De geruchtenmolen draaide al maandenlang op volle toeren, maar nu is het officieel: Matthieu Blazy is de nieuwe artistic director van Chanel. Het Franse luxehuis bevestigde vandaag het nieuws in een officieel statement, waarmee een nieuw hoofdstuk wordt ingeluid voor een van de meest iconische namen in de modewereld. Dit is hét nieuws van het jaar voor vele modeliefhebbers, en het volgt op een turbulente periode waarin grote modehuizen hun creatieve koers moesten heruitvinden.

Topjob in de mode-industrie

Na het vertrek van Virginie Viard in juni van dit jaar was het voor Chanel zaak om de juiste opvolger te vinden. Viard, die jarenlang Karl Lagerfelds rechterhand was, had grote schoenen te vullen na diens overlijden in 2019. Sinds haar exit werd er druk gespeculeerd over wie de nieuwe leider van Chanel zou worden. Namen als Simon Porte Jacquemus, Pieter Mulier (Alaïa) en Hedi Slimane (tot voor kort bij Celine) deden de ronde, maar ingewijden wezen de laatste weken nadrukkelijk naar Matthieu Blazy, tot vandaag nog creatief directeur bij Bottega Veneta.

Blazy’s aanstelling markeert een historische beslissing voor Chanel, dat onder de vleugels van Bruno Pavlovsky en CEO Leena Nair een nieuw tijdperk wil betreden. “Matthieu Blazy is een van de meest getalenteerde ontwerpers van zijn generatie,” aldus het statement. “Zijn visie en talent zullen de energie van het merk versterken en ons leiderschap in de luxemarkt bevestigen.”

Blazy’s indrukwekkende carrièrepad

Matthieu Blazy, geboren in Parijs en afgestudeerd aan La Cambre in Brussel, is geen onbekende in de high fashion. Hij begon zijn carrière als ontwerper bij Raf Simons en vervolgde zijn weg bij Maison Margiela, waar hij de ‘Artisanal’-lijn en ready-to-wear collecties leidde. Daarna volgde een periode bij Celine onder Phoebe Philo en bij Calvin Klein als design director naast Raf Simons. Sinds 2021 was hij creatief directeur bij Bottega Veneta, waar hij zijn naam vestigde met vernieuwende collecties die vakmanschap en innovatie in de spotlights zetten.

Zijn werk bij Bottega Veneta werd geprezen om zijn trompe-l’oeil-benadering, waarmee hij alledaagse kleding zoals jeans en overhemden omtoverde tot meesterlijke leren creaties. Daarnaast verbond hij het merk met A-list iconen als Michelle Yeoh, Julianne Moore en Jacob Elordi.

Een nieuw hoofdstuk voor Chanel

Bij Chanel krijgt Matthieu Blazy de verantwoordelijkheid over alle Haute Couture, ready-to-wear en accessoirescollecties. Hij zal in Parijs werken en rapporteert aan Bruno Pavlovsky, de president van Chanel Fashion. Blazy zelf reageerde in het statement: “Ik ben verheugd en vereerd om deel uit te maken van het prachtige huis Chanel. Ik kijk ernaar uit om de teams te ontmoeten en samen aan dit nieuwe hoofdstuk te schrijven.”

Pavlovsky vult aan: “Matthieu Blazy zal de codes en het erfgoed van Chanel opnieuw interpreteren, in voortdurende dialoog met onze studio’s, ateliers en Maisons d’art. Zijn gedurfde persoonlijkheid, innovatieve visie en toewijding aan vakmanschap zullen Chanel naar spannende nieuwe richtingen leiden.”

Het ongezien drukke modejaar 2024

Met Blazy’s overstap naar Chanel wordt opnieuw een hoofdstuk geschreven in een modejaar dat de geschiedenisboeken ingaat als bijzonder onrustig. Het vertrek van Hedi Slimane bij Celine, van John Galliano bij Maison Margiela en de leegte bij Fendi, net als de komst van Sarah Burton bij Givenchy, van Haider Ackermann bij Tom Ford en Julian Klausner bij Dries Van Noten markeren slechts enkele van de vele verschuivingen in de industrie.

De verwachtingen zijn torenhoog, maar Blazy’s aanstelling voelt voor velen als de juiste keuze: een ontwerper met respect voor traditie, oog voor detail en een unieke visie op modern vakmanschap. Uitkijken naar september 2025 dus, wanneer de kersverse designer zijn eerste Chanel-collectie presenteert.