Hoe vind je een tijdloze, ecologische én betaalbare zetel?

Geüpdatet op 29 augustus 2022 door ELLE Partner
Hoe vind je een tijdloze, ecologische én betaalbare zetel?

Een sofa is bij uitstek hét ‘make-or-break’ meubelstuk van een woonkamer. Maar hoe vind je een zetel die, naast tijdloos, ook betaalbaar én milieuvriendelijk is? Het Deense merk SOFACOMPANY toont het voorbeeld met Wilson, hun meest duurzame zetel tot nu toe.

Deze 3-zits zetel heeft een tijdloos design en de ‘laidback’ look van de jaren ’70. Met z’n milieuvriendelijke materialen, houten frame en loungy uitstraling, is deze sofa misschien wel de ideale aanwinst om je interieur tot een nieuw niveau te tillen.

Van binnenuit ontworpen

Het Deense designmerk dat vooral bekend staat voor kleurrijke, speelse meubels en decoratie, maakt tabula rasa met het ecologisch design van Wilson. Zo is deze zetel het eerste meubelstuk ooit dat van binnenuit is ontworpen. Wat wil dat concreet zeggen? De sofa heeft uitgebreide tests van kussenvulling en textiel doorstaan, voordat het de uiteindelijke leverancier van ontwerp en materiaal naar keuze bereikte.  Tijdens het proces wilde SOFACOMPANY ervoor zorgen dat de zetel op de meest verantwoorde manier werd gemaakt en dat duurzame materialen werden gebruikt.

100% hergebruikte stof

Head of Design Line Nevers Krabbenhøft vertelt ons dat er geen afvalproducten voor deze sofa zijn gebruikt. En daar is een reden voor: ‘’Als je met afvalproducten werkt, is er geen massaproductie mogelijk en dit maakt de kwaliteit onstabiel”, vertelt ze. “Wij zijn erin geslaagd een zetel te produceren die aan onze hoge kwaliteitseisen voldoet, tegen een redelijke prijs en die bijdraagt aan het minimaliseren van onze totale ecologische voetafdruk. Het laat zien dat we een lange weg hebben afgelegd op het gebied van milieuvriendelijke meubelproductie.”

Welke materialen werden er dan specifiek gebruikt? Wilson bevat onder andere natuurlijke latex als vulmateriaal in de zetel, die bekend is van de productie van matrassen. De buitenste laag bestaat dan weer honderd procent uit SOFACOMPANY’s gerecyclede Forest Mole-stof, die een linnenachtige look creëert, ook bekend van de iconische CHILL- en Vilmar-zetels van het designmerk.

Eerlijk duurt het langst

In alle transparantie geeft SOFACOMPANY mee dat we de lak die het frame bedekt, niet als duurzaam mogen beschouwen. Het verlengt echter de levensduur van de zetel in vergelijking met bijvoorbeeld een zeepbehandeling, dus al met al is lak de milieuvriendelijkere oplossing. Tot slot is er een rits in de buitenstof genaaid, zodat deze makkelijker te wassen is en waardoor de zetel er voor een langere tijd als nieuw uit blijft zien. Dit resulteert in een minder snelle behoefte aan een nieuwe zetel.

Dit artikel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met SOFACOMPANY.
www.sofacompany.be

LEES OOK:
Gigi Hadid lanceert haar eigen kledinglijn - dit is wat we weten
Waarom de Ray Ban Stories onze favoriete zomeraccessoire is
Interview: Sanne van Riel, de onderneemster achter Bar Chapel en House of FAMM