De meest begeerde designer it-bag momenteel is van een Belgische ontwerper

Geüpdatet op 21 mei 2024 door Roberta Schroeder en Lore Ginneberge
De meest begeerde designer it-bag momenteel is van een Belgische ontwerper Launchmetrics Spotlight

Met de introductie van Le Teckel verstevigt de Antwerpse Pieter Mulier bij Alaïa zijn reputatie als de koning van de volwassen It-bag.

Dit seizoen trekt een nieuw handtassenmodel de aandacht, en het is niet degene die het hardste roept. Zonder schreeuwerige logo's of opzichtige details, en ook niet bedolven onder Instagram-waardige versieringen. In een tijd waarin we bewuster kiezen wat we kopen, overheerst een strak en tijdloos design – een eigenschap die een bepaalde schoudertas tot de volgende must-have it-bag maakt.

Op de FW24-modeshows eerder dit jaar zagen we mode-editors en influencers met Alaïa’s Le Teckel: een slanke, langgerekte tas die vernoemd is naar een teckel (ja, echt waar, als eerbetoon aan Azzedine Alaïa’s liefde voor honden), met lange, sierlijk gebogen banden en een dubbele rits. De populariteit is niet geheel verrassend – de Belgische creatief directeur Pieter Mulier heeft het iconische merk in slechts drie jaar tijd met veel passie nieuw leven ingeblazen. Maar in een tijdperk van opzichtige statement-tassen laat deze vroege adoptie een verschuiving zien in onze koopgewoonten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Annabel Rosendahl (@annabelrosendahl)

Alaia le Teckel handtas

Le Teckel is niet Muliers eerste accessoire dat snel de status van it-piece bereikte: het volgt op de mesh ballerina's die, na direct uitverkocht te zijn vorige lente, nog steeds een enorme vraag kent, en de hartvormige Le Coeur tas (die, mocht je ernaar op zoek zijn, momenteel online verkrijgbaar is).

Mulier blinkt uit in het creëren van accessoires die het merk versterken zonder compromissen: het zijn geen doorsnee ontwerpen met een groot logo, noch doen ze afbreuk aan het tijdloze, aantrekkelijke DNA van het merk ten gunste van brede aantrekkingskracht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ALAÏA (@maisonalaia)

Er is nog een andere belangrijke factor: draagbaarheid. Die doorkijkballerina's mogen dan een heerlijk onpraktische uitstraling hebben, ze vullen perfect een gat in de markt voor een platte schoen die comfort combineert met avondwaardige elegantie. Hetzelfde geldt voor de Teckel: zijn slanke, langwerpige vorm lijkt misschien bedoeld voor speciale gelegenheden, maar het is eigenlijk een uitstekende keuze voor dagelijks gebruik, met een verrassend ruim en veilig afgesloten interieur en sculpturale handvatten die je over de schouder kunt gooien of in de hand kunt houden. Er zit een spiegel aan de binnenkant – een detail dat wat mij betreft alle tassen die voor de ‘It’-status gaan zouden moeten hebben – maar geen trendgevoelige afwerkingen die snel uit de mode raken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Anouk Yve (@anoukyve)

We zijn dan wel voorbij aan het tijdperk van belachelijk kleine tassen, maar niet elke gelegenheid vraagt om de enorme draagtassen van 2024, geleid door merken als Miu Miu en Balenciaga. De Teckel is perfect voor die tussenmomenten: chic genoeg voor avondjes uit, praktisch genoeg voor dagelijks gebruik (tenzij je dag bestaat uit sprinten van kantoor naar de sportschool via de metro). Zet je shopalerts maar klaar.

Le Teckel lederen handtas, Alaïa
Le Teckel lederen handtas, Alaïa

Shop hier

via ELLE UK