American Vintage upcyclet haar eigen stock tot originele tapijten

Geüpdatet op 2 april 2020 door Isabelle
American Vintage upcyclet haar eigen stock tot originele tapijten

De mode-industrie bevindt zich in volle omwenteling en probeert haar gangbare processen opnieuw uit te vinden. Eén van de problemen die moet worden aangepakt, is die van overproductie en stofresten, en American Vintage heeft daar alvast een creatieve oplossing voor gevonden.

Het label geeft aan onverkochte kleding en stofoverschotten immers een tweede leven in de vorm van duurzame, etnische tapijten. Sinds haar oprichting in 2005 heeft het immers heel wat overstock opgestapeld en dit jaar reed het met vijftien jaar aan stock richting het Atlas gebergte, waar een coöperatieve van vrouwen ze tot beeldige tapijten knoopte. Sinds deze een lente werken het Marokkaanse atelier en American Vintage op die manier samen aan een uniek upcycling project, dat tegelijk een milieuprobleem oplost (àlles om te voorkomen dat stoffen worden verbrand of op de afvalberg eindigen) en een eeuwenoude traditie en ambacht draaiende houdt. Bovendien leert het de Westerse consument op een andere manier naar stoffen te kijken: eens die niet meer als kledij dienen, worden ze verwerkt in zogenaamde Boucherouite Boucherouite-tapijten. Die laatste zijn decoratief, maar hebben ook andere functies -eeuwenlang werden ze gebruikt om de ijzige bergwind buiten te houden in Berberse gemeenschappen. Traditioneel werden die trouwens ook al met gerecupereerde materialen gemaakt, die een nieuw leven krijgen in abstracte motieven en levendige kleuren.

American_Vintage_upcycling_

De resulterende collectie tapijten zou oorspronkelijk in Parijs tentoongesteld en verkocht worden, maar daar stak de Corona crisis een stokje voor. De oplossing: je scoort ze voor prijzen van €350 tot €700 op de webshop van American Vintage.

(Meer duurzame interieur labels vind je hier!)