Maison & Objet 2023: deze trends vielen ons op

Geüpdatet op 6 februari 2023 door Mandy Kourkouliotis Foto’s: Aethion
Maison & Objet 2023: deze trends vielen ons op

Elk jaar vindt in Parijs de hoogmis van decoratie en design plaats. We hebben het over Maison & Objet, dé plek bij uitstek om nieuwe decotrends te spotten! Onze redactie ging poolshoogte nemen en zag leuke dingen. Lees verder als je wil ontdekken wat 2023 voor ons in petto heeft...

08:15 - we zetten er vaart achter

Dit mag je heel letterlijk nemen! Met de Thalys ben je op nog geen anderhalf uur in Parijs vanuit Brussel. Handig, want rijden richting de Eiffeltoren is geen gemakkelijke opgave. Het verkeer is er hectisch en waarom zou je ook tijd verliezen als je op je gemak kan rusten of werken in een vlotte en aangename trein? Onze keuze was snel gemaakt! Dus staan we om 08:15 op het perron in Brussel-Zuid, klaar voor een avontuur in de magische lichtstad. Het ochtendgloren brengt een ijzige wind met zich mee, maar de trein is stipt, in de wagons is het heerlijk warm vertoeven, de zetels zitten erg comfy. Wij reizen in businessclass, wat betekent dat we meteen verwelkomd worden met een warme koffie of thee en heerlijke ontbijtkoeken. Nadien is het tijd om mailtjes te beantwoorden. We pluggen onze smartphones en laptops in de voorziene stopcontacten, maken verbinding met de Thalys-wifi en onze werkgever zag dat het goed was! Voor we het weten, is de trein al in Parijs. Het is maar 09:37, tijd genoeg om de beurs te verkennen!

10:00 - Hallo, Maison & Objet!

Op nog geen halfuur ben je in Parc des Expositions de Villepinte, de halte waar je moet uitstappen indien je Maison & Objet wil bezoeken.  Het grote beursgebouw lacht ons tegemoet, we hebben er zin in! Wie benieuwd is naar de grootte van deze beurs, een beetje cijfermateriaal van de januari-editie: 2300 merken uit maar liefst 147 landen waren aanwezig, waarbij 14 sectoren in 7 paviljoenen belicht werden.

Planning is key

Visit the fair - Maison&Objet

Toegegeven, je wordt overrompeld door prikkels op Maison & Objet. Deze beurs met 7 paviljoenen heeft ontzettend veel te tonen, dus het is belangrijk dat je op voorhand een route uitstippelt. Eerste halte: home accessories. Leuk om weten is dat de standen met een klein vlagje gekenmerkt zijn. Zo weet je uit welk land elke standhouder afkomstig is.

10:00 - 13:00 - natuurinvloeden

Een opvallende trend tijdens Maison & Objet is die van de natuurlijke materialen en serene kleuren. Onder meer bij de Belgische merken Dôme Deco, Gommaire en Libeco zien we tijdloze designs en decoratie die instant warmte en rust uitstralen. Denk aan hout, bouclé, terracotta, linnen... De Organic Modern-trend is niet meer weg te denken!

Diezelfde filosofie zien we ook terug bij Raphael Navot, uitgeroepen als Designer of the Year door Maison & Objet. Ook in zijn werk vormt de natuur een grote inspiratiebron. Navot brengt ode aan authentiek vakmanschap met pure designs gekenmerkt door organische vormen, natuurlijke materialen en zachte tinten.

The Low Overlap Table, één van de designs van de Parijse ontwerper Raphael Navot, door Maison & Objet uitgeroepen als Designer of the Year © Simone Bossi

14:00 - 16:00 - een kleurenbom!

Haaks op de Organic Modern-trend staat die van het kleurrijk eclecticisme en seventies invloeden. Tijdens Maison & Objet 2023 zien we bonte prints, opvallende tinten en combinaties die leven in de brouwerij brengen. Goed voor een stevige portie positivisme in huis.

16:15 - 17:00 - Elegant tafelen

Kleur vertaalt zich dit jaar verder ook naar het domein van tafeldecoratie. Tijdens ons bezoek aan de beurs zien we veel speelse designs met opvallende tinten en vrolijke prints. Zowel in de decoratieve objecten als in het tafelgerei zien we ook een grote rol voor glas - in allerlei kleuren en vormen - weggelegd. Dé trendsetter op vlak van kleur? Dat moet wel het Nederlandse label &Klevering zijn, die de bezoekers betovert met een imposante stand tijdens Maison &Objet.

Verder ontmoeten we ook het Belgische duo achter Paveau Glassware die voor het eerst naar Maison & Objet trok. Hier ontdekken we de handgemaakte glazen flessen met een draaidop in prachtige pasteltinten. Goed voor de planeet én een lokaal label? Need we say more?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paveau Glassware (@paveau_glassware)

17:00 - 18:00 - Gezellige sfeer

De dag zit er bijna op, maar voor we huiswaarts keren lopen we nog langs de fragrances-afdeling. We laten ons nog een laatste keer inspireren door knappe kaarsen en huisparfums. Ook hier valt de aanwezigheid van Belgische labels zoals Oscar Luxury Candles, Mon Dada (een label van een leuk moeder-dochterduo) en Graphème, een gloednieuw interieurgeurlabel van een Brusselaar, ons op. Savoir-faire is precies wel een Belgisch dingetje.

18:00 - Tijd om naar huis te gaan

De beurs sluit op maandag om 18 uur en wij zijn bekaf na een lange dag. We keren terug met een hoop interieurideeën dankzij de leuke stands en de interessante gesprekken. Onze tip? Stippel zeker een route uit voordat je naar Maison & Objet komt, zeker als je de nodige contacten wilt leggen. Zit je in de decoratie- of interieurbusiness? Dan mag je deze beurs gewoonweg niet missen!

Meer inspirerende beelden van de afgelopen editie vind je ook terug op de Instagrampagina van de beurs.

Maison-objet.com