MENAGERIÉ: Lingerie voor mannen

Geüpdatet op 24 januari 2019 door ELLE België
MENAGERIÉ: Lingerie voor mannen

lingerie

Staat de “hunk” in Hunkemoller binnenkort echt voor mannelijke godheid of bevallige bink? Zien we in de toekomst de mannenlijn Prins Tam Tam verschijnen? Wordt Marie Jo voortaan Jo Marie?

Zo’n vaart loopt het (gelukkig?!) niet, maar het is wel zo dat de eerste pioniers zich hebben verdiept in lingerie voor mannen. Say what?

Menagerié ontwierp een collectie luxelingerie voor mannen. Geen stoere boxers, oh nee, het zijn als het ware kanten kunstwerkjes die tot adamsblad dienen. De ontwerpers maken gebruik van zijden, satijn en kant – franjes en plooitjes zijn nog nét achterwege gelaten. Ze willen naar eigen zeggen een nieuw tijdperk in de wereld van het mannenondergoed introduceren en kiezen bewust voor kostbare stoffen die tot dan toe enkel voor vrouwen voorbehouden waren. Het is een soort van statement lingerie, laat ons zeggen.

https://instagram.com/p/zi_1edG75B/?taken-by=bymenagerie

Het is nog even wennen aan het idee, maar ach waarom ook niet? Expliciete gendergrenzen lijken tegenwoordig steeds steeds meer en meer af te zwakken. En sinds Caitlyn Jenners getuigenis (Bruce who?) is het onderwerp brandend actueel.

Ook de modewereld straalt positieve vibes uit waar het gaat om gender issues. Zo castte & Other Stories twee transgendermodellen voor zijn nieuwe capsulecollectie (lees er hier meer over). Afgelopen zomer verlichtten transgenders op reusachtige billboards Timesquare. Ook Belgische trots Maarten Convens is met zijn androgyne look niet van de catwalk weg te slaan.

Modeontwerpers – progressief als ze zijn – hebben de laatste decennia een brug geslagen tussen de sekseverschillen. Yves Saint Laurent liet al in 1966 uniseks mode boomen toen hij een mannensmoking voor vrouwen tekende en deze 'Le Smoking' doopte. De winkelketens volgden deze tendens en spelen er ook vandaag op in: het Britse grootwarenhuis Selfridges lanceerde in maart een genderneutrale winkelruimte. De afdeling heet AGender en is volledig gewijd aan uniseks kledij en accessoires.

ysl

Maar zelfs buiten het domein van de mode is deze trend voelbaar. Onlangs kondigden speelgoedmakers Amazon en Target aan geen onderscheid meer te maken tussen meisjes- en jongensspeelgoed. Een goede zaak voor genderactivisten.

Het startschot is hiermee gegeven. Lingerie voor mannen, kostuums voor vrouwen, alles kan, alles mag. Free the gender en prop jouw wederhelft in een frivool niemendalletje.

Dat kan (jare)tellen!

(Stagiaire Elise Van de Meulebroucke)