N-UE: dit Belgische label brengt ecologische diamanten

Geüpdatet op 24 oktober 2019 door Isabelle
N-UE: dit Belgische label brengt ecologische diamanten

Er vloeit de laatste tijd heel wat inkt over de ecologische voetafdruk van de mode-industrie, maar dezelfde vraagtekens kunnen geplaatst worden bij de diamantsector. Gelukkig komen heel wat labels, zoals het op en top Belgische N-UE, met duurzame alternatieven op de proppen.

Wist je dat onze planeet miljoenen jaren nodig heeft om een diamant te “maken”? Diamanten ontstaan in het binnenste van de aarde nadat koolstof onder invloed van enorme druk en hitte kristalliseerde. Om die te kunnen ontginnen, moet gemiddeld 2,5 ton aarde omgewoeld worden en wordt er 400 liter water verbruikt, wat uiteraard enorm belastend is voor ons ecosysteem. Ook op menselijk vlak blijkt de sector niet altijd even “proper”, en daarom zwichten steeds meer mensen voor zogenaamde lab diamanten: kunstmatige exemplaren die in een laboratorium tot stand kwamen door het eerder genoemde natuurlijke proces versneld na te bootsen. Ze kunnen net als hun natuurlijke tegenhangers geslepen en gepolijst worden, waardoor je het verschil met het blote oog eigenlijk niet ziet. De uitvinding is ondertussen een paar jaar oud en zet de hele industrie op zijn kop, maar brengt ook heel wat mooie labels met zich mee.

nue_lab_diamant_kopen_ring_antwerpen_

Eén daarvan is het Belgische N-UE, geesteskindje van ontwerpster Priyanka Mehta, die het na een tienjarige carrière in de juwelenindustrie over een duurzamer boeg besloot te gooien. Niet alleen werkt ze op basis van kunstmatige diamanten, ook gebruikt ze enkel gerecycleerd goud -de menselijke én ecologische prijs van goudontginning is immers ook niet te onderschatten.

Qua stijl kan je haar in de categorie “minimalistisch en delicaat ” parkeren, goed voor betoverend mooie, discrete juweeltjes die je gemakkelijk tijdens de fitness, boodschappenronde of andere dagelijkse rompslomp aan kan houden. Prijzen schommelen tussen €200 en €500. Wij zijn alvast fan, ontdek hier de collectie:

Online verkrijgbaar via N-UE

Ontdek hier meer Belgische juwelenlabels! Zin in meer duurzame accessoires? Wat dacht je van prachtige juwelen op basis van... mosselen?! De Zweedse Mia Larsson zal je alvast weten te overtuigen.