Back Side: de niet-te-missen tentoonstelling in Brussel

Gepubliceerd op 4 december 2018 door ELLE Partner
Back Side: de niet-te-missen tentoonstelling in Brussel

De ‘achterkant’ biedt een nieuwe en verrassende kijk op de mode. Zo luidt althans het ambitieuze statement van het Mode en Kant Museum van Brussel met zijn niet te missen tentoonstelling ‘Back Side - Fashion from Behind’.

Over onze rug bestaan er heel wat uitdrukkingen en gezegden met een negatieve bijklank. Toch is dit lichaamsdeel altijd al een bron van inspiratie geweest voor ontwerpers. Je kunt hem onthullen, bedekken, sublimeren. De rug kan alles aan.

Er is ook deze verhelderende vaststelling: wanneer een modedefilé wordt uitgezonden, krijgt de wereld enkel het vooraanzicht van de kledingstukken te zien. Een beperkte gezichtshoek die ons doet vergeten dat de achterkant op zich mee bepalend is voor de expressieve kracht van een creatie. Het was dan ook de hoogste tijd om dit lichaamsdeel in ere te herstellen: het wordt maar al te vaak over het hoofd gezien, en toch krijgt het alle aandacht wanneer het bijvoorbeeld wordt versierd met een sleep, als symbool van rijkdom, macht en verhevenheid, met reclameboodschappen en logo’s, rugnummers in een sportieve context, queues en ruches, diepe rugdecolletés in opvallende strandkleding, uitsnijdingen en draperingen, veters en linten.

1/

Verder worden er bedenkingen gemaakt die tot de collectieve verbeelding spreken, zoals de last van een rugzak of de noodzaak voor een vrouw om haar man om hulp te vragen bij het sluiten van de rits van een jurk. Er zijn meer dan 70 kledingstukken en accessoires te bewonderen, van Parijse haute couture tot hedendaagse confectiekleding, van uniformen tot keurslijfjes.

Deze ambitieuze tentoonstelling pakt uit met een aantal topstukken – jurken, mantels en pakjes – die de rug bewust doen schitteren. Zoals een avondjurk van Chanel, gemaakt rond 1931, die aantoont dat welgestelde vrouwen in de jaren 20 en 30 graag pronkten met een blote rug door toedoen van de nieuwe codes die uit Hollywood kwamen overwaaien.

Avondjurk CHANEL 

Een trenchcoatjurk en rok van Jean Paul Gaultier uit de herfst-wintercollectie 2012. Een trenchcoat die achteraan wordt ingesnoerd, met een gedrapeerde blote rug die uitloopt in een sleep.

Trenchcoatjurk en rok  JEAN PAUL GAULTIER

2/

Een herenjas van Raf Simons uit zijn prêt-à-portercollectie lente-zomer 2015. De bedrukte matrozenkraag toont een vakantiefoto van zijn ouders uit het begin van de jaren 60.

Herenjas RAF SIMONS

De mantel ‘Taloche’, met plooien op de rug à la Watteau, een ontwerp van Pierre Balmain uit 1967.

mantel "Taloche" PIERRE BALMAIN

 

Verder ook nog een buitensporige cocktailjurk van Montana en een surrealistische avondjurk van Schiaparelli mettrompe-l’oeileffecten. Er is zelfs een uitzonderlijke bruikleen uit de koninklijke garderobe: de hofmantel van koningin Astrid, gedragen tussen 1934 en 1935, het enige jaar van haar regeerperiode. Kortom, deze tentoonstelling is een eyeopener. Wedden dat je buiten gaat met ogen op je rug?

Back Side - Fashion from Behind, van 8/11/18 tot 31/3/19, van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u. Gratis op de eerste zondag van elke maand.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Mode en Kant Museum.
www.museemodeetdentelle.brussels