Hebben: de beschilderde juwelenkoffers van Wouters & Hendrix

Geüpdatet op 18 november 2022 door Lisa Aelvoet
Hebben: de beschilderde juwelenkoffers van Wouters & Hendrix

Wouters & Hendrix slaat de handen in elkaar met kunstenares Céline Felga voor het ontwerp van drie verschillende juwelenkoffers. Het gaat om een zeer beperkte uitgave: zo zijn er slechts tien unieke exemplaren per koffer. Elk zijn ze handgeschilderd met iconische symbolen van het Belgische juwelenmerk. 

Wouters & Hendrix staat erom bekend klassieke technieken van de edelsmeedkunst in een eigen, herkenbare vormentaal te gieten. Bij elk juweel staat ambacht centraal en dat is bij hun laatste lancering niet anders.

LEES OOK: Onze complete modegids voor herfst en winter 2022

'Le Rêve en Boîte'

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wouters & Hendrix (@woutershendrix)

De juwelenkoffers van het merk kregen de dromerige naam 'Le Rêve en Boîte' en zijn beschilderd met emblematische Wouters & Hendrix-symbolen. Katrin Wouters vertelt: "De figuren hebben een breed interpreteerbare betekenis. Als je bepaalde symbolen naast elkaar zet net als een rebus, maakt iedereen er zijn eigen gedicht of zin van."

Zo kan je op de crèmekleurige 'Tourbillon de Lumière' juwelendoos de 'Venus van Willendorf' herkennen, het oudste Venus-beeldje dat ooit gevonden werd. De fa-sleutel op de donkergroene 'Les Ombres de la Nuit' juwelendoos vormt dan weer een knipoog naar de iconische 'Violon d'Ingres'-foto van Man Ray. De schelp op de blauwkleurige 'L'ivresse Poétique' koffer verwijst naar een collectie uit de jaren negentig die een ode bracht aan Marcel Broodthaers. "Schelpen hebben iets heel sensueel en vormen een vrouwelijk symbool. Je kan er iets in verbergen", aldus Katrin. De wolken op de doos zijn een duidelijke verwijzing naar de surrealistische schilderijen van Magritte.

Tenslotte vormde cultfilm 'In the mood for love' een inspiratiebron voor de lippen die op elke juwelendoos terugkomen. Katrin licht toe: "De lippen waren toonaangevend voor een van onze vorige collecties, gebaseerd op zwoele, ingehouden verleiding. Net als in de film."

Exclusieve juwelenkoffers

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wouters & Hendrix (@woutershendrix)


De persoonlijke favoriet van Katrin is de donkergroene juwelenkoffer: "Omwille van de wereld waar die voor staat. Mij doet de donkergroene kleur denken aan een kaartspel bij schermering. Mijn moeder en grootouders kaarten vroeger heel graag. In die zin roept de koffer een herinnering bij me op. En dat vind ik net zo leuk aan de koffers: dat ze herinneringen van andere mensen kunnen bevatten, bijvoorbeeld wanneer je juwelen hebt geërfd van familieleden. Het zijn als het ware containers of memories."

Binnenin bestaan de dozen van Wouters & Hendrix uit twee verdiepingen bekleed met zwart fluweel waar je je kostbaarste bezittingen kan bewaren voor jezelf en toekomstige generaties. Geopend, laat de koffer je toe je meest precieuze sieraden tentoon te spreiden in een kunstobject dat hen tot een hoger niveau tilt.

De drie 'Le Rêve en Boîte'-koffers zijn exclusief verkrijgbaar in de boetieks en e-shop van Wouters & Hendrix en bij Mostert & Van Leeuwen in Rotterdam.