalde spieren te accentueren) of aanpassen (om bijvoorbeeld je taille of heupen te versmallen). Enkele regels:

- Ben je klein? Vermijd dan enorme tattoo’s die je hele lichaam „opslorpen”. Toch fan van het grotere werk? Ga dan voor een luchtig design met veel open ruimtes.

- Horizontale tekeningen over je schouder, nek, sleutelbenen en hals hebben een optisch breder makend effect. Wil je langer en smaller lijken? Ga dan voor verticale tekeningen die „naar boven” kruipen en je lijken uit te rekken.

Schermafbeelding 2015-11-24 om 13.07.02
Megan Fox' tekst leest in de lengte, waardoor ze langer lijkt

- Hetzelfde geldt voor je heupen: horizontaal maakt breder, verticaal verlengt. Ronde tekeningen zorgen ook voor extra volume, terwijl grafische lijnen een verscherpend effect hebben.

- Van plan om je borstkas te tatoeëren? Ga dan wel voor ronde, vloeiende lijnen die de natuurlijke vorm van je boezem lijken te volgen. Een voorbeeld: een verticale tekening onder je borsten zorgt ervoor dat ze breed uitgesmeerd lijken, terwijl een licht gebogen ontwerp à la Rihanna ze naar elkaar toe lijkt te duwen én je taille ook optisch smaller doet lijken.

Rihanna
Rihanna

Te onthouden: vloeiende, ronde lijnen zorgen voor volume, horizontaal maakt breder, verticaal maakt langer. 

Schermafbeelding 2015-11-24 om 13.13.19
De afgeronde tekst naast Shenae Grimes' borst doet haar subtiele boezem net iets ronder ogen

2/

PLAATS

Net zo belangrijk als de vorm van je tattoo, is het lichaamsdeel waarop je het wil plaatsen. Stel jezelf altijd eerst deze twee vragen:

- Welk lichaamsdeel wil je in de verf zetten?

- Hoe zal dat lichaamsdeel evolueren? Hoe mooi een tattoo op de buik ook kan zijn, meestal wordt het afgeraden aan vrouwen die van plan zijn kinderen te krijgen. Je huid wordt op geen enkel andere plek zo uitgerekt als die op je buik tijdens een zwangerschap en de kans op striae doorheen je ontwerp of op vervormde tekeningen is gewoon te groot.

Enkele regels:

- Heupen: een tattoo aan de buitenkant van je heupen is een slimme manier om je silhouet aan te passen. Mits de juiste vorm (zie hoger) kan je langere, smallere benen vormen vanuit dit strategische punt.

Een heuptattoo in de lengte zorgt voor langere benen, de lichte ronding doet je billen mooi rond ogen
Een heuptattoo in de lengte zorgt voor langere benen, de lichte ronding doet je billen mooi rond ogen

- Binnenbeen: een kleine aandachttrekker aan de binnenkant van je been is razend sexy maar ook razend moeilijk te dragen. De meeste vrouwen hebben last van minder stevige dijbenen en een dosis inkt zet dat alleen maar in de verf…

- Enkels: hier geldt dezelfde regels als voor schoenen. Wie schoenen met enkelbandjes en oplopende veters vermijdt omdat ze de benen korter en breder doen lijken, laat ook best een tattoo op die plek voor wat het is.

Nicole Richie zet haar ultra smalle enkels in de verf: niet voor iedereen!
Nicole Richie zet haar ultra smalle enkels in de verf: niet voor iedereen!

- Buik: zie de opmerking hierboven.

- Armen: wat de armen betreft, moet je vooral de vormregels respecteren. Een voorbeeld: veel atleten zetten hun gespierde armen in de verf met zogenaamde sleeves: tekeningen over de volledige armlengte die op strategische plaatsen de vorm van hun biceps omarmt. Zwart heeft ook een verklankend effect, dus door aan één kant van je lichaam een „donkere streep” (je arm dus) te plaatsen, zal het middelste gedeelte van je silhouet smaller lijken.

Schermafbeelding 2015-11-24 om 13.12.05
Het gezicht van Rita Ora's tattoo volgt strategisch de vorm van haar biceps

3/

KLEUR

Zwart = afslankend, kleur = aandachttrekker

De effecten van kleur op je lichaam zijn niet te onderschatten! Een voorbeeld: atleten die één arm netjes volgens de regels van de kunst in het zwart laten tatoeëren, en later op foto beseffen dat hun bewerkte arm er veel smaller uitziet dan hun naturelle tegenhanger. Oeps… In zo’n geval is het aangeraden af en toe gekleurde details of minder donkere inkt te gebruiken, kwestie van het evenwicht te bewaren.

Schermafbeelding 2015-11-24 om 13.34.54