Q&A met modeontwerpster Eline Van Ree

Geüpdatet op 15 december 2020 door ELLE België
Q&A met modeontwerpster Eline Van Ree

Eline van Ree by Tine Schoemaker-2

Eline Van Ree is een Belgische modeontwerpster maar woont in Barcelona. Deze zomer opende ze een pop-up in een Antwerpse viswinkel, binnenkort gaat haar webshop online en lanceert ze een badmodelijn. Tijd voor een Q&A!

Je studeerde twee jaar aan de Antwerpse Modeacademie, maar besloot om Interior Design in Brussel te volgen. Vanwaar die keuze?
De opleiding aan de Modeacademie was een super ervaring en een enorme leerschool, maar ik was nog jong en zocht naar een eigen identiteit. Tijdens mijn tweede jaar verongelukte mijn nichtje in een auto-ongeluk. Ik had tijd nodig en Brussel was de ideale plek.

Beschrijf jouw label in vijf woorden.
Iconic, eclectic, sophisticated, young en transcendental.

Welke soort vrouw heb je in gedachten tijdens het ontwerpen?
Tijdens een collectie heb ik een muze in mijn achterhoofd, een krachtige vrouw die mij inspireert. Toch wil ik me niet focussen op één type vrouw, diversiteit is net zo belangrijk. Het is leuk wanneer verschillende vrouwen mijn ontwerpen dragen.

Eline van Ree by Tine Schoemaker-3-1

Vanwaar haalde je inspiratie voor The Painter's House, jouw eerste lijn?
De collectie is geïnspireerd op de Franse kunstschilder Balthus. Zijn laatste jaren bracht hij door in de bergen van Zwitserland met zijn Japanse vrouw en hun dochter. Het is een mix van Balthus' schilderijen en de Japanse traditie.

Je verruilde Antwerpen in voor Barcelona. Waarom wilde je daar gaan wonen?
Ik verloor mijn hart aan Barcelona toen ik met de trein doorheen Europa reisde en wilde wat anders. Mensen zetten er sneller de stap om zelfstandige te worden. Veel creatieve mensen, zoals fotografen en stylisten, komen naar de stad om hun droom waar te maken. Daardoor heerst er een levendige sfeer, waardoor je snel nieuwe dingen ontdekt en experimenteert. Helaas is het systeem hier une mierda (een ramp, red/), je krijgt te weinig steun. Het is moeilijker om van te leven.

In België daarentegen is het omgekeerd: de overheid steunt  jonge zelfstandigen, maar mensen beginnen niet snel iets op zichzelf, ze zijn eerder afwachtend.

Eline van Ree by Tine Schoemaker-1

Je verkoopt niet alleen in Barcelona, maar ook in Antwerpen. Waarom?
Ik vind het belangrijk om ook elders te verkopen. In september start ik met een nieuw concept in l'Habibliothèque in Parijs. Dat is een bibliotheek waar je kleding kan lenen en kopen.

In België had ik al een paar keer een pop-up shop. Ik heb wel een aantal mogelijke winkels op het oog waar ik mijn kleding wil verkopen, maar dat zijn plannen voor volgend jaar. Eind augustus lanceer ik een crowdfunding pagina met mijn bikini's en badpakken. Binnenkort lanceer ik ook mijn webshop.

Je ontwerpt momenteel voor vrouwen, binnenkort ook een mannenlijn?
Dat is voorlopig niet aan de orde, ik wil nog even voor vrouwen blijven ontwerpen. Voor de volgende collectie ga ik me toespitsen op knitwear, heel spannend.

Bekijk hieronder het filmpje ter lancering van de crowdfunding pagina.

Meer info vind je op de website van Eline Van Ree.

Tekst: Stagiaire Eveline Briand

Beeld: Tine Schoemaker