Wat brengt 2023 voor jou? Ontdek onze grote jaarhoroscoop

Gepubliceerd op 2 januari 2023 door Jean-Yves Espié en Lore Ginneberge
Wat brengt 2023 voor jou? Ontdek onze grote jaarhoroscoop ©Allan Lainze

Tijd om 2022 achter ons te laten en het nieuwe jaar met open armen te verwelkomen. Wat heeft 2023 voor jou in petto? Een nieuwe liefde, geluk op het werk of persoonlijke groei? Ontdek het voor jouw zonneteken en ascendant in de jaarhoroscoop van 2023.

Meer weten over je sterrenteken, maanteken en ascendant? Lees onze astrologiegids voor beginners.

Ram: 21 maart tot 20 april

Jouw heersende planeet Mars gaat in retrograde tot 12 januari 2023. Het is belangrijk dat je tijdens deze periode de rust krijgt die je nodig hebt. De planeet Jupiter komt slecht om de twaalf jaar in jouw teken, en dat is nu het geval - nog tot 16 mei 2023. Wat betekent dit? Je zelfvertrouwen en persoonlijkheid zullen groeien in de eerste maanden. Het is een tijd om je dromen na te jagen. Vrijheid is wat je zoekt, maar heb ook de nodige aandacht voor verantwoordelijkheden. Je hart is dit jaar zeer open: bescherm het met realistische verwachtingen voor het beste resultaat.

Wees voorzichtig met het uitgeven en uitlenen van geld. Vermijd verzamelwoede en overmoedig spenderen, want dwaze financiële risico's zijn je zwakke punt. Vooral in de maand mei kun je overdaad het best vermijden. Een belangrijke aankoop of verkoop kan een grote rol spelen om eventuele geldproblemen op te lossen.

Tussen maart en juni 2023 zal je houding tegenover vrienden en groepen veranderen. De focus ligt op connecties maken die lonend, leerzaam en versterkend zijn. Toch kunnen er sterke banden ontstaan die niet altijd comfortabel zijn en er kunnen complexe gevoelens bij komen kijken.

Beste maand: september

taurus stier sterrenbeeld gif

Stier: 21 april tot 20 mei

Jouw relatie met intimiteit kan erg veranderen in de eerste helft van het jaar. Er kunnen verborgen of ongrijpbare elementen zijn in je intieme leven, zoals stiekeme schuldgevoelens of een geheime relatie.

Het kan verleidelijk zijn om te ontsnappen aan je dagelijkse verantwoordelijkheden met drank, drugs en andere vormen van escapisme. Je verdient inderdaad pauzes van de alledaagse realiteit, maar neem die niet op een destructieve manier en richt je in plaats daarvan op meer selfcare.

Van 16 mei 2023 tot 25 mei 2024 staat Jupiter in Stier. Dit staat helemaal in het teken van een nieuw begin, bijvoorbeeld van nieuwe projecten met lange termijn effecten. Omdat Jupiter heerst over je achtste huis, kan het nieuwe begin ook sterk samenhangen met intieme relaties, het beëindigen van een ongezonde obsessie of het afbetalen van schulden. Een verandering van levensstijl heeft gevolgen voor je zelfvertrouwen. Tijdens deze cyclus vereist je carrière kritische beslissingen.

Beste maand: oktober

gemini tweeling tweelingen

Tweelingen: 21 mei tot 21 juni

Van januari tot maart 2023 staat Saturnus in een ander luchtteken, Waterman, wat jouw aangeboren nieuwsgierigheid aanwakkert en aanspoort tot filosofisch denken. In deze diep contemplatieve tijd kun je tot de kern komen van wat je werkelijk wilt in het leven en een solide plan formuleren om dat te bereiken.

2023 staat in het teken van ontluikende vriendschappen. Er kunnen nieuwe mensen in je leven komen of bestaande vriendschappen kunnen worden verbeterd. Ook in romantische relaties wordt het aspect vriendschap belangrijker dan ooit. Wie weet bloeit een bestaande vriendschap wel uit tot iets meer...

In het algemeen is je jaarhoroscoop voor 2023 gunstig op carrièrevlak. Iedereen met een job in onderzoek, wetenschap, geneeskunde en verkoop kan op succes rekenen. Je krijgt extra verantwoordelijkheden en dus ook meer werk, maar dat opent deuren om te groeien.

