DOSSIER: Belgische accessoiremerken

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
DOSSIER: Belgische accessoiremerken

Flanel_F7A2811

Een gezonde dosis vaderlandsliefde kan nooit - of toch zelden - kwaad, vinden we hier bij ELLE. Dus gingen we op zoek naar de mooiste/nieuwste/origineelste accessoiremerken van eigen bodem.

tekst: Marjolijn Vanslembrouck. Dit artikel verscheen eerder in het aprilnummer van ELLE België

Atelier 11
Al vijftien jaar toveren Ludovik Colpaert en Flor Janssens een glimlach op ons gezicht met hun juweeltjes vol humor en fantasie. Deze zomer vluchten we samen naar de magische wereld van het circus.

130 €
130 €

www.atelierelf.com

1/

Flanel
Jarenlang werkte de Antwerpse Ellen Van Eccelpoel als styliste, tot het te hard ging kriebelen om zelf iets te creëren. Zeven jaar geleden lanceerde ze Flanel, toen vooral een lijn met sjaals en breiwerk, sinds drie jaar zijn er ook handgemaakte tassen uit boterzacht leer. Onze favoriet deze zomer, de ‘Clochard’ in een nieuw springbokkleedje, is alles wat de perfecte tas moet zijn: groot, stevig en beestig cool.

380 €
380 €

Enkel op afspraak in haar shop in Grobbendonk
(tel. 0496/37 64 01). Alle info via de Facebook-pagina.

2/

Ek Thongprasert
De Thaise ontwerper, oudgediende van de Antwerpse Modeacademie en internationaal bekend om zijn siliconenjuwelen, lanceert deze zomer een handtassenlijn volledig volgens de codes van het label: strakke lijnen, industriële afwerking, weather proof silicone en knallende kleuren. De vormen verwijzen naar klassieke stukken en staan in contrast met de futuristische afwerking.

Handtas van silicone, 600 €.
Handtas van silicone, 600 €.

www.ekthongprasert.be

3/

BE by Magali Pinchasi
Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of ook: een gewaarschuwd man is er twee waard. Het was tijdens een wandeling langs de souvenirkraampjes in Neve Tzedek, in Tel Aviv, dat de Antwerpse Pinchasi besloot om zelf betaalbare juwelen te maken. Haar armbanden van kleurrijk touw en parels werden een hit, intussen zijn er ook halskettingen met een niet mis te verstane boodschap.

Van verguld zilver, 75 €. Onder meer bij Princess Blue in Antwerpen en Smets in Brussel
Van verguld zilver, 75 €. Onder meer bij Princess Blue in Antwerpen en Smets in Brussel

www.be-bymagalipinchasi.com

4/

Wouters & Hendrix
De festiviteiten voor de dertigste verjaardag van hun juwelenmerk zijn nog maar net achter de rug of Katrin Wouters en Karen Hendrix hebben alweer iets te vieren. In de Steenhouwersvest in Antwerpen openden ze eind januari een gloednieuwe boetiek, die de zilver- en goudcollectie verenigt.

WOUTERS_HENDRIX_RGO25A_Gold_plated_Amazonite_Freshwater_Pearl_ring_310eur
Vergulde ring, 310 €. Steenhouwersvest 52, Antwerpen.

www.wouters-hendrix.com

5/

Mayenne Nelen
Mannen kunnen bij de Gentse Mayenne Nelen terecht voor prachtige leren bretellen met iPhone-houders, wij zijn helemaal weg van de Mika, een kleine schoudertas in verschillende tinten leer. Nelen maakt enkel limited editions, wat de stukken nog unieker maakt.

179 €
179 €

Sluizeken 28, Gent. www.mayenne-nelen.com

6/

SVNTY
Antwerpse modegigant Fashion Club 70 heeft 35 jaar ervaring als distributeur van voornamelijk Italiaanse collecties en stelt deze zomer voor het eerst een eigen sneakerlijn voor. SVNTY wordt ‘in house’ ontworpen en in ateliers in Italië geproduceerd. De stijl is uiteraard glamoureus, met de nodige aandacht voor comfort en cool.

