Girl Crush: Rachel Weisz is ongehoorzaam in Disobedience

Geüpdatet op 4 juni 2018 door Claire
Girl Crush: Rachel Weisz is ongehoorzaam in DisobedienceRachel Weisz in Complete Unknown

Ze speelde al in heel wat blockbusters én arthouse toppers, en stapte tussendoor zomaar even in het huwelijksbootje met James Bond. En dat alles zonder één bad hair day. Rachel Weisz, verklap ons je geheim!

“And she was fair as is the rose in May” dichtte Geoffrey Chaucer. Was hij een paar eeuwen later geboren, dan had hij het vast over Rachel Weisz, want de Britse actrice (48) komt met haar porseleinen teint, ebbenhouten lokken en rozerode lippen wel héél dicht in de buurt van het Engelse schoonheidsideaal. Net daarom krijgt ze op haar dertiende al een modellencontract voorgeschoteld, maar na wat shoots blijkt ze geen zin te hebben in een carrière van louter looks: ze slaat een filmrol met Richard Gere af en trekt naar Cambridge, waar ze aan Trinity College afstudeert met een diploma Engels. Meteen erna gooit ze hoge ogen in de theaterwereld en wint ze al snel een prestigieuze Olivier Award voor A Streetcare Named Desire. Haar eerste grote filmrollen zijn iets minder poëtisch: herinnert u zich The Mummy nog, en de onvermijdelijke sequel, met Weisz en Brendan Fraser? Wij proberen hem ook al jaren te vergeten.

 

rachel weisz disobedience colin farrell the lobster movie moviestar film
Rachel Weisz met Colin Farrell in het fantastische The Lobster

Na wat aanmodderen komt gelukkig The Constant Gardener voorbij, waarmee ze prompt een Oscar, een Golden Globe én een Screen Actor's Guild Award wint. Samen met haar partner, regisseur Darren Aronofsky, maakt ze The Fountain, en na de opnames valt hij meteen op één knie om haar ten huwelijk te vragen.

 

1/

 

Een jaar later, in 2006, wordt de kleine Henry Aronofsky geboren, maar dat beloofde trouwfeest zal er helaas nooit komen. Want wanneer het koppel in 2010 uit elkaar gaat, blijkt Weisz tot over haar over verliefd op Dream House tegenspeler Daniel Craig, met wie ze een jaar later wél trouwt. “Trouwen was eigenlijk nooit mijn ambitie, integendeel. Maar plots had ik er toch veel zin in”, verklaarde ze haar wervelwindromance met de huidige James Bond. Later dit jaar verwachten ze zelfs een kindje.

rachel weisz rachel mcadams disobedience movie film
Met Rachel McAdams in Disobedience

 

Maar voor ze zich helemaal overgeeft aan haar nestdrang, heeft ze nog een paar professionele projecten afgewerkt. Zoals The Mercy met Colin Firth, over een amateurzeiler die de wereld rondvaart, en de nieuwste van The Lobster-regisseur Yorgos Lanthimos, The Favourite, waarin ze in het Groot-Brittannië van de 18e eeuw de beste vriendin van Queen Anne speelt. Maar wie niet kan wachten op die projecten rept zich richting bioscoop voor de eerste film van haar eigen productiemaatschappij: Disobedience. Daarin zie je haar als Ronit, de rebelse dochter van een gerespecteerde, Britse rabbijn, die in de eerste scene meteen dood neervalt in zijn synagoge, net na het uiten van de woorden “een man en een vrouw hebben de kracht om ongehoorzaam te zijn. We hebben een keuze, en dat is tegelijk een zegen en een vloek.” Ronit laat haar New Yorkse leven als fotografe even voor wat het is, en vliegt terug naar haar geboortedorp voor de begrafenis. Als ze daar komt aangewaaid met haar onorthodoxe zeden en wapperende lokken (wat een prachtige haardos heeft die Weisz toch!), is niet iedereen even blij om haar te zien. Vooral haar jeugdvriendin Esti lijkt niet meteen opgetogen over haar terugkeer. “Je was ineens weg” bijt ze haar toe, terwijl ze in haar nette outfit mét pruik staat te loeren naar de wervelende Ronit. Al blijkt snel dat dat plotse vertrek van Ronit jaren geleden veel met Esti te maken heeft.

 

Disobedience is vanaf 13 juni te zien in de bioscoop.