Beste maand: maart

cancer kreeft horoscoop gif sjabloom

Kreeft: 22 juni tot 22 juli

Van december 2022 tot mei 2023 staat Jupiter bovenaan je zonnekaart. Je ambities, carrière en reputatie zijn in volle ontwikkeling en je talenten worden nu erkend als nooit tevoren. Veel van je harde werk begint zich te lonen. Tijdens deze cyclus sta je op de een of andere manier in de spotlights, maar wees steeds op je hoede voor situaties die gemakkelijk uit de hand kunnen lopen of verkeerd begrepen kunnen worden.

Het eerste trimester van 2023 is niet ideaal op vlak van liefde en relaties, door een hoge werkdruk of negatieve gedachten. Tijdens de beweging van Mars in deze periode kunnen te hoge verwachtingen en veeleisend gedrag leiden tot relatieproblemen. Maar er is beterschap op komst, want Jupiter en Saturnus brengen in het tweede deel van het jaar vooruitgang in de liefde. Sommige Kreeften kunnen eindelijk inzien dat een bepaalde vriendschap meer potentieel heeft...

Dit is niet het jaar om in je schulp te kruipen. Met de juiste ingesteldheid, enthousiasme en energie zal je slagen, zelfs op de minder gunstige dagen van het jaar. Kreeften kunnen met interne conflicten worstelen dit jaar, maar als ze iedereen verbazen met hun praktische kant, is geen enkele situatie onhandelbaar.

Beste maand: november

leeuw lion horoscoop gif sjabloon symbool

Leeuw: 23 juli tot 22 augustus

Je begint het jaar met de zon in jouw carrièrezone, waardoor je productiever bent dan ooit. Je organisatorische vaardigheden zijn dan ook op z'n best, wat je helpt bij het sorteren en weggooien van materiële en immateriële dingen die je niet langer dienen. De serieuze planeet Saturnus begint het jaar in jouw huis van partnerschappen, wat zowel uitdagingen als kansen geeft: als je band met een belangrijk persoon op de proef wordt gesteld, kan dat je diep onzeker maken. Begin maart verschuift Saturnus naar je vernieuwingszone, wat aangeeft dat er een transformatie of doorbraak op komst is.

Koester wat je hebt in plaats van je zorgen te maken over wat je (nog) niet hebt. Je bent van nature veeleisend en hardwerkend, maar probeer dit jaar ook een meer beschouwende kant in jezelf te zoeken. Rond het derde trimester, wanneer de planeet Jupiter in actie komt, zullen de dingen verbeteren. Venus is dan ook van de partij om wat veranderingen en positiviteit in je romantische leven te brengen.

Er zullen van tijd tot tijd moeilijkheden op je pad komen, mogelijk op gezondheidsvlak. De prestatiedruk en obsessie voor details kan een tol eisen op je mentale en fysieke toestand. Kijk uit voor overdaad en brand jezelf niet op. Maart tot juni 2023 is een goede periode om komaf te maken met slechte gewoonten of routines, maar pas op dat je de ene slechte gewoonte niet gewoon vervangt door een andere.

Beste maand: juni

maagd vierge symbool sterrenbeeld horoscoop

Maagd: 23 augustus tot 22 september

Dit jaar wordt meer onvoorspelbaar dan gewoonlijk. Mars en Mercurius zorgen in de eerste helft van het jaar voor kansen die vaak onverwachts op je pad komen. Wees niet verbaasd, maar beschouw deze opportuniteiten als een uitgestelde beloning voor het harde werk dat je eerder hebt verricht.

Je heersende planeet Mercurius gaat in 2023 vier in plaats van drie keer in retrograde. Zal je kunnen omgaan met de chaos? Deze periodes kunnen negativiteit met zich meebrengen, dus het is belangrijk om je meest kalme zelf te blijven. Je verlangt naar meer tijd en energie om spontaan de wereld om je heen te verkennen en je geest te verruimen. Je moet echter een balans zien te vinden zodat je je gezondheid kunt bewaken en angsten kunt loslaten. Gelukkig kan vooral in juni een partner een belangrijke rol spelen om meer orde in je leven te brengen.

Vanaf maart 2023 kunnen relaties voor spanningen zorgen. Je partner kan bijvoorbeeld voelen als een last in je leven en een beperking van je vrijheid. Wees je ervan bewust dat de ander je waardevolle levenslessen bijbrengt en luister aandachtiger naar zijn/haar visie. Geen relatie? Dan is het minder waarschijnlijk dat je in die periode een langdurige verbintenis aangaat. Sommige Maagden zullen zich in 2023 aangetrokken voelen tot oudere, rijpere of meer gevestigde mensen als mogelijke partner. Dit kan weleens zorgen voor een 'alles of niets'-situatie.