Prijzen rond de 180 €
Prijzen rond de 180 €

Onder meer bij Princess en Verso in Antwerpen en La Bottega in Hasselt. www.svnty.be

7/

Tikli
Een merknaam ontleend aan het Indische woord voor vlinder, dat is geen toeval. Belgisch interieurdesigner en juwelenontwerpster Christine Bekaert woont deels in Vlaanderen, deels in India. De handgemaakte juwelen zijn geïnspireerd door de natuur, verre landen en mysterieuze ontmoetingen.

3. Armbband_BUTTERFLY MADNESS
Armband, zilver belegd met 18K goud, 150 €

www.tiklijewelry.com

8/

Clio Goldbrenner
Een radicale carrièreswitch, vorige maand las je in dit blad hoe je dat tot een goed einde brengt. De Brusselse Clio Goldbrenner deed het een dikke vier jaar geleden al, toen ze haar job als product manager bij L’Oréal opgaf om haar eigen handtassenlabel uit de grond te stampen. Niet helemaal ‘out of the blue’: haar ouders ontwierpen tassen voor Etam en Veritas. Vijf jaar later worden haar ontwerpen internationaal verkocht, in Japan, Singapore en - online dan toch - het Parijse Muze voor haar zomercollectie is het Spaanse model Steffy ‘Estefania’ Argelich. Sinds vorig jaar wordt de brunette vertegenwoordigd door IMG Paris. Ze woonde al langer in Parijs en is, zo zegt ze zelf, eigenlijk al heel haar leven model, maar pas sinds dat moment is het serieus. Intussen stond ze voor de lens van Juergen Teller en Peter Lindberg, en van haar lief, Quentin De Briey, die onder meer voor Purple en Vogue werkt. Welke band heeft ze met Clio? “Vrienden uit de modewereld hadden me over haar verteld, maar ik kende haar niet persoonlijk. We ontmoetten elkaar in café Rue Etienne Marcel, praatten over het leven en over zaken, het klikte vrijwel meteen. Ze is zo creatief en gepassioneerd, dat voel je constant als je met haar samen werkt.”

08_CloiGoldbrenner_001
Vanaf 345 €

www.cliogoldbrenner.com

9/

Lore Van Keer for Xandres
Onder de noemer ‘Inspiring Women’ zet het Belgische modehuis Xandres sinds vorig jaar ondernemende, eigenzinnige vrouwen in de kijker. Hooverphonics Noémie Wolfs bijvoorbeeld, of Antwerps model Amélie Lens. Vanaf deze zomer wil het ook een offline platform bieden, zo gaat Xandres dit seizoen een samenwerking aan met de Brusselse juwelenontwerpster Lore Van Keer. De bladprint uit de zomercollectie zette ze naar haar hand, in zilveren of vergulde oorringen of een pendel.

SS15_Xandres_LoreVanKeer_pendel_goud_195EUR
Vergulde pendel, 195 €

Bij Xandres (xline) in Gent, Brussel en Antwerpen. www.lorevankeer.com, www.xandres.com

10/

Elisa Lee
‘Afrique’, zo heet de nieuwe zomercollectie van de Gentse Elisabeth Leenknegt, want, zo schrijft ze, zwart-Afrika is hét continent als het gaat om juwelen met grote authenticiteit. Etnische en archeologische stukken uit de privé-verzameling van haar familie dienden als inspiratiebron voor haar kleurrijke en pure juwelen, opgebouwd uit glas en zilver.

Oorringen, 90 €, halsketting 250 €
Oorringen, 90 €, halsketting 250 €

Oorringen, 90 €, halsketting 250 €. Onder meer in de Elisa Lee shop in Gent, Nicole Cadine in Leuven. www.elisa-lee.com

11/

Marie Martens
Vorig seizoen maakten we kennis met de tassen van de Belgische, naar Parijs uitgeweken ontwerpster Marie Martens. In haar tweede collectie, voor deze zomer, liet ze zich inspireren door de cut-outs van Henri Matisse, gezien in het Londense Tate Modern. Zijn kleurrijke papiercollages vertaalde ze naar explosieve tinten, zoals hier in de ‘Mini Bucket Cutouts’.

