Interview: hoe ongemakkelijk is Coely?

Gepubliceerd op 6 september 2018 door Isabelle Foto’s: Julie Saverys
Interview: hoe ongemakkelijk is Coely?

"Ken je dat gevoel, dat je een verhaal vertelt en iedereen hangt aan je lippen, maar halverwege besef je dat je eigenlijk geen ‘clou’ hebt, begin je wat nerveus te worden en uiteindelijk valt er een ongemakkelijke stilte? Overkomt mij dus constant.” Op de bank bij Coely voor een gesprek over de tenenkrommende dingen des levens!

Coely heeft er een drukke zomer vol optredens op zitten en hoewel stilzitten niet meteen in de agenda van de Antwerpse rapdiva staat, neemt ze toch heel af en toe de tijd om in de zetel neer te ploffen. Dat gaat meestal gepaard met een kijkmarathon Insecure, een komische reeks die de liefdes- en levensperikelen van de Amerikaanse Issa Dee en haar vriendinnen volgt. Dat hun leven geregeld een shrinking ongemakkelijke draai neemt, maakt het alleen maar leuker.

Om het derde seizoen van haar favoriete bingeserie te vieren, geeft Coely op donderdag 6 september een exclusieve showcase in Brussel. Straks gooien we de benen los, maar eerst nog heel even neerzitten met het muzikale toptalent: hoe awkward is zij zelf eigenlijk?

Hoe (on)gemakkelijk is je look?

“Ik ben erg geïnteresseerd in mode, maar probeer het altijd comfortabel te houden. Het moeilijkste aan mijn look zou je mijn lange, valse nagels kunnen noemen, maar eigenlijk kan ik er meesterlijk goed mee om. Ik kan typen, piano spelen, op mijn smartphone werken en eigenlijk zeer normaal functioneren. Ik heb vrij lange vingers, noem het gerust basketbalhanden, dus kan ze gemakkelijk omhoog krullen, haha! Ik moet wel toegeven dat ik nu met drie afgebroken nagels rondloop, één ervan is gesneuveld tijdens een optreden waar ik te hard ging (waarschijnlijk is iemand in het publiek met mijn nagel naar huis) en de andere twee heb ik er zelf afgeprutst.”

Hoe (on)gemakkelijk maak je fouten op het podium?

“Constant! Boeren op het podium, een weinig standvastige toon, mijn teksten vergeten,…: het overkomt me geregeld! Dan ben ik aan het rappen en plots ben ik mijn lyrics kwijt, dan brabbel ik wat door de beat heen. Wie niet oplet, hoort het niet hoor, maar je ziet het meteen aan mijn gezichtsuitdrukking -ik ben nogal expressief. Ik heb vaak oogcontact met mijn band of producer van ‘wàt was dàt?’ Soms gebeurt dat ook met fans, altijd leuk.”

Hoe (on)gemakkelijk is muziek schrijven?

“Het is niet moeilijk voor me, maar er kruipt wel heel vele tijd in. Ik zit soms in de studio met mijn producer en we vinden iets top, maar eens we beginnen opnemen, beseffen we dat het toch niet zo goed klinkt. Dan moet er een andere tekst op, of moet de flow veranderd worden, of juist de beat: er kan altijd gesleuteld worden. We moeten vaak heel vaak opnieuw beginnen, maar dat is goed: het doet ons groeien in onze creativiteit.”

Hoe (on)gemakkelijk is het toerleven? 

"Dit is mijn routine on the road: ik moet veel te vroeg opstaan en neem mijn kussen mee in het toerbusje om nog een paar uur te slapen. Vervolgens word ik al dan niet in een ander land wakker en is het tijd voor een eerste stop. Dan slaat de verveling toe en lees ik een boek, of speel ik GSM-spelletjes. Dan beginnen we allemaal te babbelen, vaak over muziek, en soms kan ik ook gewoon als een goudvis naar buiten staren. Of tegen de ruglening van mijn overbuur in slaap vallen. Mijn slaaphouding is niet echt lelijk, geen wijdopen mond voor mij: wij nemen altijd foto's van elkaar als dat gebeurt, dus ik ben op mijn hoede."

Hoe (on)gemakkelijk sla je aan het feesten?

“Aha! Ik vind het leuk om leven in de brouwerij te brengen en ben op een feestje altijd de eerste die aan het dansen slaat. Dat ik soms wel eens helemaal alleen sta te dansen, is het laatste van mijn zorgen. Moshpits vind ik daarom ook fantastisch, afgelopen zomer ben ik op Pukkelpop de moshpit bij N.E.R.D. ingedoken: top! Je mag mij omverduwen of -dansen: doe maar!”

Waarom kijk je naar Insecure?

“Er zijn bepaalde ‘black complexes’ die ik kan zien en anderen waarschijnlijk niet, maar het merendeel van de zaken herken ik gewoon met al mijn vriendinnen: het zijn dingen die alle vrouwen meemaken en waarin iedereen zich herkent. Een vervelende job, ruzie met je ex, moeite om een appartement te huren,…: het is gewoon de realiteit. Je hebt de indruk deel van Issa’s gang uit te maken, alsof de serie over je eigen leven gaat. Ideaal dus om allemaal samen te kijken, of gewoon in je eentje als je eens heel hard wil lachen en alles relativeren.”

Ook kijken? De volledige eerste twee seizoenen van Insecure zijn beschikbaar via Play More van Telent, waar ook elke maandagnacht een nieuwe aflevering van het derde seizoen verschijnt.