Beste maand: februari

balance weegschaal sterrenbeeld gif

Weegschaal: 23 september tot 22 oktober

In het begin van het nieuwe jaar staat je heersende planeet Venus, symbool voor de liefde, in je huis van creativiteit en spontaniteit, waardoor je op een zoek gaat naar dingen die het leven bijzonder maken. Wat windt je op en zorgt ervoor dat je je het meest als jezelf voelt? Meer over jezelf te weten komen draagt bij aan een persoonlijk evenwicht. Als je werkt aan je persoonlijke geluk moet je oude, achterhaalde gewoonten en routines leren loslaten.

In mei kunnen er uitdagingen zijn als gevolg van het Jupiter-Pluto vierkant. Er kan een grote verschuiving optreden in je houding tegenover romantiek, kinderen of creatieve expressie. Voor wie ongelukkig is met zijn/haar baan of zonder werk zit, is het niet waarschijnlijk dat je zomaar elke positie grijpt die zich aandient. Je zoekt iets serieus, voor lange termijn en in overeenstemming met je waarden. Vermijd de neiging om problemen te zien en te klagen zonder actie te ondernemen. Probeer actief verbetering te brengen in je werkomstandigheden, dat geldt trouwens ook voor het dagelijkse leven thuis en je gezondheid.

Over het algemeen wordt 2023 gelukkig en positief, zeker in de liefde. Je ervaart sterke emoties en leeft vol passie. Bestaande relaties bloeien verder open, of in sommige gevallen maken ze plaats voor iets anders, een partner die beter bij je past bijvoorbeeld. Het is alleen belangrijk dat je je niet blindelings in iets nieuws stort, omdat je het gevoel kan krijgen dat het gras groener is aan de overkant.

Beste maand: december

schorpion scorpion scorpio sterrenbeeld horoscoop gif

Schorpioen: 23 oktober tot 21 november

2023 wordt een jaar waarin je ogen opengaan. De transit van Jupiter in 2023 zal een grote kans zijn voor Schorpioenen om enkele belangrijke zaken op een rij te zetten. Je overtuigingen over bepaalde mensen zal daarbij doorbroken worden. In de tweede helft van het jaar vallen dingen eindelijk op hun plaats en zal heel wat giftigheid uit je leven zijn verdwenen.

Na 17 januari zullen er mogelijkheden zijn voor vooruitgang in je carrière, net als een verhoging van je financiële status. Je vermogen zal vooral na oktober sterk toenemen en je krijgt het gevoel dat je de juiste beslissingen neemt op professioneel vlak.

Neem in het begin van het jaar een afwachtende houding aan tegenover (potentiële) relaties. Vanaf mei 2023 begint een nieuwe fase in je liefdesleven waarin acceptatie en wederzijds begrip centraal staan. Single? Dat zou tegen het eind van volgend jaar best kunnen veranderen. Sta open voor onverwachte aanzoeken...

Beste maand: november

boogschutter sterrenbeeld horoscoop gif

Boogschutter : 22 november tot 21 december

Op carrièrevlak wordt 2023 een topjaar voor Boogschutters. Je schept meer plezier in je werk (zolang je je niet overbelast) en in het aanscherpen van je talenten. Indien van toepassing, bent je ongelooflijk succesvol in het aannemen van mensen om voor jou te werken. Het kan in het begin van het jaar gemakkelijker zijn dan gewoonlijk om werk te vinden.

Hoe goed het ook gaat op professioneel vlak, het zal in 2023 van essentieel belang zijn om op te passen voor stress. Onregelmatige routines of wisselende jobs en werkschema's kunnen dit jaar hun tol eisen. Onoplettendheid voor details kan ook een probleem zijn als je aanpak eerder slordig is.

Boogschutters die op zoek bent naar de ware kunnen opgelucht ademhalen, want de jaarhoroscoop voor 2023 geeft enkele mogelijkheden aan. Maar wees niet overhaast, laat je niet overdonderen en wees wie je werkelijk bent. Je wordt mogelijks uitgedaagd een evenwicht te vinden tussen je romantische leven en je tijd met vrienden.

