Giorgia Lupi x & Other Stories: kleren op basis van data visualization

Gepubliceerd op 12 november 2019 door Isabelle
Giorgia Lupi x & Other Stories: kleren op basis van data visualization

In een wereld waarin data steeds alomtegenwoordiger worden, net als de ethische vragen die we erover stellen, besluit & Other Stories ze naar kleren te vertalen.

Giorgia Lupi: Data Visualization

Let wel, geen enge verhalen hier over jurken die op basis van je online zoekgeschiedenis zijn ontworpen om griezelig perfect met jouw profiel te matchen, noch robots die plots aan het ontwerpen slaan. Wel ging de Zweedse keten voor haar meest recente colab aankloppen bij information designer Giorgia Lupi. Information what? Je leest het goed: de Italiaanse ontwerpster slash informatica expert is gespecialiseerd in data visualization -oftewel: data toegankelijker maken door ze in een visueel aantrekkelijk prentje te gieten voor klanten als IBM, Google en Starbucks. Dat ze dat goed én met een hoge kunstfactor doet, bewijst het feit dat het New Yorkse Museum of Modern Art haar werk opnam in de permanente collectie. Ze is de auteur van de bestseller Dear Data en haar Ted Talk over het menselijker maken van cijfertjes werd meer dan een miljoen keer bekeken. Lupi kijkt op een verhalende manier naar data: het gaat wat haar betreft minder om statistieken te analyseren en meer om verhalen vertellen. De ware kracht van dataprojecten ligt volgens haar in hun vermogen om zinvolle halen te delen over de wereld en dit over te brengen naar mensen die dit niet noodzakelijk kunnen waarnemen.

Lang verhaal kort: ze weet ellenlange, cijfermatige rapporten om te zetten in mooie beelden.

giorgia_lupi_data_vosualization_&_other_stories_colab_

& Other Stories

Beelden die dus ook de aandacht trokken van & Other Stories. “Wanneer je nog maar een glimp opvangt van Giorgia’s werk vind je het al fantastisch en wanneer je dan hoort dat het gebaseerd is op data, kijk je er op een totaal andere manier naar. We hebben zo veel ontzag voor haar kunstenaarstalent en zijn dolblij dat we met haar kunnen samenwerken en dat we haar ideeën en prachtige, speelse prints kunnen overbrengen in een co-lab-collectie,” aldus Anna Nyrén, hoofd colabs bij & Other Stories.

Concreet ontwierp Lupi handgetekende datavisualisaties over drie opmerkelijke vrouwen uit de wetenschap. “Voor deze collectie werd ik geïnspireerd door de vrouwen die de weg hebben geëffend voor andere vrouwen. Dat zijn Ada Lovelace, erkend als de eerste computerprogrammeur in de geschiedenis, Rachel Carson, die de milieubeweging leidde met haar werk, en Mae Jemison, de eerste donkere vrouw in de ruimte. Ik gebruikte datasets over hun belangrijkste prestaties en informatie uit hun leven als ontwerpmateriaal om de patronen voor deze collectie te maken, prachtige visuals die ook een diepe betekenis hebben! "

Niet alleen de prints en borduursels, ook de modellen van de collectie weerspiegelen het universum van eerdergenoemde vrouwen. Zo knipogen de kragen en mouwen uit de Mathematican collectie naar de klederdracht van de 19de eeuw, terwijl details uit de Conservationist en Astronaut collecties respectievelijk de zee en de ruimtevaart aanhalen.

Vanaf 7 november beschikbaar in geselecteerde & Other Stories winkels en via stories.com

Meer weten over data visualization? Bekijk hier Lupi's Ted Talk:

Statistieken en technologieën enkel voor mannen? Think again! De wereld van STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) is ongelooflijk boeiend en weet haar nerdy imago van zich af te schudden. Steeds meer vrouwen laten zich door de lokroep van data en nieuwe technologieën verleiden en volgen gespecialiseerde opleidingen (zoals deze data transformatie cursus aan Solvay) om ze meester te worden. Dat het een nieuw gegeven is, is trouwens al even achterhaald: de Britse aristocrate Ada Lovelace pende in de negentiende eeuw een reeks wiskundige codes neer die algemeen erkend worden als de grondbeginselen van de moderne computer -of "analytische machine", zoals zij het noemde. Met andere woorden: laat je niet mispakken door een braaf keurslijf, STEM is voor én door vrouwen ontworpen, althans meer dan je denkt, en juist daarom vinden we deze & Other Stories colab geweldig!

(Toegegeven, we hebben sowieso een zwak voor de manier waarop & Other Stories inspirerende creatievelingen op de kaart zet, zoals Mia Larsson en haar gerecycleerde schelpjuwelen, of het blazoen van vergeten toppers als House of Hackney opnieuw oppoetst.)