285 €
285 €

www.marie-martens.com

12/

Thiron
Guy Thiron behaalde een diploma productontwikkeling én een in schoenmaken, maar toch duurde het jaren vooraleer hij naast een eigen succesvolle schoenenboetiek - Thiron, een legende in Antwerpen - ook een gelijknamig label lanceerde. In zijn zomercollectie, de tweede, verwijst hij naar de roaring twenties, met luxueuze materialen als python en lakleer en brons en knalgroen als eyecatcher.

265 €
265 €

www.thiron.com

13/

Theo
Weinig thema’s die meer tot de verbeelding spreken dan Hollywood en film noir. Thema’s ook die op het lijf geschreven zijn van ontwerper Tim Van Steenbergen, want dat die van glamour, romantiek en nostalgie houdt, wisten we al langer. De nieuwe zonnebrillen die hij voor Theo tekende, laten zich best dragen in een vintage Chevrolet cabrio, met carré om het hoofd geknoopt.

‘Station Charlie’, naar de film ‘Station West’ met Jane Greer (Charlie), bril van acetaat, 275 €.
‘Station Charlie’, naar de film ‘Station West’ met Jane Greer (Charlie), bril van acetaat, 275 €.

www.theo.be

14/

Rombaut
Schoenen gemaakt uit boomschors? We lachten eens fijntjes toen Mats Rombaut een dikke twee jaar geleden met zijn nieuw ecologisch schoenenlabel kwam aanzetten. Intussen overtuigde hij ons ervan dat het kan, schoenen enkel met plantaardig materiaal gemaakt: steen, natuurlijk rubber, boomschors, katoen- en kokosvezel. De schoenen zijn modern, ogen futuristisch en zijn uniseks.

Rombaut
Low slip on, 284 €

Bij Stijl in Brussel. www.rombaut.com

15/

Monsieur Maison
Zeg niet zomaar sjaal tegen een sjaal van Monsieur Maison. Kunstschilder Emmanuel Demuynck heeft oog voor esthetiek en verfijning en werkt enkel met couturestoffen uit vervlogen tijden die hij in een patchwork samenbrengt. Sinds vorig jaar zijn er ook interieurstukken als kussenslopen en dekentjes.

Schermafbeelding 2015-04-24 om 14.03.47
Vanaf 270 €. Onder meer bij DVS in Antwerpen en Underwear in Brussel.

www.monsieurmaison.be

16/

Atelier Content
Nele Content, met zo'n achternaam hoef je natuurlijk niet ver naar een merknaam te zoeken. Na enkele jaren voor andere schoenenbedrijven te hebben gewerkt, lanceert ze deze zomer haar gloednieuw schoenenlabel Atelier Content. De collectie weerspiegelt haar eigen smaak en behoefte: derbies, platte en hoge sandaaltjes en loafers van hoogwaardige leersoorten, in kleuren gaande van beige tot elektrisch blauw, geproduceerd in Italiaanse ateliers.

Vanaf 150 €, onder meer bij Au Bon Marché in Gent en La Bottega in Hasselt.
Vanaf 150 €, onder meer bij Au Bon Marché in Gent en La Bottega in Hasselt.

www.ateliercontent.be

17/

Hanne Beutels
Zes jaar geleden lanceerde de Gentse Hanne Beutels haar tassenlabel, hoewel ze nog eens zes jaar eerder een diploma interieurvormgeving behaalde. Inspiratie vindt ze in tuinen, architectuur en Japanse prenten. Ze werkt met materialen die zo weinig mogelijk milieubelastend zijn, ecologisch gelooid leer of tweedehands leer uit kledij bijvoorbeeld. Onze favoriet uit de zomercollectie is de 'May', een tas van vilt en leer, genoemd naar Hannes moeder.

99 €
99 €

www.hannebeutels.be