Beste maand: juli

steenbok capricorne capricorn sterrenbeeld horoscoop gif

Steenbok: 22 december tot 21 januari

2023 staat voor jou in het teken van zoeken naar een balans. Zo heb je vorig jaar de neiging gehad om plezier te kiezen boven je gezondheid of stabiliteit. Dit is het moment om te onderzoeken wat je ervan weerhoudt om van je leven te genieten en een paar creatieve risico's te nemen. Richt je op het aanpakken van angsten en relaties die niet langer gezond voor je zijn.

De invloed van de planeet Pluto valt dit jaar niet te onderschatten. Zijn passage door jouw teken van januari tot eind maart (en opnieuw tijdens Pluto retrograde van mei tot half oktober) brengt een aantal dramatische verschuivingen en veranderingen met zich mee. Dit kan kwetsbaarheid en instabiliteit veroorzaken in zowel je persoonlijke als je professionele leven. In veel gevallen is het aan jou om de leiding te nemen en ervoor te zorgen dat niets te ver uit de hand loopt, vooral als niemand anders dat voor jou lijkt te doen.

Je zult de komende maanden vooral plezier hebben met vrienden of broers en zussen. Profiteer van de harmonie in het gezinsleven en in je relaties. In het tweede trimester kunnen er misverstanden ontstaan, waardoor het belangrijk is om voorzichtig te zijn en geen dingen te zeggen waar je later spijt van krijgt. Er is zeker kans op romantiek en misschien zelfs een aanzoek...

Beste maand: december

waterman verseau sterrenbeeld horoscoop gif

Waterman: 20 januari tot 19 februari

Saturnus staat sinds december 2020 in jouw teken en zal z'n positie op 7 maart 2023 verlaten. Deze eerste maanden van het nieuwe jaar bieden ongekende kansen, want Saturnus staat symbool voor tijd, verantwoordelijkheid en structuur. Let op de veranderingen die plaats vinden in het moment, hoe word je uitgedaagd om verantwoordelijkheid te nemen en in actie te schieten?

Je thuisplaneet Uranus staat het hele jaar in het conservatieve aardeteken Stier, voor jou in je thuis- en familiezone. Dit geeft aan dat er in die gebieden een aantal langzame veranderingen vorm beginnen krijgen. Van nature ben je een vernieuwer en pionier, maar die eigenschappen staan in schril contrast met de vaste aard van Stier. Hierdoor kan het moeilijk zijn om je in je eigen huis en bij familie gesetteld te voelen. Onthoud dat groei en verbetering vaak voorkomt uit moeilijke situaties.

Voor jou wordt 2023 het ultieme moment van bevrijding. Je bevrijdt je eindelijk van de  beperkende overtuigingen die je tegenhouden om de beste versie van jezelf te worden. Nu kun je de wereld tonen wie je werkelijk bent zonder het gevoel te hebben dat je je moet verstoppen. Er komen momenten van intern conflict en strijd met anderen die je niet kunnen accepteren, maar dat is een kleine prijs die je moet betalen om te leven op je eigen voorwaarden.

Beste maand: september

poissons pisces vissen sterrenbeeld horoscoop gif symbool

Vissen: 19 februari tot 20 maart

Wees dit jaar dankbaar voor wat je hebt, Vissen, in plaats van te focussen op wat je mist. Verspreid elke dag een beetje geluk en je zal hetzelfde ontvangen! Om je leven aangenamer en gemakkelijk te maken, is het geen slecht idee om jezelf een goed voornemen of oefening op te leggen. Een ander idee is om een dagboek te beginnen waarin je noteert wat je energie verrijkt en uitput. Probeer deze gewoontes vol te houden en het zal je richting en een houvast geven.

Tijdens de retrograde van Neptunus van juni tot eind 2023 moet je leren omgaan met de harde realiteit. Dit kan pessimisme en teleurstelling veroorzaken, maar wanneer je de dingen bekijkt zoals ze zijn in plaats van hoe je zou willen, zal je veel beter in staat zijn om met vervelende situaties om te gaan.

2023 kan enkele verfrissende ervaringen in je liefdesleven brengen. In het begin van dit jaar zorgt de liefdesplaneet Venus ervoor dat je sociale contacten extra geactiveerd worden. Naarmate het jaar vordert, kan Jupiter je helpen een basis te leggen voor een stabielere relatie. Belangrijk hierbij is om de dingen rustig aan te doen en een onderscheid te maken tussen jouw droomscenario's en de werkelijkheid.

Beste maand: mei