10 tips om milieuvriendelijk(er) te barbecuen

Geüpdatet op 21 april 2020 door Isabelle
10 tips om milieuvriendelijk(er) te barbecuen

Vleesje op de grill, flesje bubbels opentrekken en genieten van het zonnetje: heerlijk, maar wist je ook dat het een zware tol eist van de natuur? De broeikasgassen, zowel van je BBQ-stel als van je vlees, en het restafval van het gemiddelde grillfeestje zijn niet van de minste. Geen reden om nooit meer te barbecuen, wel om deze tips in gedachten te houden:

Koop een kleine barbecue

Hoe groter je barbecue, hoe langer het duurt eer die warm is, dus hoe meer brandstof je verbruikt. Een gigantische grill aansteken voor een etentje met vier is je reinste verspilling: ga dus voor een kleiner exemplaar en koop eventueel een tweede (of ontleen die) voor de enkele keren dat je een grote groep over de vloer krijgt. De brandstof die nodig is om twee kleine barbecuetoestellen aan te krijgen, vervalt in het niets in vergelijking met de benodigde hoeveelheid voor één grote.

Stel een milieuvriendelijk menu samen

De vleesindustrie heeft een gigantische ecologische impact, dus probeer ook je vleesconsumptie in te tomen. Dat betekent niet dat je volledig vegetarisch moet gaan, maar vul het aanbod worsten, kippenknotsen en brochettes aan met een stevige dosis seizoensgroenten en slaatjes. Brood, maar ook fruit-, aardappel- en pastasalades vullen goed, waardoor je minder zin zal hebben in vlees. Er zijn voldoende leuke en gezonde grillrecepten om het menu mee aan te vullen. Wil je toch vlees of vis? Ga dan voor de bio variant!

(Voor veganistische barbecue recepten moet je dan weer hier zijn.)

Ga voedselverspilling tegen

Slaatjes kan je perfect later nog eten en calculeer de hoeveelheid vlees zo in dat je niet met overschotten zit. Gebeurt het toch? Rooster het dan ook nog gauw, nu de barbecue toch aanstaat, en verwerk het ’s anderendaags in je lunch.

Koop een elektrische- of gasbarbecue

Deze varianten hebben geen houtskool of briketten nodig, waardoor er ook geen schadelijke rook  vrij komt. Die rook is trouwens niet alleen nefast voor het milieu, maar doet ook je eigen gezondheid geen deugd. Bijkomend voordeel is dat een barbecue op gas of elektriciteit heel snel opwarmt, waardoor je ze niet te lang op voorhand moet aanzetten (opnieuw minder brandstof- en energieverbruik) en tijdens het eten zelf gerust mag uitschakelen.

Vang het vet van je vlees op

Bij het roosteren komen er altijd wel vet en vleessappen op de hete plaat terecht, waardoor er eveneens ongezonde rook wordt geproduceerd. Dit kan nochtans gemakkelijk voorkomen worden: check bij de aankoop van je toestel of het een vetopvangplaatje heeft -een simpele ingreep, die op ecologisch vlak een groot verschil maakt.

Gebruik minder belastende kolen

Wil je toch liever een oldschool barbecue op kolen? Koop dan milieuvriendelijker briketten en aanmaakblokjes, zoals de Ecobrasa kooltjes van kokosnootbasten. Die laatste produceren een pak minder rook, gloeien sneller en worden ook warmer dan hun houtvariant. Bovendien moesten er geen bomen voor sneuvelen. Bruine aanmaakblokjes zijn ook beter dan witte want gemaakt uit minder belastend materiaal zoals naaldhout, paraffine en plantaardige oliën, waar de witte variant vaak petroleum bevat.

Smijt de restjes nooit op de composthoop!

Wat te doen met de as van je barbecue? Gooi het alleszins nooit op de composthoop, het verstoort immers het composteerproces, maar zet het bij het restafval.

Vermijd restafval

Wegwerpservies, hoe duurzaam ook, is en blijft verspilling. Er bestaan kartonnen bordjes en bestek uit suikerriet, bamboe of biokarton, maar nog beter is gewoon je eigen servies te gebruiken -je doet de afwas toch ook voor andere etentjes, waarom zou een barbecue plots gepaard moeten gaan met een afvalzak vol bekertjes en plastieken vorken?

Let op met wegwerpbarbecues

Het idee is geniaal en we geven eerlijk toe: ook wij voelen wat voor een draagbare barbecue waarmee je into the wild of op je stadsterras kan grillen en die je achteraf gemakkelijk weer kwijtraakt, mààr… het spreekt voor zich dat zo’n bakje uit aluminium en plastiek allesbehalve milieuvriendelijk is. Gelukkig bestaan er ecologische varianten, zoals de biologisch afbreekbare Casus Grill uit bamboe.