3 X shoecrush uit de jaren ’90

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
3 X shoecrush uit de jaren ’90

ninetiesshoecrush
Net zoals onkruid niet vergaat, blijven ook sommige trends uit de jaren '90 hardnekkig aan een comeback werken. Mét succes! Of hoe onze shoecrush van vandaag dezelfde is als die van 20 jaar geleden.

1/

TEVA: de herrijzenis van de Jezus-sandaal

Teva-F15_W_OriginalSandalFloral-Wht-8650-6341
Ja hoor, de Teva’s, die foute sandalen die hun hoogdagen in de jaren ’90 kenden, zijn weer helemaal terug! Met dat verschil dat je het praktische schoeisel deze keer niet enkel aan de voeten van met de rugzak rondtrekkende wereldverbeteraars spot. Beroemdheden zoals zangeres Ashlee Simpson, actrice Jamie Chung en model Candice Swanepoel kiezen geheel vrijwillig voor de sportieve sandaal die intussen al meer dan drie decennia meegaat. Ook streetstylefenomenen en vaak aangeklikte modebloggers combineren zowel hun meisjesachtige als stoere zomeroutfits met een paar aan hipheid winnende Teva’s. De Jezus-sandaal van weleer ontpopt zich deze zomer tot een hippe it-schoen die comfort moeiteloos met een zekere cool combineert.

Naarmate de schare fans van hét festivalschoeisel bij uitstek (als de weide niet in een modderpoel verandert, tenminste) toeneemt, groeit ook het aantal modellen in de collectie. Helemaal hip met een hoge plateauzool, vrolijk met een flinke dosis kleurtjes of  stijlvol en minimalistisch in sober zwart, er bestaat – alle modegoden nog aan toe – een Teva voor elke comfort appreciërende vrouw. Of je met deze moderne Jezus-sandaal over water kan wandelen, valt te betwijfelen, maar dat ze uitermate geschikt zijn om tijdens de zomermaanden meerdere festivalweides of stranden onveilig te maken, staat vast.

ELLE trekt met Teva naar Glastonbury. Volg van 24 tem 28 juni de avonturen van onze redactrice ter plaatse op ELLE.be en via onze sociale media (Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat). 

2/

Palladium, van vliegtuigbandenmerk naar schoenenicoon

SS15_Palladium women_4


De modegeschiedenis zit vol bijzondere wendingen. Zo begon Palladium in 1920 producent van vliegtuigbanden. Na de Tweede Oorlog nam de vraag naar vliegtuigbanden af en besloot het merk zich te op de productie van schoenen te richten. In 1947 kwam de inmiddels iconische Pampa boot voor het eerst op de markt en de schoen werd snel een onderdeel van het uniform van het Franse Vreemdelingenlegioen.

De schoen werd enorm populair in de jaren '90 en twintig jaar na het eerste hoogtepunt is met merk klaar omdat succes te evenaren. De succesnummers van weleer kregen een kleurrijke make-over toch herlanceert het merk ook quasi onaangeroerde klassiekers om een nieuwe generatie te veroveren.
Wij zijn vooral blij met de comeback van de Palladium Heel!

 

unnamed
Schoengeschiedenis

3/

Dr. Martens

DrMartens

In de jaren '90 was de Dr Martens laars al aan een revival bezig. De schoen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Dokter Klaus Märtens (alweer behulp met een zool gemaakt van banden) werd gemaakt, was tijdens de laatste jaren van de jaren '40 dankzij hun comfortabele zool bijzonder populair bij huisvrouwen. In de jaren '60 veroverden de ossenbloedkleurige bottines het Verenigd Koninkrijk die tien jaar later enorm geliefd werden door skinheads. In de jaren '80 volgden de punks en 'scooter riders' en werden ze gespot aan de voeten van verschillende artiesten uit de New Wave-scene.
In de jaren '90 was de Dr. Martens bottine een onmisbaar onderdeel van de toen  erg gesmaakte grungle look. De schoenen werden de afgelopen decennia al met ontelbare prints op de markt gebracht en komen steeds terug van nooit echt weggeweest.

Luipaard print laars, € 195,00
Luipaard print laars, € 195,00

4/

Buffalo

Buffalo90

En dan waren er natuurlijk deze nog...

Tegenwoordig brengt het merk schoeisel van een heel ander pluimage op de markt.

€ 99,95
€ 99,95