One to watch: ontwerpster Ilke Cop

Geüpdatet op 7 mei 2015 door ELLE België
One to watch: ontwerpster Ilke Cop

IlkeCop.jpg

Vorig jaar nog werd de afstudeercollectie van llke Cops vol lof ontvangen door onze eigen Nica Broucke. Nu lanceert de 26-jarige ontwerpster haar fair and square capsule collectie én haar eigen merk 'Ilke Cop'. 

Elle.be had een onderonsje met het jonge talent. Ze verklapte haar toekomstplannen, gouden tips voor mede dromers en de visie achter haar collectie:

Hoe is je label tot stand gekomen?
Vorig jaar in juni ben ik afgestudeerd aan het SASK in Sint-Niklaas en meteen daarna had ik toekomstdromen om mijn eigen label te starten. Dat het allemaal zo snel ging gaan, had ik helemaal niet verwacht. In mijn hoofd zou ik binnen tien jaar, wanneer ik genoeg geld had gespaard, mijn droom vervullen. Plots, ik weet niet waarom, heb beslist om daar nu al werk van te maken en is de bal aan het rollen gegaan. Mijn vriend steunt mij ook enorm. Hij is op gebied van marketing en financiën een echte topper. Samen met hem en mijn zus, mijn andere rechterhand, hebben we gebrainstormd naar ideeën. Vervolgens kwam van de ene beslissing de andere en hier zit ik dan met mijn eigen label (lacht).

1c

Is het makkelijk om als jonge enthousiasteling een eigen label te starten?
Ik denk dat het makkelijk is om een idee te hebben. Natuurlijk is het wel moeilijk om een basis te bouwen, eentje die sterk genoeg is om staande te houden. Op dat vlak denk ik wel goed bezig te zijn. Ik heb een financieel- en marketingplan, en ik houd rekening met een bepaald budget. Dat is allemaal erg belangrijk alvorens je aan het grote avontuur begint. Het is enorm kapitaalsintensief. Je moet op voorhand al een hele hoop betalen voor je iets van inkomsten verwerft. Hoewel ik altijd heel zuinig met mijn spaargeld ben omgesprongen, ben ik al duizenden euro's kwijt. Zelf heb ik nog niets verdiend aan heel dit gebeuren. Het is een groot financieel risico dat je neemt.

 

Je afstudeercollectie was geïnspireerd op de Aziatische culturen. Kunnen we bij deze collectie ook Oosterse invloeden verwachten?
Mijn afstudeercollectie was inderdaad geïnspireerd op Noord-Korea. De invloeden heb ik gehaald uit Brusselse street culture. Ik ben anderhalf jaar geleden verhuisd naar Brussel en die stad heeft mij heel hard geraakt. Nu heb ik de collectie uitgepuurd naar draagbare stuks in diezelfde sfeer. Het is een uitloop van mijn afstudeercollectie.

Misschien wel de belangrijkste vraag: waar kunnen we jouw stukken kopen?
De pop-up 'national' in Brussel heeft mijn collectie gekozen om te verkopen in hun winkel, dus daar kan je vanaf mei al enkele stuks bemachtigen. Daarnaast ben ik momenteel in gesprek met verschillende mensen, maar er zijn nog geen beslissingen gevallen.

ilkecop_20

1/

Is een webshop misschien een optie?
Ik heb een website maar helaas geen webshop. Alles hangt af van hoe de deals met de winkels lopen. Als je een online shop hebt, zijn de winkels minder snel geneigd om toe te happen. Ze willen het exclusief houden.

Mijn eerste doel is dat een winkel in Brussel, in Antwerpen en in Gent mijn kledij verkoopt. Belangrijk is wel dat die winkels wat mee zijn met mijn visie. Het plan is om klein en exclusief te beginnen en dan zien we wel weer verder want je weet nooit op voorhand hoe de zaken zullen lopen. Mijn lijn heeft bovendien een eigen sfeer waar niet alle winkels voor te vinden zijn.

Sfeer, leg uit?
Mijn collectie oogt heel jong en veel winkels zijn dat niet. Zeker de high end stores niet. Bovendien zijn de stukken aan de prijzige kant doordat ze met de hand geborduurd zijn in België. Niet alle jongeren beschikken over een groot budget. Het doelpubliek is dus eerder klein.

_MG_0908 as Smart Object-1 copy

Waar hecht jij belang aan in een collectie?
Ecologie en ethiek staan bij mij hoog in 't vaandel. Ik wil echt niets te maken hebben met kinderarbeidpraktijken. Veel ontwerpers zeggen ‘made in Belgium’. Dat zijn meestal leugens van de bovenste plank aangezien de stoffen nog steeds worden aangekocht in China. Die stoffen werden dan weer op hun beurt geweven in fabrieken in onder andere Bangladesh. Dan zit je weer op hetzelfde spoor natuurlijk. Ik wil mijn stoffen kunnen controleren. Het nadeel is dat er enorm weinig ecologische stoffen op de markt zijn. Wat dan weer resulteert in een dure aankoopprijs. Daardoor zitten in de hogere prijsklasse dus ik moet nog wat aftasten of het mogelijk is.

Welke raad geef jij jonge ontwerpers mee?
Cliché maar o zo waar: volg je hart! Daarnaast is het enorm belangrijk om met je twee voeten op de grond te blijven staan. Je moet heel goed nadenken over wat de mogelijkheden zijn. Wat kan er bijvoorbeeld mislopen, en wat zijn de risico's die je neemt. Denk na of je een financiële sprong in het diepe kan wagen zonder kopje onder te gaan. Zorg ook steevast voor een back-up plan. Ik heb bijvoorbeeld voor mijn opleiding mode, kunstwetenschappen en vervolgens cultuurmanagement aan de universiteit gestudeerd. Ik ben nog jong maar tegelijkertijd heb ik al heel wat ervaring.  Het is belangrijk dat je in de wereld thuis bent.

Ilkecop3 Ilkecop2

Ilkecop1

(Stagiaire Maxime Aerts)