Deze modetrends worden zo vertaald naar je interieur in 2024

Geüpdatet op 23 maart 2024 door Sam Vandenbosch
Deze modetrends worden zo vertaald naar je interieur in 2024 Bron: The Oblist

2024 zat boordevol opwindende modenieuwtjes en wat blijkt? Die maken zomaar de oversteek naar de interieurwereld, van 70s keukens tot quiet luxury in de huiskamer.

De interieurwereld brengt in 2024 een opmerkelijke mix van trends die we al kenden uit de mode-industrie. Zo zien we dat dopamine dressing en zilveren accenten niet langer enkel voorbehouden zijn voor je dressing...

Deze 2024 interieurtrends spiekten bij de modewereld

1. Quiet luxury

Modetrends sijpelen vaak een halfjaar later door naar de interieurwereld. Wat er dus op de runway gebeurt, zal je ook terugzien in de huiskamers. "Dat is zeker het geval voor quiet luxury", vertelt Eléonore Floret, expert design bij Catawiki. "Die trend zien we vandaag terug in natuurlijke materialen, organische vormen, minimalistische stijlen, kalme aardetonen en veel stukken die comfort brengen. Ze zorgen voor een grote dosis rust, sereniteit en warmte in huis. Ook doen mensen veel meer research naar de materialen en het vakmanschap achter een object alvorens het te kopen, net zoals bij stille luxe in de modewereld." Zo zal bijvoorbeeld donker hout in de geest van deze trend het erg goed doen in 2024. Denk aan een ijken salontafel, kastanjebruine wandplanken als aandachtstrekker, een mahonie dressoir of donkere design stoelen rond de tafel.

Bron: Unsplash
Bron: Unsplash
Bron: The Oblist

2. Vintage & retro

Naast trends vertelt Eléonore ons meer over de designers en items die het investeren waard zijn op tweedehands platformen zoals Catawiki. Als expert ontdekt ze graag nieuwe stukken en deelt ze haar passie met verkopers en kopers. Volgens een rapport van Research and Markets wordt verwacht dat de online veilingmarkt jaarlijks met 11% zal groeien, aangedreven door digitaal vaardige millennials met een grotere koopkracht. De kunst is dus om er eerder bij te zijn dan anderen, en de nu nog ondergewaardeerde items vroegtijdig te spotten. Eléonore identificeerde daarom de items die naar verwachting in waarde zullen stijgen de komende jaren. "Fauteuils ontworpen door Eileen Gray, een ontwerpster uit het begin van de 20e eeuw. Ze was een van de vooraanstaande pioniers in modern meubeldesign, maar haar werk werd overschaduwd door dat van mannelijke tijdgenoten zoals Le Corbusier en Marcel Breuer. Haar fauteuils van museumkwaliteit, met name de Transat- en Bibendum-modellen, krijgen nu eindelijk de waardering die ze verdienen en zijn erg zeldzaam. Daarnaast zullen Meiji byōbu kamerschermen het goed doen. Oorspronkelijk gebruikt om tocht te weren en privacy te bieden in traditionele huizen, maar tegenwoordig steeds vaker voor decoratieve doeleinden." In 2023 zag Catawiki een toename van 42% in de verkoop van Japanse kunst ten opzichte van 2022.

Haal ook die wereldbol van uit je kindertijd maar weer naar boven, want de lichtgevende bollen zie je nu overal in de antiek-shops. Of ga op tweedehands websites op zoek naar space age items, bijzonder populair in 2024. Shops zoals Paulette in 't Stad of Monique Stam kunnen daarbij heel wat inspiratie bieden.

Bron: Unsplash

De periode die we vooral zullen terugvinden in de interieurs, is de jaren '70 — niet voor niets het meest invloedrijke decennium. Denk bruin-groen-oranje kleurenpatronen, funky patroonbehang, geometrische vormen, corduroy zetels, mushroom lampen en rotan stoelen. Zin om je volledig onder te dompelen in de nostalgische seventies en even te ontsnappen uit het hier en nu? Om het 80-jarig bestaan van IKEA te vieren, is het Zweedse merk in zijn archieven gedoken en heeft het de iconische​ Nytillverkad collectie opnieuw gelanceerd. De re-collectie belicht speelse stukken van invloedrijke IKEA ontwerpers, waaronder Karin Mobring en Gillis Lundgren. "Vintage meubels hebben de laatste tijd een grote comeback gemaakt en er is een groeiende vraag naar bepaalde IKEA producten die geliefd zijn bij verzamelaars." Aan het woord is Johan Ejdemo, Global Design Manager bij IKEA. "Daarom hebben we besloten om een selectie van onze designiconen opnieuw uit te brengen en de erfenis verder te zetten."

Bron: IKEA
Bron: IKEA

Om de herlancering extra in de verf te zetten, ging het merk ook een unieke samenwerking aan met boetiekhotel YUST in Antwerpen en Luik. Daar werden vier RËTRO RÖÖMS tot in de puntjes ingericht om gasten mee te nemen op een kleurrijke en nostalgische flashback naar de funky jaren '70

Bron: IKEA
Foto: Tijs Vervecken.

3. Dopamine dressing

Met je interieur toon je een stukje van je persoonlijkheid, net zoals je dat met dopamine dressing doet. Je wil immers blij worden van je ruimtes, want je leeft er elke dag in. Eclectische, speelse interieurs met vrolijke objecten, contrasterende en gedurfde kleuren en grappige vormen zullen dan ook erg populair worden in 2024. "Houd je ogen open voor items die een glimlach op je gezicht toveren, zoals Gaetano Pisci's Minchetta sofa of de lampen van hedendaagse ontwerper Jonathan Bocca. Hij creëert leuke, functionele objecten van papier-maché, zoals een grote staande lamp in de vorm van een roos-gele giraf", aldus Catawiki-expert Eléonore Floret. Haal het kind in je naar boven en laat je van je meest expressieve kant zien, met bijvoorbeeld roze eetkamerstoelen, een warm-gele muur, een lichtblauwe glossy salontafel, funky sierkussens, kleurrijke vazen en bloempotten of een mix 'n match gallery art wall langs de trap. Inspiratie vind je te over bij bijvoorbeeld Luke Edward Hall of Nicole Huisman. Vergeet bovendien niet Pantone's geweldige trendkleur voor dit jaar als je loopt te puzzelen met verfpotten. Peach Fuzz is de ideale tint om te combineren: schilder je muur bijvoorbeeld in de perzik-kleur en leg salie-groene accenten in de deur-omkadering, of ga voor Peach Fuzz tegeltjes in de badkamer, contrasterend met donker-houten dressoirs.

Bron: Unsplash
Bron: Unsplash
Bron: Immodôme Objects

4. Zilver

Niet alleen zilverkleurige schoenen en handtassen zijn in, ook interieurobjecten in chroom zijn bijzonder trending. Ideaal in een minimalistisch interieur, maar ook perfect te combineren bij de seventies revival. Van zilveren accessoires zoals eierdopjes, kandelaren en juweelschaaltjes bij The Oblist tot spiegels met een verchroomd frame of organische vazen en tafellampen met een chroom afwerking. Opties zijn er in overvloed, zilver is goud.

Bron: The Oblist
Bron: The Oblist
Bron: The Oblist