Interview: Bruno Pieters verft voor Levis Ambiance

Geüpdatet op 17 december 2020 door ELLE België
Interview: Bruno Pieters verft voor Levis Ambiance

02AKB0011-07_BrunoPieters.indd

Levis Ambiance kondigt een capsulecollectie aan met niemand minder dan Bruno Pieters. Een opmerkelijke stap voor de ontwerper, die niet bekend staat om zijn vele samenwerkingen. 

Levis Ambiance, het submerk van Levis, wil van haar verfcollecties een ware modebeweging ("Fashion for walls") maken, en dat door middel van originele collabs. Christophe Coppens en Veronique Branquinho gingen Bruno Pieters bijvoorbeeld al vooraf.  "Een likje verf aan de muur is meer dan alleen een kleur, je muren vertellen wie je bent. Bruno Pieters heeft echt de kleuren van zijn persoonlijke muren vertaald naar deze collectie," klinkt het bij Levis.

Akzo_EddyFrancois_0137

De collectie van Bruno Pieters bestaat uit 4 kleuren: Bliss, Stillness, Morning en Bed Time. De persoonlijke slogan die hij hiervoor koos is 'Een nieuw begin'. Misschien heeft het iets te maken met het feit dat hij onlangs 3 jaar Parijs ingeruild heeft voor zijn Antwerps appartement. In een gesprek vertelt hij me over de samenwerking:

"Wat sprak je aan om een samenwerking met Levis aan te gaan?"

Het is leuk om ook eens na te denken over materialen en kleur naast de catwalk. Een tijdje geleden ben ik terug naar Antwerpen verhuisd. Toen Levis me opbelde voor een samenwerking was ik net mijn interieur aan het veranderen. Mijn inrichting was eerst heel minimalistisch en eerder kil te noemen, maar dat heeft nu plaatsgemaakt voor meer warmte. Bovendien had ik opnieuw zin om aan een opdracht te werken voor een ander bedrijf dan het mijne. Het was in zekere zin een creatieve uitdaging in een ander perspectief.

"Je koos als persoonlijke quote "Een nieuw begin". Vanwaar die keuze?"

Die zin past perfect bij hoe ik mijn leven elke dag bekijk. Elke dag is een nieuw begin, een nieuwe kans om bepaalde keuzes te maken.

02AKB0011-07_BrunoPieters.indd

"Kan je iets meer vertellen over hoe je bij deze 4 harmonieuze kleuren bent uitgekomen? Heb je bijvoorbeeld uw eigen persoonlijkheid laten spreken, zoals uw eigen voorkeur voor interieur?"

Op vlak van interieur kies ik het liefst materialen waar ik niet te snel ben op uitgekeken. Dat geldt ook voor kleur. Mijn voorkeur gaat uit naar neutrale tinten die rustgevend zijn, maar die ook ergens tijdloos zijn. Schreeuwerige kleuren stralen dat niet uit.

Levis Kleurenstaal Bruno Pieters

"Naast bepaalde tinten en kleuren heb je ook verschillende soorten afwerking."

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar matte verfsoorten en lakken. Ze voelen warmer aan en brengen rust. Ze passen ook beter bij mijn houten meubels en decoratie-elementen in vintage stijl.

Akzo_EddyFrancois_0182

Akzo_EddyFrancois_0206

Akzo_EddyFrancois_0075

STILL HONEST

Pieters' modehuis Honest By komt regelmatig in de pers met haar ecologische en milieu-bewuste aanpak. Dit jaar won Bruno nog de H&M Conscious Designer Award. Uit ons gesprek blijkt dat hij die filosofie nog steeds wil voortzetten, ook in zijn samenwerkingsverband met Levis:

"In tegenstelling tot jouw samenwerkingen met andere ontwerpers en luxe labels, is deze samenwerking eerder commercieel te noemen. Dit is een weg die de meeste ontwerpers niet willen bewandelen. Hoe sta je hier tegenover?"

Ik ben niet echt bezig met hoe mijn label wordt bezien. Ik laat me leiden door wat ik graag doe. Al zijn er zeker voorwaarden die ik voorop stel vooraleer ik een samenwerking aan ga. Tot op heden heb ik al heel wat opdrachten geweigerd. Voor mij is het belangrijk dat hun visie niet haaks staat op de mijne, een belangrijk aspect vind ik bijvoorbeeld dierenrechten. De verf is niet getest op dieren. Qua chemisch bedrijf is Levis een van de betere bedrijven, ze proberen wel zo duurzaam mogelijk te werken. De verf is wel niet ecologisch. Ik heb die vraag bij de gesprekken ook gesteld en ze hebben mij toen geantwoord dat er geen vraag naar is. Dus als uw lezers daar anders over denken, dan mogen ze dat gerust laten weten aan Levis. Zoiets moet gehoord worden.

"Kunnen we in de toekomst nog zo'n samenwerking verwachten? Je hebt dit jaar de award gekregen van H&M voor conscious designer. Misschien zit er wel een samenwerking in met H&M?"

Voorlopig heb ik nog geen aanvragen van andere labels. Moesten ze me vragen, dan zijn er zeker en vast een aantal voorwaarden die besproken moeten worden. Het hangt er vanaf op welke manier ze willen werken - of ze transparant willen zijn.

"Wat wil je in de komende jaren nog bereiken? Wat zijn jouw dromen voor de toekomst?"

Een heel simpel antwoord: blijven doen wat ik graag doe.

(st. Oona Smet)