poseren kan je leren: de do’s en don’ts

Geüpdatet op 6 juni 2018 door Isabelle
poseren kan je leren: de do’s en don’ts

Lachen naar het vogeltje: het blijkt zoveel moeilijker dan je denkt. Gelukkig krijg je raad van een volleerd model. Zij leert je de geheimen achter die perfecte, verleidelijke modellenpose….

1/

GEZICHTSVORM

DO: Speel met het licht

17
Naar achteren: meer licht, breder
18
Naar voren: meer schaduw, smaller

Dit is eigenlijk de eerste les voor elk model: als je je gezicht naar achteren kantelt, neemt het veel meer licht op en lijkt het breder. Dat kan positief zijn en is bijvoorbeeld uitstekend om wallen te camoufleren, maar overdrijf en je zit met een gigantische kinnebak, dubbele kin en brede neus. Omgekeerd krijgt een naar voren gekanteld gezicht meer schaduw. Dat is handig als je het smaller wil doen lijken en een meer uitgesproken kaaklijn wil. Wie echter overdrijft, krijgt vermoeide gelaatstrekken en enorme wallen.

Aan jou om te bepalen of je meer licht of juist meer schaduw kan gebruiken én daarin niet te overdrijven!

Evenwicht...
Evenwicht...

2/

MOND

DO: druk je tong tegen je gehemelte

DO
DO

Vergeet de duckface: er is helemaal niets verleidelijks aan stijf samengeperste lippen. Wél verleidelijk is die halfopen, dromerige mond die zoveel modellen op de foto tevoorschijn toveren. Hoe ze dat doen? Door hun tong tegen hun gehemelte te plakken: een beweging die er vanzelf voor zorgt dat je lippen lichtjes uit elkaar én in een mooie ronding staan.

DON'T
DON'T

3/

HAAR

Geef jezelf een instant brushing door net voor de foto even je hoofd naar beneden te houden en je hoofdhuid te masseren. Goed voor extra schwung en veel meer volume.

54

48

4/

OGEN

DO: knipper net voor de foto of tussen twee flitsen door meermaals snel met je ogen: dat zorgt ervoor dat ze helder en actief blijven. Doodeenvoudig, maar dé truc tegen een ingeslapen, verdwaasde blik.

DONT: draai je ogen niet teveel weg. Ook al vraagt de fotograaf je om zijdelings, naar boven of naar beneden te kijken, mag je dat eigenlijk maar voor een kwart doen. Doe je het te hard, dan zal je oogwit het overnemen van je irissen, goed voor een vreemde, ietwat ziekelijke blik.

51
Teveel oogwit!

DO: Moet je tegen de zon in poseren? Sluit je ogen, leg je hand ervoor, tel rustig tot drie, en onthul je blik in één flits voor de camera. Opnieuw goed voor een actieve, stralende blik én het vermijdt vreemde grimassen.

24

5/

POSTUUR

DO: draag hoge schoenen

Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk of handig, maar alle fotografen zijn het erover eens: hoge schoenen geven instant superster effect. Niet alleen verbetert het je postuur (daar is die mooie, rechte rug!), blijkbaar doet het ook wonderen voor je zelfvertrouwen. „Als een beginnend model wat stuntelig poseert en zich zichtbaar niet op haar gemak voelt, krijgt ze vaak stiletto’s aangemeten en poef: een boost zelfvertrouwen en een pak mooiere foto’s,” aldus Emily.

1

DONT: vermijd de verkrampte ribbenpose

3

Om één of andere reden is dit een populaire houding en wordt het met topmodellen geassocieerd. Behalve als je Naomi Campbell heet en kilometerslange ledematen hebt, lijkt dit echt nergens op. De meesten zien er gewoon belachelijk uit, alsof ze hevige last hebben van buikkrampen.

DO: houd je schouders naar achteren (maar opnieuw, zonder te overdrijven!): als ze naar voren staan, gaat heel je romp precies „hangen”, inclusief buik en borsten…

34
Do: wiebel van het ene been naar het andere en plooi lichtjes één been naar voren.

DO: spreid je benen lichtjes (niet teveel!) uit elkaar en wiebel lichtjes van één voet naar de andere. Deze truc zorgt dat je vanzelf een betere, en vooral veel natuurlijkere pose gaat aannemen: je oogt minder verkrampt.

DO: leun lichtjes op één been, maar nièt met „open” been naar de zijkant -dan lijken je binnenbeen en dijen plots heel breed. Wel goed: op één been lichtjes naar voren leunen.

36
DON'T: open benen = bredere dijen

DONT: trek je buik nièt in! Dat maakt je ribben zichtbaar en geeft een zieke indruk -een fout die heel veel beginnende modellen op de catwalk trouwens maken. Blijf rustig ademen en span je buikspieren aan, dat geeft een meer sexy effect.

DONT: buig bij een zittende pose niet teveel naar voren.

28
DON'T

6/

HANDEN

Je merkt aan goed model dat ze op haar handen let, veel mensen onderschatten hoe snel die er vreemd uitzien op foto.

DONT: leg ze niet plat en frontaal tegen je lichaam (bijvoorbeeld op je bovenbenen): ze lijken in dat geval enorm.

5
DON'T

DO: Leg ze langs de zijkant van je lichaam, opdat ze veel meer in proportie zouden lijken.

DONT: ontspan je armen, verkrampte stokjes zijn niet de bedoeling.

6
DON'T

DONT: prop je handen niet helemaal in je zakken -enkel goed voor een stompjes effect- maar laat enkel je eerste vingerkootjes erin rusten.

31
DON'T
32
DO

DONT: houd je armen niet voor je lichaam, dan lijken ze te groot. Houd ze eerder achter je rug, maar zorg toch dat ze zichtbaar blijven -niets is erger dan een model zonder ledematen…

DO wrijf je handen voor de foto even in elkaar, opdat ze niet blauw of verkrampt zouden ogen op de foto.

37Beeld: Saverice, met dank aan Canon!